Mindent egy helyen az alvászavarról

nlc | 2020. November 01.
Mi történik, ha hiányzik a megfelelő mennyiségű és rendszeres alvás? Neked is vannak problémáid az alvással? Akkor ez a cikk neked szól!

Az alvás legfőbb funkciója, hogy a testünk pihenjen, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes jól teljesíteni: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása pedig akár fizikailag is nehezünkre eshet.

Alvászavar kialakulásához vezethet a szellemi túlterheltség, a felgyülemlett, megoldatlan feladatok, a munkahelyi stressz, az éjszakai munka vagy a három műszakos időbeosztás csakúgy, mint a magánéleti problémák, például a családon belüli viták.

Ha egész éjjel csak forgolódunk, stresszelünk, szorongunk, akkor érthető, ha másnap fáradtan, leverten, dekoncentráltan indul a napunk.

Tudtad? Az alváshiány stroke és cukorbetegség kialakulásához is vezethet!

Alvászavarra utalhat:

Fotó: Unsplash

Az alvászavar típusai

Az inszomnia, azaz álmatlanság olyan állapot, amikor fáradtak vagyunk, nagyon szeretnénk aludni, de nem tudunk, illetve ha felületesen alszunk, éjszaka többször felébredünk, esetleg túl korán ébredünk fel. A tartósan fennálló inszomnia hátterében állhatnak különböző testi vagy mentális betegségek, egyes gyógyszerek, élvezeti szerek, életmódbeli és lelki tényezők egyaránt.

Fontos! Ha egy hónapnál hosszabb ideig, tartósan fennáll az alvászavar, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Ismert okhoz (időzónaváltás, stressz, családi, munkahelyi konfliktus, betegség) társuló átmeneti alvászavar esetén megoldást jelenthetnek a következő módszerek:

Fontold meg: az alvászavarok gyakran hosszabb idő alatt alakulnak ki. Hasonlóan sok időre lehet szükség a zavar megszűnéséhez. Felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, ha megfelelően képzett szakember segítségével elsajátítunk olyan technikákat (relaxációs gyakorlatok, autogén tréning, légzőgyakorlatok stb.), melyeknek rendszeres gyakorlása segíti az elalváshoz szükséges ellazulást.

(Nyitókép: Unsplash)

Exit mobile version