nlc.hu
Tabuk nélkül

Alvászavar és tünetek

Így hat a testedre a tartós alvászavar

Ahhoz, hogy élettani funkcióink tartósan és zökkenőmentesen működhessenek saját ritmusuk szerint, elengedhetetlen az alvás és az ébrenlét megfelelő aránya. Bizonyos környezeti és lelki tényezők azonban megzavarhatják ezt az egyensúlyt, aminek nem kizárólag alvászavar lehet a következménye.

Az alvászavar lehet akut – azaz ritkán előforduló, átmeneti –, illetve krónikus. Akut alvászavart számos körülmény idézhet elő még a legjobban alvók életében is, így például egy közelgő vizsga, állásinterjú, utazás, esküvő, temetés, vagyis bármilyen stressz. Szintén átmenetileg zavarhatnak bele az alvásunkba a betegségek vagy a fizikai fájdalmak, és ide tartoznak az életmóddal kapcsolatos rossz szokások is, mint a lefekvés előtti nagy vacsorák, a hosszas internetezés az ágyban vagy az alkoholfogyasztás.

Alvászavar tünetei

Fotó: Getty Images

Krónikus alvászavarról akkor beszélhetünk, ha minimum egy hónapja fennállnak a panaszok, amelyeket nem egy esetben különböző kóros állapotok (például alvajárás, horkolás, depresszió) idéznek elő.

A kezeletlen alvászavar is megbetegíthet, szinte észrevétlenül.

Magas vérnyomás

Alig akad olyan ember, aki élete során soha ne tapasztalná meg, milyen érzés álmatlanul forgolódni éjszaka.

„Körülbelül másfél éve kezdődött, hogy hajnalig sorozatokat nézek, mert nem tudok elaludni. 11 körül, amikor úgy érzem, már leragadnak a szemeim, lekapcsolom a villanyt, de ahogy sötét lesz a szobában, az álmosságnak nyoma sincs, és elkezdenek cikázni a gondolataim. Bevallom, csak nagy sokára kerestem fel az orvosomat, aki nem talált egyértelmű indokot, azt viszont megállapította, hogy nagyon magas a vérnyomásom, amit a tartós alvászavar idézett elő. Vérnyomáscsökkentőt és altatót írt fel. Emellett elkezdtem jógázni és gyógynövényteákat inni” – mondja Janka, aki a tartós alvászavar miatt fáradt volt napközben, emiatt pedig a munkájában is egyre nehezebben tudott helytállni, koncentrálni.

Tudtad? Egyes kutatások szerint minden tizedik, más vizsgálatok eredményei alapján azonban minden második ember küzd rövidebb-hosszabb ideig alvászavarral vagy krónikus alvási nehézségekkel.

Szív- és érrendszeri rendellenességek

A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon szó szerint a szívügyünkké válhat. Már a rövid távú alváshiány is megterheli a szervezetet, mivel emeli a szívösszehúzódások számát és a vérnyomást. Friss eredmények alapján a napi 6-8 óránál rendszeresen kevesebb alvás 11 százalékkal növeli a koszorúér-betegség és a szívroham esélyét.

Gyengül a koncentrációs képesség

Az alvás legfőbb feladata, hogy a testünk pihenjen, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes a normális teljesítőképességét fenntartani: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása fizikailag is nehezünkre esik.

Kihat az emlékezőképességre

Az alvásciklus néhány része fontos szerepet játszik az emlékek megszilárdításában is: ha nem alszunk eleget, kevésbé fogunk emlékezni arra, mi történt velünk előző nap.

Hízáshoz, cukorbetegség kialakulásához vezethet

A kialvatlanságtól fokozódhat az étvágy, aminek hátterében – egyebek mellett – az éhség- és jóllakottságérzést szabályozó hormonok zavara áll. Az alváshiány miatti rossz hangulatot pedig főként a „boldogsághormon”, a szerotonin termelődését elősegítő, szénhidrátban gazdag ételekkel, édességekkel próbáljuk elűzni, ami viszont könnyen hízáshoz vezethet. A tartós alváshiányban szenvedőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázata is fokozódik.

(Nyitókép: Flashpop/Getty Images)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top