nlc.hu
Trend

Otthoni önbarnítás lépései

Önbarnítás dalmatahatás nélkül? Így csináld, hogy szép, egyenletes barna legyél

Önbarnítót használnál? Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket és trükköket, hogy szép, egyenletes színed legyen.

Ha felpörgetnéd az eseményeket, és már most jólesne egy kis nyárias barnaság, ne a szoliszalon felé vedd az irányt. Ott vannak helyette az önbarnítók, amik sokkal biztonságosabb módját kínálják a napcsókolta szín elérésének. 

Miért jobb az önbarnító, mint a szoli?

A válasz nagyon egyszerű: mert önbarnítóval UV-sugárzás nélkül barnulhatunk. A szoláriumok ugyanolyan UVA tartományban sugároznak, mint a nap, ezek a sugarak pedig épp a bőröregedést gyorsítják, nagymértékben felelősek a pigmentfoltok kialakulásáért, és már rövid távon is szárítják a bőrt. Függetlenül attól, kinek mennyire hajlamos leégni a bőre, ezek a káros hatások ugyanúgy érik. Még ha harmincas éveinkben nem is érezzük, látjuk hatását, a rendszeres szolizás eredménye előbb-utóbb óhatatlanul megjelenik. (És igen, a D-vitamin-bevitelnek is van számos jobb módja, mint a szoláriumozás.)

Ehhez képest az önbarnító készítményeket otthon, kényelmesen felkenhetjük magunkra, és rövid időn belül már élvezhetjük is hatásukat.   

Mitől barnít az önbarnító?

Mielőtt azt gondolnád, mindenféle laborban kotyvasztott vegyszer az, ami megfogja a bőrödet, megnyugtatunk, szó sincs ilyesmiről. Sőt, a helyzet az, hogy a legelterjedtebb önbarnító összetevő, amit a készítmények döntő többségében megtalálsz, növényi eredetű, cukornádból vagy cukorrépából szokták előállítani. Ez a Dihydroxyacetone, vagy ismertebb rövidítéseként DHA, amiből az önbarnítókba általában 2-5%-nyi kerül. Minél erősebb a koncentráció, annál intenzívebb az eredmény is.

Régebben a DHA-s készítmények hajlamosak voltak napcsókolta helyett Trump-narancs irányba vinni a dolgokat, de előállítása mára már sokat változott, nem kell aggódni, az újabb, tisztább DHA-k jóval természetesebb eredményt adnak. (Persze ugyanaz a termék is viselkedhet egészen másként a mi bőrünkön, mint másén, így az önbarnítás esetén is ki kell tapasztalni, mi válik be a legjobban.)

DHA tartalmú önbarnítók

DHA-tartalmú önbarnítók: Oriflame Sun Zone Önbarnító Testpermet, St.Tropez Gradual Tan Watermelon Infusion Önbarnító Testápoló Krém, Dove DermaSpa Summer Revived Önbarnító testápoló, b.tan Love at First Tan (Violet) önbarnító hab, Vita Liberata Önbarnító Mousse

Egy másik gyakori (és újabb) barnító komponens egy növényi eredetű ketocukor, az Erythrulose, ami a DHA-hoz hasonlóan a bőr legfelső rétegében hat, bár valamelyest mélyebbre tud hatolni, és így hatása is tovább tart, mint a DHA-é. Mindkettőre igaz, hogy nem a bőr melanintermelését serkentik, hanem egy ahhoz hasonló, sárgás-barnás pigmentet állítanak elő.  

Erythrulose tartalmú önbarnítók

Erythrulose tartalmú önbarnítók: Uriage BARIÉSUN Önbarnító termál spray, Clarins Önbarnító Zselé, Biosolis Önbarnító Krémspray, Dr. Kelen Selfsun Tan önbarnító krém

Nem úgy az Acetyl Hexapeptide-1, ami valóban a bőr melanintermelését serkenti, és ily módon természetesebb eredményt tud nyújtani (kár, hogy kevés készítmény épít a tudására). Ez a peptidféle gyakorlatilag úgy hat, mintha napoznánk, csak a káros UV-sugárzással nem kell számolnunk, de hozzá kell tenni, enyhébb színt ad, mint az előző kettő. 

Peptides önbarnítók

Peptides önbarnítók: The Chemistry Brand Glow Oil önbarnító szárazolaj, Hylamide Booster Glow

Hogyan válassz önbarnítót?

Ha még kezdő vagy az önbarnításban, vagy csak a nyári szezon kezdetén szokott elkapni a késztetés, hogy rögtön és azonnal barnább legyél, érdemes körültekintően kiválasztanod, milyen állagú készítményt használsz. Krémes, szárazolajas, spray vagy pipettás kiszerelésű, hab állagú önbarnítót is találni, rutin nélkül közülük a legegyszerűbb a könnyed állagú, nem sűrű készítményeket eloszlatni a bőrön. Ilyen lehet egy szárazolaj, a hab állagú készítmények, az önbarnító permetek is. 

Az is fontos, milyen színintenzitást szeretnél elérni. Kezdőként érdemes az óvatos duhajt játszani és a kínálatból a világosabb változatokat kipróbálni, így ha foltosan visszük fel, sem lesz macerás eltüntetni a nem kívánt színhatást.

