Az egészséges hüvely titka

nlc | 2024. Május 02.
Bár több tényező is állhat a két betegség hátterében, a bakteriális hüvelyfertőzés és a hólyaghurut (cisztisz, felfázás) fellángolása között nagyon is szoros a kapcsolat.

A bakteriális vaginózist és a felfázást azonos kórokozók okozhatják

A nők esetében a húgycső- és a végbélnyílás, valamint a hüvelybemenet közötti távolság mindössze néhány centiméter. Gyakran előfordul, hogy a végbélben található baktériumok eljutnak a húgycsőig, és közben a hüvelyt is megfertőzhetik.

(Fotó: Getty Images)

Tippek és trükkök a hüvelyi egészség megőrzését segítő mindennapi higiéniai szokásokhoz

Az orvos által előírt antibiotikum-kúrával a bakteriális vaginózis és a felfázás (amennyiben a fitoterápia, bőséges folyadékbevitel és egyéb házi praktikák már nem segítenek) jól kezelhető. Mindkét esetben fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a hüvelyfertőzések és a hólyaghurut is könnyen visszatérhet. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a hüvelyflóra regenerációját segíti.

„Állandóan szenvedtem valamilyen fertőzéstől. Hol bakteriális hüvelyfertőzésem volt, hol felfáztam. Nagyon el voltam keseredve. Elegem volt a kellemetlen tünetekből, abból meg pláne, hogy nem értettem, mi történik a testemmel, miért tér vissza a probléma. Végül orvost váltottam, és meg is lett a megoldás. Egyrészt a gyakori partnercsere, az általam nagyon szeretett illatos intim mosakodók voltak a ludasok, ráadásul bármilyen problémám volt, mindig antibiotikum-kezelést kaptam a felfázásra és a hüvelyfertőzésemre egyaránt, ami tovább rontott a helyzeten. Teljesen felborult a hüvelyflórám egyensúlya, amire egyáltalán nem figyelmeztetett az orvos, nem javasolt semmilyen készítményt. Amikor az új orvosom javaslatára elkezdtem használni egy hüvelyflóraregeneráló készítményt, hamarosan búcsút inthettem a visszatérő fertőzéseknek” – mondta Rita.

Az antibiotikumok nemcsak a „rossz”, hanem a „jó” baktériumokat sem kímélik, amelyek természetes mikrobiomjaink stabilitásáért felelnek. Az egészséges hüvelyflórában élő tejsavbaktériumok képesek megakadályozni a hüvelybe kerülő kórokozók szaporodását, ezért is fontos az antibiotikum-kúrák után első lépésként a hüvely savas pH-ját minél gyorsabban helyreállítani, hogy a jótékony baktériumok képesek legyenek a kolonizációra.

A nők hüvelyflórája egyedi és folyamatosan változik. A hüvelyi baktérium-összetétel is változékony, ezt befolyásolja az egyéni ösztrogénszint, a prebiotikumok jelenléte, a hüvely pH-értéke, valamint a táplálkozás, a szexuális szokások és a stressz is. A prebiotikum a hasznos baktériumok „tápláléka” (egyszerű, vagy összetett szénhidrátok), amely segíti a probiotikus baktériumok megtelepedését és szaporodását.

Mit tehetünk még?

Exit mobile version