nlc.hu
Tabuk nélkül

Az alvászavar melegágyai

Okostelefonok, tabletek, laptopok – az alvászavar melegágyai

A nyugodt alvásunk, ennek hatására pedig az egészségünk szenvedi a kárát annak, ha az esti rutin részévé válik az állandó mobilozás, tabletezés vagy épp laptophasználat. Miért vigyünk az ágyba inkább könyvet a mobilunk helyett?

A legtöbb mai telefon LED-kijelzőt használ, az általuk kibocsátott kék fény pedig kedvezőtlen hatással van az alvás minőségére. Ráadásul a mobilozás stimulálja az agyat, így akár már egy-két perc telefonnyomkodás is kitolhatja az elalvás idejét. Ez az éberség és a késői elalvás pedig befolyásolja a REM-fázist, így az alvás nem lesz megfelelő minőségű. Mindemellett rövid időn belül rengeteg képet és információt pörgethetünk végig, ezek pedig olyan érzéseket válthatnak ki belőlünk – düh, szorongás, felháborodás –, amelyek miatt ugyancsak nehezebben alszunk el.

Alvászavar melegágya

(Fotó: unsplash)

A fiatalok különösen veszélyeztetettek

Norvég kutatók közel tízezer, 16–19 év közötti tini alvásmintáját vizsgálták meg, amelyet összevetettek digitáliseszköz-felhasználási szokásaikkal, majd elemezték az összegyűlt adatokat. A vizsgálati eredmények alapján megállapították, minél többet nyomkodja valaki a telefonját, annál nagyobb a kockázata az álmatlanságnak, illetve az alvás nem megfelelő minőségével kapcsolatos tünetek megjelenésének.

Ebben valószínűleg jelentős szerepet játszik az, hogy a telefonok képernyője által kibocsátott kék fény befolyásolja az agy által termelt, elalvást segítő, melatonin nevű hormon mennyiségét. A melatonin befolyásolja, hogy mikor álmosodunk el. Emellett akár még egy egyszerűbb játék kihívásai is felpörgethetik a pulzusunkat, és „éber” állapotba kapcsolhatják az agyunkat, ami tovább nehezíti az elalvást és a minőségi pihenést. Éppen ezért a szakemberek az ajánlják, hogy elalvás előtt egy órával már ne használjunk se számítógépet, se telefont, se laptopot!

A WHO egyáltalán nem javasolja, hogy a szülő bármilyen képernyő elé ültesse kétévesnél fiatalabb gyermekét, és szórakoztatásul se adjon a kezébe mobilt vagy tabletet. A felhívással elsősorban a mozgásszegény életmód ellen küzd a szervezet, ugyanis ma már bizonyított, hogy a kék fény hatására a melatoninszint tartósan csökkenni kezd, ami nemcsak alvászavarokat okozhat, hanem olyan betegségek kialakulásához is vezethet, mint egyes anyagcsereproblémák (pl. elhízás és cukorbetegség), szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák és pszichés gondok (pl. depresszió).

Ez is érdekelhet Alvászavar tünetei Megnézem

Az alvásterapeuta, Dr. Christine Hansen szerint nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő megoldás arra, hogy a jó – minőségében és mennyiségében is megfelelő – alvást elérje, de az megállapítható, hogy akkor tudunk jól aludni, ha már napközben mindent megteszünk az éjszakai nyugalmunk érdekében.

Mit tehetünk?

  • Tudatosan korlátozzuk az esti órákban a digitális eszközök használatát!
  • Tartsunk napirendet!
  • Lefekvés előtt 3-4 órával ne fogyasszunk alkoholt!
  • Alakítsunk ki lefekvés előtti szokásokat!
  • Fontos a megfelelő alváskörnyezet megteremtése!

(Forrás: via és via)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top