Ha gyors eredményt szeretnél, érdemesebb a DHA-s készítményeket választani, amiknél pár óra után már látszódik a hatás. Ellenben, ha nem sietős a barnaság, az Erythrulose tartalmúak a következők a sorban, amik bár mélyebben, de picit lassabban fejtik ki hatásukat a bőrben, kell nekik pár nap. A peptides változatok e tekintetben a harmadikak, enyhébb, bár épp ezért természetesebb eredményt adnak, és nekik is kell egy-két nap, míg ezt láthatjuk.

Hogyan használd az önbarnítókat?

Nem nagy ördöngösség, néhány alapvető dologra azonban érdemes odafigyelni, ha szép, egyenletes barnaságot szeretnénk elérni. Ezek a következők:

  • szánj időt az önbarnításra: teljes testedet bekrémezheted öt perc alatt is, de ha mindezt önbarnítóval teszed, annak csúnya vége lesz. Az alapos munkára legalább negyedórát szánj, és még ugyanennyit, hogy felszívja bőröd a készítményt. Vagyis, praktikusan fél órát fogsz ácsorogni (fél)pucéran, ennek megfelelően válaszd meg a helyszínt is.
  • este használd az önbarnítót: hacsak nem éjjeli műszakos vagy, kétlem, hogy a reggeli készülődésbe belefér a félórás szeánsz, ráadásul minden más szempont is sokkal inkább adott, ha nap végén veselkedsz neki.
  • biztos, ami biztos, olyan ruhát vegyél fel utána, amit nem (annyira) sajnálsz. Ha kellőképp beszívta a bőröd a készítményt, nem lesz gond, ha mégsem, inkább a régi pizsama bánja, mint a szép új blúzod.
  • a szőrtelenítést az önbarnítás elé ütemezd be, máskülönben félő, hogy a művelet a barnaságod egy részét is eltávolítja, nem feltétlenül egységes módon.
  • önbarnító használata előtt használj hámlasztót. Ne csak az arcodon, a testeden is. Szuperek erre a kémiai hámlasztót tartalmazó tusfürdők, bőrradírok (nem az arcodon, a testeden!), vagy a mosakodókesztyű is. Szentelj kiemelt figyelmet a szárazabb területekre, mint a könyök, a térd, a boka, a hajlatok. Itt ugyanis több az elhalt hámsejt, és így hajlamosabb a bőr jobban beszívni a készítményt és sötétebb, csíkosabb lehet az eredmény.
Hasznos kiegészítők önbarnítózáshoz

Hasznos kiegészítők önbarnításhoz: Dove BodyScrub bőrradír, DM SunDance kesztyű önbarnítókhoz, St. Tropez Tan Remover Mousse önbarnító eltávolító, Avon Care Sun+ Bőrszínt élénkítő olajspray

  • használj egy kis testápolót az önbarnító előtt. Semmiképp se nehéz, sűrű állagút, de főként a szárazabb területeket, ha előhidratáljuk, könnyebben eloszlathatjuk majd rajta az önbarnítót.
  • húzz határokat: értjük ezt arra, hogy pontosan jelöld ki, egyszerre mekkora területet kensz be, hogy a következő lépésben pont onnan tudd folytatni. 
  • az arcodon különösen figyelj rá, hogy egyenletesen oszlasd el, és mindenhová jusson: orrcimpánál, hajtőnél ne üljön meg túl sok, de kevés se. Ugyanígy kritikus pont lehet a szájkörnyék és a fül. Ha gyakorlott sminkszivacshasználó vagy, akár azzal is eloszlathatod a készítményt – teddy hengerrel mindezt ne tedd.
  • gondolj a hátadra: lássuk be, 99 százalékunk számára van a hátunknak olyan pontja, amit még sosem érintettünk meg. Önbarnítás esetén kérd meg férjedet, barátodat, barátnődet, vagy bárki mást, akivel közeli hozzád a kapcsolat, hogy eme intim műveletnek segítője legyen. Ha magad intéznéd inkább, jól jöhet egy hosszabb nyelű ecsetet, és egy tükör, hogy lásd, mi zajlik a hátad közepén.
  • Kaphatók már spéci kesztyűk is, amik segítik, hogy egyenletesen felvidd testedre a készítményt, plusz hatalmas előnyük, hogy nem fogja meg irdatlanul a krém a kézfejedet. Ha ennek híján vagy, sima gumikesztyű is jó lehet, vagy ha az sincs, ügyelj rá, hogy egy-két lépésenként alaposan megmosd a kezedet, különösen a körmök mellett, az ujjak között, a tenyereden.
  • Hogyan lesz mégis barna ezután a kézfejed? Önbarnítózd be, mintha kézkrém lenne (csuklónál figyelj, meddig kented le a karodat előtte), majd törlőkendővel, vagy benedvesített, szappanos törölközővel töröld át a tenyeredet. 
  • Önbarnítót tényleg a legérdemesebb a nap végén felvinni, ha mégis másként döntenél, utána pár óráig ne tusolj, ne sportolj, ne szaunázz! Az egyenetlen nedvesség, az izzadás ugyanis befolyásolja a barnaság egyenletességét.
  • És végül, nagyon fontos: az önbarnító nem fényvédő! Ne feledd, attól, hogy lesz egy kis színed, még éppúgy leéghetsz a napon és hat rád az UV-sugárzás minden vacka. 

 

Nyitókép: b.tan Facebook

Arcápolási tanácsok tavaszra és nyárra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top