nlc.hu
Tabuk nélkül

cikluszavar, pms, premenstruacios szindroma

Cikluszavarok – mi mit jelent?

Fontos, hogy tisztában legyünk a saját testünkkel, és felismerjük, ha megváltozik valami a szervezetünkben, például a menstruációs ciklusunkban.
cikluszavar, ciklus, PMS

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik. Ilyen szabálytalanság átmenetileg akár egy fogyókúra miatti koplalás, komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat), túlhajszoltság, stressz vagy folytonos idegeskedés miatt egyaránt kialakulhat. Emellett a rendszeres, kimerítő edzés és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) ugyancsak megzavarhatja a normális menetrendet, vagy akár a menstruáció teljes elmaradását is okozhatja.

Ha valakinek a havivérzése nem szabályos időközönként jelentkezik, annak legtöbbször hormonális okai vannak, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A cikluszavar súlyos következménye

Az agyalapi mirigy által termelt, úgynevezett „anyasági hormon”, a prolaktin szerepe a terhesség támogatása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a teherbeesést akadályozhatja meg.

A menstruációs cikluszavar típusai

A menstruáció gyakorisága eltérő:

  • Vérzéskimaradás (amenorrhoea): elsődleges amenorrhoeáról beszélünk, ha egy 16 éves lánynak még soha nem volt menstruációja, és másodlagosról, ha egy nő korábban már menstruált, és több mint három hónapja nincs vérzése, de nem terhes.
  • Gyakori vérzés: 21 napnál gyakrabban ismétlődő menstruáció.
  • Késik vagy ritka a menzesz: ha 35-90 naponta jelentkezik.

A menstruációs vér mennyisége rendellenes:

  • amikor a vérzés megfelelő gyakoriságú, de mindössze 1-3 napig tart, és csupán kis mennyiségű vér távozik. Oka lehet szervi (mióma, polip) és funkcionális eredetű (magas vérnyomás, alvadásgátló kezelés, stb.). Ezt hypomenorrhoea-nak nevezzük.
  • amikor a menzesz a rendes időben jelentkezik, de a normálisnál hosszabb ideig tart, és jelentős vérvesztéssel jár. Ezt menorrhagiának nevezzük.
  • polymenorrhoea: a vérzés ugyan szabályos időközönként jelentkezik, de a ciklusok közötti idő kevesebb, mint 21 nap. Oka: proliferációs vagy szekréciós, azaz az ovulációt megelőző és azt követő fázis lerövidülése. Gyakran jár együtt a peteérés hiányával. Általában az agyalapi mirigy (hypothalamus) szabályozási zavara áll a háttérben, ezért inkább pubertás és klimax idején fordul elő.
  • oligomenorrhoea: a vérzés szabályos időközökben, de 35 napnál hosszabb időszakonként jelentkezik. A vérzés rendszerint kevés. Oka: általában hipotalamikus zavar, de kiválthatja policisztás petefészek szindróma (PCOS), a mellékvese működési zavara, elhízás, kóros soványság. A leggyakoribb okai azonban a pszichés hatások.

A menstruáció fájdalmas, görcsökkel jár:

  • a nagyon erős görcsökkel, fájdalommal, gyengeséggel járó menstruációt dysmenorrhoeának nevezzük.

A ciklust vérzési rendellenességek jellemzik:

  • méhvérzésről beszélünk, ha a méhből származó vérzés nem a normális menzesz időpontjában, hanem két ciklus között lép fel, többnyire rendszertelenül, vissza-visszatérve.
  • menstruációt megelőzően akár 8-10 nappal vagy a menstruáció után több napig tartó kevés, barnás jellegű, pecsételő vérzés észlelhető. Menstruáció előtti vérezgetés oka: korai ösztrogén- vagy sárgatesthormonszint-esés, elégtelen működésű sárgatest. Menstruáció utáni pecsételés oka: elhúzódó lelökődés, elégtelen regeneráció, az esetek kis hányadában méhnyálkahártya-gyulladás.
  • ovulációs (közti) vérzés: az ovuláció időpontja körül jelentkező fél, egy napig tartó kevéske vérzés. Oka: relatív ösztrogénhiány.
  • ciklust nem tartó vérzés (metrorrhagia): ciklustól függetlenül bármikor fellépő, változó erősségű és időtartamú, néha nagyon erős vérzés. Oka lehet szervi eltérés: polip, méhnyakrák, méhnyálkahártya-gyulladás, mióma, méhnyálkahártya túlfejlődése, méhtestrák, tartós ösztrogénhatás, hormonegyensúly zavarát okozó tényezők.

Toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) a bakteriális fertőzések ritka, de nagyon veszélyes szövődménye. Bárkit érinthet, de gyakoribb orbánc és bakteriális fertőzések következményeként, sebészi beavatkozást követően, illetve tamponhasználó nők esetében.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top