nlc.hu
Szabadidő

Kiderült, hogy hét óra alvás az optimális

Kiderült, hogy 7 óra alvás az optimális

Egy nemzetközi tanulmány szerint ennél kevesebb, vagy több a mentális egészség romlásával járhat középkorú és idős emberek esetén.

A középkorú és idős emberek számára hét óra alvás az ideális alvásmennyiség egy nemzetközi kutatás szerint – számolt be a hírről az MTI. Amerikai és kínai tudósok a Nature Aging című tudományos folyóiratban publikálták ezzel kapcsolatos tanulmányukat. Mint írták: az ennél jelentősen több vagy kevesebb alvás a mentális egészség romlásával és a rosszabb mentális teljesítménnyel hozható összefüggésbe.

ásító nő

Fotó: Pixabay

A Cambridge-i Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem tudósai majdnem félmillió 38 és 73 év közötti felnőtt adatait vizsgálták meg a UK Biobank brit adatbázisból. A vizsgálatban résztvevőket alvási szokásaikról, mentális egészségükről és jólétükről kérdezték, és egy sor kognitív tesztet is végeztettek velük. Csaknem 40 ezer résztvevő esetében a kutatók megkapták az agyukról készült MRI-felvételeket és a genetikai adataikat is.

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a túl rövid, de a túl hosszú alvás is összefüggésbe hozható a kognitív teljesítmény csökkenésével – az érintettek lassabban teljesítették a teszteket, és gyengébb volt a figyelmük, valamint rosszabb a problémamegoldó képességük. A kutatók azt is megállapították, hogy a túl sokat vagy túl keveset alvó embereknél gyakrabban jelentkeztek a szorongás és a depresszió tünetei, és rosszabb volt a közérzetük.

Az eredmények birtokában a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy különösen időskorban nagyon fontos a jó alvás.

Korábban az nlc.hu is írt cikket arról, mennyire fontos testi és a mentális egészségünk megőrzéséhez a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top