nlc.hu
Trend

Tavaszi arcápolás maszkviseléstől fényvédelemig

Tavaszi arcápolás maszkviseléstől fényvédelemig

Jön a jó idő, de marad a maszk. Így hogyan ápoljuk az arcbőrünket? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A jó idő beálltával alapjáraton is érdemes változtatni arcápolási szokásainkon, hisz a legtöbb esetben könnyedebb készítményeket igényel bőrünk, mint a téli hónapokban.

A kötelező maszkviselés azonban ezt is felforgatta.

Azok is észre vehették hatását, akiknek betonbiztos arcápolási rutinjuk van, akik pedig bizonytalanok abban, mely készítmények lennének a legmegfelelőbbek, vagy szűnni nem akaró bőrproblémával rendelkeznek, most még inkább nehéz helyzetben lehetnek. Épp ezért lépésről-lépésre sorra vesszük, hogyan érdemes kialakítani az arcápolási rutint, hogy az támogassa bőrünket, és a maszkos jó időben is kényelmes legyen. 

Miért okoz extra macerát a maszk az arcápolásban?

A helyzet nagyon egyszerű, és biztosan sokatokban él még az emlék a múlt nyárról is, amit nagyrészt már maszkosan töltöttünk. A fő probléma, hogy

  1. az izzadság nem tud olyan könnyen, gyorsan elpárologni bőrünkről, mintha nem viselnénk maszkot, a párás melegtől pedig bőrünk könnyebben kipattogzik, egyrészt a P. acnes baktériumok elszaporodása, másrészt a folyamatos irritáció miatt, de a maszk alatti smink sem tesz neki jót (de erről lentebb, részletesebben).
  2. Az izzadság maga is irritálhatja a bőrt, roncsolhatja a bőr védekező (barrier) funkcióját, ami a pattanások mellett a bőr gyulladásos problémáit is előhozhatják, 
  3. mindehhez pedig hozzáadódik a maszk állandó dörzsölése is, ami szintén nem kedvez bőrünk egészségének.

A maszkviseléshez kapcsolódó, önálló nevet is kapott bőrproblémák, a maszkné és a maszkitisz pedig most, a jó idő beálltával fokozottabban jelentkezhetnek, megspékelve a napégés kockázatával.

Jön a jó idő, de marad a maszk. Hogyan ápoljuk ilyen helyzetben arcbőrünk?

Jön a jó idő, de marad a maszk. Hogyan ápoljuk ilyen helyzetben arcbőrünk? (Fotó: Getty Images)

De kezdjük az elejéről a tudnivalókat, hisz a bőrápolás ott kezdődik, hogy:

1. Arctisztítás 

Az esti arctisztítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, de akár a nap végi, akár a reggeli arcmosásról van szó, egyet ne feledjünk: arctisztítónk minden esetben gyengéd, szappanmentes formulájú legyen. Az összetevőket nézve a leggyakoribb, hogy SLS-t, SLES-t tartalmaznak ezek a készítmények, ezek a tisztító komponensek azonban alapesetben is sokak számára száríthatják, érzékenyíthetik a bőrt, jelen helyzetben pedig jobb, ha egyként kerüljük mindannyian ezeket a készítményeket.

A reggeli arctisztítás alapvetően egy könnyedebb dolog, nem kell double cleansing és semmi drasztikus arcsikálás (ez mondjuk máskor sem). Egyszerűen csak mossunk arcot gyengéd arctisztítóval és kész. Törölközővel se dörzsöljük át a bőrt (máskor se!), sőt, ha picikét nedves marad, az sem baj. 

Este már más a helyzet, azonban hogy mennyire, azt nagy mértékben meghatározza az, mit csináltunk napközben:

  • Fényvédőztünk és/vagy sminkeltünk: akár viseltünk maszkot, akár nem, ha tettünk fel fényvédőt és/vagy sminket, este a double celansing szerint tisztítsuk meg arcunkat. Vagyis első lépésben micellás vízzel, vagy olajos lemosóval távolítsuk el a a szennyeződéseket, fényvédő- és sminkmaradékot, majd gyengéd arclemosóval mossunk arcot. Ez az alapvetés.
  • Fényvédőztünk és/vagy sminkeltünk + huzamosabb ideig maszkot viseltünk: Ez esetben egy picit érdemes lehet finomítani a double cleansingen. Ha úgy látjuk, bőrünk megsínyli a maszkviselést, micellás víz helyett olajos lemosót használjunk, a kettő működési mechanizmusa ugyanis eltér. Míg a micellás vizek tisztító összetevőket tartalmaznak, addig az olajos lemosók funkciója abban áll, hogy az olaj komponensek fellazítják a bőrön lévő szennyeződéseket, egy fokkal kíméletesebbek a bőr számára. Hozzátennénk, ha micellás vizet használsz, és úgy látod, minden rendben van a bőröddel, felesleges száműznöd.
  • Csak arckrémeztünk: elég gyengéd lemosót használni este is, de szánjunk kellő időt az arcmosásra, vagy bevethetünk elektromos arctisztító készüléket is, ezek nem tisztítják túl a bőrt, mégis gondoskodnak a szennyeződések eltávolításáról.

