Miért fontos a jó szaglás? Mondjuk!

Bors Hanna | 2021. November 01.
Akinek nincs baj a szaglásával, az nem is tudja elképzelni, milyen zavaró lehet, ha egyáltalán nem érezzük a szagokat. Elmondjuk, miért is fontos a jó szaglás.

Napjainkban kifejezetten ijesztő élménynek számíthat a szaglás elvesztése: gondoljunk csak arra, hogy ez akár a koronavírus-fertőzésre jellemző tünet is lehet.

Egy friss tanulmány ugyanakkor azt mutatja, hogy sok tinédzser inkább veszítené el a szaglását, mintsem valamely közösségi oldalon meglévő fiókját. Pedig ennyire kevéssé törődni a szaglásunkkal nagy hiba: ez olyan érzékelés, amelynek értékét talán csak akkor ismernénk fel, ha valamiért elveszítettük.

Ne becsüljük le a szaglásunkat! Két drezdai tudós, Thomas Hummel és Illona Croy a szaglásnak az életminőséget befolyásoló hatásait vizsgálták. Megállapították, hogy az életminőséget jelentősen rontja, ha elveszítjük a szaglásunkat. Ahogy öregszünk, mindannyian veszítünk a szaglásunkból, azaz ugyanúgy, ahogy a látásunk vagy a hallásunk, ez is romlik a kor előrehaladtával. 

(Fotó: Getty Images)

Mi okozhat szaglásvesztést?

Az orrüregünkben, a szaglóhámban található 12 milliónyi szaglósejtünknek köszönhetjük, hogy a környezetünk ingereiből az agyunk számára is értelmezhető jelek érkeznek hozzánk. A szaglóidegek a szagló-érzéksejtekből indulnak, ezek a sejtek pedig az orrnyálkahártya szaglómezejében, azaz az orrüreg felső részében találhatók. A szaglósejtek felszínét szaglószőr borítja be, és az orrnyálkahártyát bevonó folyadékrétegben oldódó anyagok ingerlik.

Tudtad? Nagyjából 10 ezer különböző szag megkülönböztetésére vagyunk képesek.

Az orrdugulás, az allergia, az orrsövényferdülés vagy az orrnyálkahártya gyulladása egyaránt okozhat átmeneti szaglásvesztést. Az orrnyálkahártya-gyulladás átterjedhet a szaglóhámra, ettől pedig károsodhatnak a szaglóidegek.

Hajlamosak vagyunk alábecsülni a jó szaglás jelentőségét, pedig fontos funkciói vannak:  

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images /Dmitry Marchenko / EyeEm)

Exit mobile version