Edd magad szép barnára!

nlc | 2019. Július 21.
Ahhoz, hogy a bőrünk ne csak ad hoc módon leégjen a napon, hanem szépen, egyenletesen barnuljon, selymes tapintású és egészséges legyen, bizony nagyon nem mindegy, hogy mit eszünk. Válogassuk meg ételeinket, főleg a zöldséget és a gyümölcsöt, s nem lesz gond a nyári bőrszínünkkel sem.

Természetesen manapság már a legfőbb szempont bőrünk egészségének megóvása, ha strandolásról van szó. Fontos, hogy a megfelelő naptejekkel és krémekkel óvjuk testünket az UV-sugárzásokkal szemben. A bőrgyógyászok szerint persze a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem mennénk napra, így védenénk bőrünket, de ez azért nem egykönnyen kivitelezhető, ha tengerparti vagy balatoni nyaraláson veszünk részt

Napozz okosan!

Ha már a napon vagyunk, a déli órákat elkerülve, törekedjünk az egyenletes, kíméletes barnulásra, ami nemcsak esztétikai, de egészségügyi szempontból is lényeges. Ennek érdekében fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek elősegítik a szép, lebarnult bőrszín megjelenését. Mutatjuk, mit is kell enni, hogy egész nyáron vidáman tündököljünk:

Figyelj a narancsra!

A narancssárga szín a barnulóknak szinte kötelező: sárgarépa, sütőtök (bár nyáron éppen nincs szezonja), de a sárgabarack már tuti befutó. A lényeg, pedig, hogy például a sárgarépa 100 grammjában 1200 mg béta-karotin van, mely elősegíti az egyenletes barnulást. Fogyasszunk mellé olívaolajat, mely A-vitamin- tartalmával regenerálja bőrünket.

Gyerünk, pirosak!

Nagy mennyiségű vizet, ásványi anyagot, C-vitamint és nyomelemet tartalmaz a nyár örök kedvence, a görögdinnye. Nemcsak a szomjunkat olthatjuk a nagy melegben egy-egy nagyobb szelet dinnyével, de a benne lévő jótékony tápanyagok megkötik a betegségeket okozó szabad gyököket is. A dinnye mellett hatásos lehet a szintén magas béta-karotin-tartalmú vörös cikória (radicchio) elnevezésű roppanós saláta is. De kiemelkedő likopintartalmával jót tesz a napozós bőrünknek a paradicsom is. Nincs is más hátra, mint készíteni egy cikóriás-paradicsomos friss salátát, nyakon öntve egy kevés olívaolajjal.

Ne feledd a zöldet!

Meglepő lehet, de a jégsaláta vagy a fejes saláta is nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz, ráadásul kitűnő szomjoltó, és így hidratálja is bőrünket. De ugyanígy jót teszünk bőrünkkel, ha bőségesen fogyasztunk szárzellert, kígyóuborkát, esetleg egy kis bébispenóttal összeturmixolva.

Exit mobile version