Cikluszavar – sok minden mást is megzavar

nlc | 2024. Szeptember 04.
Vegyük észre az első jeleket, és forduljunk minél előbb orvoshoz! A cikluszavar a hormonháztartásunk mellett a mindennapi életünkre is kihat, ráadásul komolyabb problémákat is jelezhet!

Mi a cikluszavar?

A két egymást követő menstruációs vérzés első napja közötti 28 nap a ciklus hossza, ebbe beleszámítjuk a menstruációs vérzés 4-5 napját is. Ha ez eltolódik pár nappal, nem kell, hogy aggódjunk.

Fontos azonban, hogy a 21 napnál gyakoribb vagy 35 napnál ritkább menzesz menstruációs problémákra utalhat. Itt is fontos kiemelni, hogy ha a rendellenes helyzet huzamosabb időn át fennáll, mindenképpen konzultáljunk a nőgyógyászunkkal, mivel a tünetek mögött komolyabb betegségek is meghúzódhatnak!

A menstruációs zavarok tünetei:

Hormonális problémák, gyulladások, ciszták, miómák, polipok és daganatok, fertőzések, bizonyos gyógyszerek, betegségek és ovulációs problémák is okozhatnak cikluszavart.

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk a cikluszavar ellen?

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében általában a stressz áll. Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért.

De bevethetjük a barátcserjét is! A gyógynövényről régóta ismert, hogy egyebek mellett a cikluszavarok rendezésében is segítséget jelenthet.

Miért fontos figyelni a prolaktinra?

Az agyalapi mirigy által termelt, úgynevezett „anyasági hormon”, a prolaktin feladata a terhesség támogatása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a teherbeesést akadályozhatja meg.

Tipp: Jógázzunk! Válasszuk a könnyebb verziókat, ahol inkább a lazítás kerül előtérbe, de alapvetően a jóga képes serkenteni a kismedencei női szervek működését, illetve oldani a görcsöket.

Mivel a cikluszavar hátterében legtöbbször hormonális okok állnak, érdemes akkor is orvoshoz fordulni, ha a menstruációs vér színe, szaga, állaga eltér a megszokottól. A nőgyógyász-endokrinológus vérvételt és nőgyógyászati vizsgálatokat követően a diagnózis függvényében fogja a terápiát megkezdeni.

Mi mindenre van még hatással a cikluszavar?

Ha össze-vissza jön meg a menstruációnk, az sok mindenbe bekavar, például az alvásunkba is, ugyanis a ciklus különböző fázisaiban eltérően tudunk aludni (ebben a hormonszintek változása játszik szerepet). A legjobban a menstruáció és ovuláció közötti időszakban alszunk.

A National Sleep Association tanulmánya szerint, a nők 23 százaléka tapasztal rossz alvást a menstruációt megelőző héten, és 30 százalékuk alszik rosszabbul a ciklusa alatt.

Alvástippek a rossz napokra!

Az első és legfontosabb, hogy kiderítsük, mi áll a rendszertelen menstruációnk hátterében. Tegyük rendbe a ciklusunkat, hogy kiszámíthatóbban tudjuk tervezni a pihenésünket, és jobban tudjunk gazdálkodni az erőnkkel!

Hogy legyen pihentető(bb) az alvásunk?

Exit mobile version