Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Bakteriális hüvelyfertőzés A-Z-ig

A nők esetében az egyik leggyakoribb intim probléma a bakteriális hüvelyfertőzés. Milyen okai lehetnek és hogyan alakul ki? Mindent elmondunk, amit a fertőzésről tudni kell!

Élettani háttér

A hüvely ökológiai egyensúlya több kiváltó ok következtében változhat meg, és ha a Lactobacillusok száma lecsökken, akkor a hüvely egészségesen savas pH-ja lúgossá változik. Mindez kedvező körülményeket teremt olyan baktériumok gyors szaporodásához, melyek gyulladást okozhatnak.

Mitől borul fel az egyensúly?

  • A hüvelyflóra leggyakrabban antibiotikum szedését követően borul fel, hiszen az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így elpusztítja a normál flóra részét képező, és annak védelmét biztosító Lactobacillusokat, azaz tejsavbaktériumokat is.
  • Másik ok lehet még a túl gyakori hüvelyöblítés is, hiszen az irrigálással kimoshatjuk a normál flórát a hüvelyből.

A bakteriális vaginózis kialakulásában, illetve rendszeres visszatérésében még számos jól ismert körülmény játszhat szerepet. Ilyen hajlamosító tényezők lehetnek bizonyos szokások (öltözködés, dohányzás, alkoholizmus), egyes betegségek (cukorbetegség, vérszegénység, változókor), gyógyszerek (pl. hormontartalmú fogamzásgátlók).

Jellemző tünetei:

  • hüvelyfolyás, mely híg és bőséges,
  • fehér színű,
  • kellemetlen, halra emlékeztető szagú,
  • a folyást kísérheti csípő, esetleg viszkető érzés is.
Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Mit tehetünk?

A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyen visszatérhetnek. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-létszámának újraépítését segíti.

A nők hüvelyflórája egyedi és folyamatosan változik. A hüvelyi baktérium-összetétel is változékony, ezt befolyásolja az egyéni ösztrogénszint, a prebiotikumok jelenléte, a hüvely pH- értéke, valamint egy sor életmóddal kapcsolatos tényező, úgymint a táplálkozás, a szexuális szokások és a stressz is. A prebiotikum a hasznos baktériumok „tápláléka”, a prebiotikumok oligo- (pl. maltodextrin) és poliszacharidok (pl. glikogén), amelyek segítik a probiotikus baktériumok megtelepedését és szaporodását.

Hogyan tudjuk ezeket bevinni?

Megfelelő táplálkozással, probiotikumos készítmények szedésével megvédhetjük a jótékony hatású baktériumokat. Továbbá olyan lokálisan alkalmazható hüvelykrémeket is használhatunk, amely segíti a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását.

Tipp: Ételek, amelyek támogatják a hüvelyflóra egyensúlyát: joghurtok (főképp a probiotikusak) és kefirek, de a savanyított élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a csemegeuborka is ebbe a csoportba tartozik.

Miért fontos a jelenlétük?

A jótékony baktériumok a hüvely természetes védelmi funkciójához járulnak hozzá. Az egészséges hüvelyflóra ugyanis képes kivédeni a hüvelyfertőzéseket.
Éppen ezért, ha ez az egyensúly felborult, első lépésként a hüvely savas pH-ját kell minél előbb helyreállítani, hogy a jótékony baktériumok képesek legyenek a kolonizációra.

Gondoljunk a megelőzésre!

  • A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya. Fontos, hogy használjunk óvszert, és ha a kapcsolat komolyra fordul, akkor is hagyjunk időt arra, hogy intim ökoszisztémánk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.
  • Tanácsos az antibiotikum-kezelés kiegészítésére olyan helyileg ható hüvelykrémet használnunk, amely a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását segíti.
  • A helytelen mosdóhasználat is okozhat bonyodalmakat, ezért erre is érdemes kiemelten figyelni. Jegyezzük meg: WC-használat előtt és után kézmosás, a helyes törlési irány pedig az elölről hátrafelé.
  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel, nedves és illatosított törlőkendőkkel, spray-kkel és dezodorokkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, ezért inkább kerüljük az illatosított termékeket!
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top