nlc.hu
Tabuk nélkül
A titok a hüvelyflóra egyensúlyában van

A titok a hüvelyflóra egyensúlyában van

Miért fontos a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása? Milyen szerepe van? Mitől borulhat fel az egyensúly? Hogyan segíthetnek a probiotikumok és a prebiotikumok a hüvelyi egészség fenntartásában? Nézzük!

Az intim egészség megóvása érdekében elengedhetetlen az egészséges hüvelyflóra. A hüvely savas közegéért a hüvelyflórában élő tejsavtermelő baktériumok, a Lactobacillusok felelnek. A tejsav védőpajzsként óvja ezt a sérülékeny területet: segít megakadályozni, hogy elszaporodjanak a hüvelyflórában található vagy az esetleg oda bekerülő mikroorganizmusok.

A bőrünket védő savköpeny 5,5-ös pH-értékű, a hüvely pedig ennél is savasabb: élettani pH-értéke 3,8-4,2 között alakul. Ha a Lactobacillusok száma csökken, a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik, ami kedvez a fertőzések kialakulásának.

Hüvelyflóra egyensúlya

(Fotó: Getty Images)

Számos olyan tényező létezik, amely felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, így előidézheti a savköpeny károsodását:

 • menstruáció,
 • fokozott szexuális aktivitás,
 • gyakori partnercsere,
 • a túlzásba vitt vagy az elhanyagolt intimhigiénia,
 • nem megfelelő tisztálkodószerek (például lúgos szappanok) használata,
 • hormonális fogamzásgátló vagy antibiotikum szedése,
 • nem megfelelő étkezési szokások,
 • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás,
 • vérszegénység,
 • változókor,
 • műszálas fehérneműk használata,
 • gyakori uszodába járás.

A fent említett okoknál fogva tehát könnyen felborulhat az intim harmónia, amelynek következtében bakteriális vaginózis vagy visszatérő hólyaghurut (felfázás) is kialakulhat.

A bakteriális vaginózis bőséges, híg, szürkés színű és általában kellemetlen, halszagú folyással jár, amelyet nem kötelezően kísér égő érzés. Antibiotikum-kúrával a fertőzés kezelhető, de a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodni kell a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a hüvelyfertőzések vagy akár a hólyaghurut is könnyedén visszatérhet.

Megfelelő táplálkozással, pro- és prebiotikum-tartalmú készítmények alkalmazásával megvédhetjük a jótékony hatású baktériumokat. Továbbá olyan tejsavas hüvelykrémeket is használhatunk, amelyek segítik a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását.

Hogyan segíthetnek a probiotikumok és a prebiotikumok a hüvelyi egészség fenntartásában?

 • A prebiotikumok rövid láncú szénhidrátok, amelyek segítik a hüvely többféle baktériumtörzsből álló, saját tejsavbaktérium flórájának gyors növekedését. Egyszerűen és direkt hozzáférhetőek a tejsavtermelő baktériumok számára, ezért azok gyorsan növekedésnek indulnak, és hüvelyflóra regenerálódik
 • A probiotikumok idegen tejsavtermelő baktériumokat tartalmaznak, és direkt kell bejuttatni őket a hüvelybe. Ideális esetben több baktériumfaj alkotja, amely összetétele alkalmazkodik a hüvelyedhez, ezáltal segíthet egy antibiotikum-kúra után visszaállítani a hüvelyflóra egyensúlyát. Hátránya általában, hogy az ilyen kívülről bejuttatott tejsavbaktérium testidegen, és egyetlen baktériumtörzs alkotja, ezért önmagában elég esendő.

A közhiedelemmel ellentétben, az ilyen irányú klinikai kutatások alapján bebizonyosodni látszik, hogy a probiotikumok szájon át történő fogyasztása nem befolyásolja a hüvelyflórát, mivel az emésztőrendszer és a nemi szervek között direkt összefüggés nincsen.

via

Hirdetés

A hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém segít a hüvelyflóra helyreállításában


A Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgáló orvostechnikai eszköz. A hármas hatású hüvelykrém C-vitamin és tejsavtartalmának köszönhetően (1) helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel (2) gátolja a kórokozók szaporodását, a maltodextrin nevű összetevője (3) táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, így segít a hüvelyflóra helyreállításában. A C-vitamin közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrém a kezelőorvossal egyeztetve várandósság és szoptatás alatt is használható. 
vitagyn

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top