Felfázásra utaló tünetek egy romantikus éjszaka után? Nem, nem a párod a ludas

Bors Hanna | 2021. Július 01.
Előfordult már, hogy a pároddal töltött romantikus éjszaka után jelentkeztek nálad a hólyaghurut kínzó tünetei? Hogy lehetséges ez? Nyugi, van rá magyarázat, sőt megoldás is!

Volt már részed kellemetlen másnap reggelekben a partnereddel töltött romantikus éjszaka után, mert váratlanul felfázásos tüneteid lettek? Nincs válaszod, csak kérdéseid vannak? Elmagyarázzuk, mi történhetett.

A felfázás járhat gyakori vizelési ingerrel, szúrós, csípős érzéssel pisilés közben, ami fájdalmas alhasi görcsökkel is társulhat. A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek, a nőknél gyakran alakul ki olyankor

NEM a partner a ludas!

Óriási tévhit, hogy a szexuális partner okozná a hólyaghurut kialakulását. A hólyaghuruttal járó szenvedésekért elsősorban az E. coli (Escherichia coli) baktériumot okolhatjuk, amely minden ember bélrendszerében megtalálható, és amíg ott marad, addig nem is okoz bajt.

A húgycső és a hüvely közvetlenül egymás mellett, ugyanakkor a végbél szomszédságában helyezkedik el a női gáttájékon. A húgycső a hólyagba, a hüvely a méhbe vezet. A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan az E. coli baktériumok a végbél környékéről a gáttájékra sodródva a húgycsövön keresztül feljuthatnak a húgyhólyagba, ahol gyulladást okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször is sor kerül a szexuális aktusra.

A hólyag falán megtapadó baktériumok hamar szaporodni kezdenek, ingerlik a húgyhólyagot, emiatt alakulnak ki a felfázásos tünetek.

Fotó: Getty Images

Van itt még valami!

A felfokozott szexuális élet más okból is növelheti a hólyaghurut kockázatát: sok nő használ ugyanis különféle fogamzásgátló habokat és zseléket, amelyek miatt megváltozhat a hüvely és a női szeméremtest „kémiája”, és emiatt a hüvely védtelenebb lesz a kórokozókkal szemben. Az egészséges, savas környezet lúgossá válik, amelyben már jóval kevesebb Lactobacillus képes megélni – márpedig ezek a jótékony baktériumok nagyon sokat tesznek a vagina egészségének védelméért: többek között az E. coli baktériumok ellen is felveszik a harcot.

Tehetünk ellene, csak néhány dologra kell odafigyelni!

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Arina Krasnikova)

Exit mobile version