nlc.hu
Tabuk nélkül

Hüvelyflóra regenerálása

Miért fordíts figyelmet a hüvelyflóra regenerálására? Hoztunk rá nyomós érvet

Vannak olyan betegségek, amelyek ellen nem segít semmi más, csak az antibiotikumok. Ilyenkor a várva várt javulás nagy öröm, de a kúrának sajnos sokszor kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, főleg, ha nem vagyunk elég körültekintőek!

Abban az esetben, ha a hüvely ökológiai egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok száma lecsökken és a hüvely pH-ja lúgos irányba változik, elszaporodnak a kártékony baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben.

Hol rontjuk el?

Antibiotikum szedését követően a hüvelyflóra egyensúlya gyakran felborul. Hiszen a Lactobacillus is baktérium, és az antibiotikum nem válogat a hasznos és a kártékony mikroorganizmusok között, így a normál flóra részét képező tejsavbaktériumokat is megtizedeli. A fertőzésnek oka lehet még az indokolatlanul gyakori hüvelyöblítés, ugyanis ezzel, valamint az illatos intim tusfürdőkkel, törlőkendőkkel, spray-kkel és dezodorokkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, az irrigálással pedig kimoshatjuk a normál flórát a hüvelyből. Ennek következtében károsítjuk a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók újra és újra könnyedén elszaporodhatnak. Intsünk búcsút ezeknek a szereknek a lehető leghamarabb!

Hüvelyflóra védelme

Fotó: Profimedia

Tudtad? A túlhajszoltságtól gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, és az nem tudja kordában tartani a kórokozók szaporodását. A stressz hatására ugyancsak felborulhat a hüvelyben a belső rend.

A hüvelyflóra egyensúlyát befolyásoló további tényezők:

  • Hormonális változások: menstruációs ciklus, változókor, terhesség
  • Gyógyszeres kezelések: immunszupresszió, szteroidtartalmú gyógyszerek, hormonkezelések stb.
  • Menstruációs cikluszavarok
  • Hüvelyi eszközök: tamponhasználat, hüvelygyűrű alkalmazása
  • Szexuális élet: együttlét intenzitása, új partner
  • Szélsőséges diéták, helytelen életmód
  • Alsónemű: anyaga, fajtája
  • Strand, wellness, uszoda, szauna használata
  • Cukorbetegség

A hüvelyflóra regenerálása azért fontos, mert így tudjuk kivédeni a különböző hüvelyfertőzéseket

A nők hüvelyflórája egyedi, mindenkié másképp épül fel, és folyamatosan változik. A hüvelyi baktériumösszetétel is változékony, ezt befolyásolja az ösztrogénszint, a prebiotikumok jelenléte, a hüvelyi pH értéke, valamint egy sor életmóddal kapcsolatos tényező, úgy mint a táplálkozás, szexuális szokások és a stressz is. A prebiotikum a hasznos baktériumok „tápláléka”: a prebiotikumok ugyanis olyan egyszerű és összetett szénhidrátok (előbbi pl. a maltodextrin, utóbbi a glikogén), amelyek segítik a probiotikus baktériumok megtelepedését és szaporodását.

Miért fontos a hasznos baktériumok jelenléte?

A jótékony tejsavbaktériumok a hüvely természetes védelmi funkciójához járulnak hozzá, ugyanis az ép hüvelyflóra képes kivédeni a hüvelyfertőzéseket. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy az egyensúly felborulása esetén első lépésként a hüvely normál esetben savas pH-ját kell helyreállítani, hogy ezek a hasznos Lactobacillusok képesek legyenek a kolonizációra. Antibiotikumos kezelések után ez különösen fontos, elvégre olyankor a jótékony baktériumok is károsodnak.

Hogyan tudjuk a Lactobacillusaink kellő létszámát biztosítani?

Megfelelő táplálkozással

  • Az élőflórás joghurtok olyan jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek fenntartani a bél-, illetve a hüvelyflóra egészségét, megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását
  • Igyunk rendszeresen napi 2-2,5 liter folyadékot, amivel át tudjuk mosni a húgyutakat, ezzel megakadályozva, hogy a baktériumok megtelepedjenek és elszaporodjanak.
  • A szójában, illetve a belőle készült termékekben olyan fitoösztrogének találhatók, amelyek megakadályozzák, hogy a hüvely fala túlságosan kiszáradjon – ez nagyon fontos ahhoz, hogy a betegségek ne tudják megtámadni a hüvelyt.
  • Végül, de nem utolsó sorban olyan kiegyensúlyozott étrenddel, mely hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez

Különböző helyileg alkalmazható készítményekkel

Olyan helyi hatású hüvelykrémet is használhatunk, amely segíti a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását. A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani.

Fontos! Ha évente legalább 3-4 alkalommal van visszatérő hüvelyi fertőzésünk, feltétlenül ellenőriztessük kenetvétellel, hogy az alkalmazott terápia sikeresen elpusztította-e a kórokozókat, mert ha mégsem, akkor másik, hatásosabb kezelési mód megválasztására lehet szükség.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top