A száraz bőrűek kevésbé, a zsíros bőrtípussal rendelkezők azonban annál inkább hajlamosak rá, hogy vonzódjanak mindenhez, amitől kevésbé lesz zsíros a bőr. Sajnos azonban, ha csikorgatóan tisztára mossuk arcunkat, épp az ellenkezőjét érjük el: nem a felesleges „zsírt” mossuk le, hanem már a bőr barrier rétegét cincáljuk, túltisztítjuk, amire még intenzívebb faggyútermeléssel fog reagálni – épp azzal, amit messzire szeretnénk elkerülni. Ezért is fontos, hogy ne egy túl erős, habzó, erősen tisztító készítményt válasszunk.

Kerüljünk továbbá minden szemcsés mosakodót és arcradírt, még alkalomszerűen se használjunk ilyeneket az arcunkra. Van helyettük jobb opció, a következő pontban ők következnek. 

2. Hámlasztás

Ezzel rá is térünk a bőrön maradó, vagyis nem lemosandó készítményekre. Ha napi szinten, rendszeresen, huzamosabb ideig viselünk maszkot, ökölszabályként a javaslat:

reggel legyen minimális a használt kozmetikumok száma, és inkább az esti arcápolási rutint bővítsük arcbőrünk igényei szerint.

Hámlasztás esetén a kémiai hámlasztókról lesz szó, melyek áldásosak többféle bőrprobléma esetén is, ám nem érdemes túlzásba esni velük. Most nem térünk ki a kémiai hámlasztók bemutatására (ha részletes infót szeretnétek róluk, olvassátok el EZT vagy EZT a cikkünket), általánosságban azonban azt javasoljuk, ha még sosem használtál ilyen készítményt, gyengéd típussal kezdj.

Számszerűsítve egy 5-10%-os tejsavas vagy 5%-os glikolsavas AHA hámlasztó tökéletesen megfelel, de ha a gyengédebb PHA típussal kezdesz, az is szuper. Az AHA és PHA típusok alapvetően a pigmentfoltokra, hegekre, szárazabb bőrre, a fakó, egyenetlen bőrfelszínre, illetve az öregedő bőrre lehetnek pozitív hatással, míg a BHA hámlasztó (azaz szalicilsav) a pórusok belsejébe bejutva azokat is hámlasztja, így a pattanásos, mitesszeres, tág pórusú bőrűeknek remek termék. Bármelyiket is választod, heti két alkalommal kezdd el használni, ha minden rendben, két hét után növelheted használatának gyakoriságát. A szemkörnyékre ne tegyél belőlük.

Ha már jártas vagy ezeknek a készítményeknek a használatában, akkor is azt javasoljuk, inkább az esti rutinba építsd be őket. Kiemelten igaz ez az erősebb, 15-20 százalékos, vagy még erősebb AHA hámlasztókra (vigyázz, ezek gyakran már lemosandók!). Alapjáraton is elég alkalmanként használni ezeket, ha pedig úgy érzed, irritált a bőröd a maszkviseléstől, egyáltalán ne alkalmazd őket.

3. Hidratáló toner

Léteznek arctonikokból célzott hatóanyagúak is, például hámlasztó tonikok, amik gyengédebb verziói lehetnek a kémiai hámlasztóknak, jelen helyzetben azonban a hidratáló tonikokra térnénk ki. Ezek ugyanis vízszerűen híg állagú, gyorsan, maradéktalanul felszívódó készítmények, és mint ilyenek, nem nehezítik el a bőrt, mégis szuper plusz hidratálást tudnak nyújtani.

Maszkviselés során a vízhiányos bőrűeknek jól jöhet, zsíros bőrűek akár a hidratáló krémet is helyettesíthetik, vagy általuk azt egy könnyedebb állagú lotionra, géles krémre cserélhetik, ha a megszokott arckrémet és a fényvédőt együtt soknak érzik. De száraz arcbőr esetén is adhat egy nagyon hasznos, plusz hidratálást. 

Tavaszi arcápolás maszkviseléstől fényvédelemig

Fotó: Getty Images

4. Célzott bőrápolók

Alapvetően a szérumokról van szó, mindegy, hogy üvegcsés vagy ampullás kiszerelésűek, lényeg, hogy koncentrált mennyiségben tartalmaznak hatóanyagokat. Nincs bőrprobléma és bőrtípus, amire ne találnánk jóféle szérumokat, a hidratálóktól kezdődően, a retinoloson át, egészen a C-vitaminosig széles a paletta, amiről érdemes mindenkinek (kellő körültekintéssel) válogatnia.

A maszkviselés és az egyre melegebb időjárás szempontjából esetükben egy dolog mérlegelendő: azok a szérumaink, amik reggeli használatra is ajánlottak, elnehezítik-e a bőrünket. Könnyen lehet például, hogy egy olajos szérummal semmi gondunk, a maszk alatt azonban már túl sok a bőrnek, ami a melegtől, izzadságtól ragacsossá válik. Ha ez a helyzet, tegyük át kedvencünket az esti rutinba – ha nem, akkor élvezzük a hatását. Arra persze figyeljünk, hogy egyszerre kettő, maximum három szérumnál többet ne használjunk se reggel, se este, egész egyszerűen felesleges. Továbbá arra is ügyeljünk, milyen erősségű szérumot választunk: ha irritált a bőrünk, retinoidok esetén érdemes gyengédebbet használni, de minden esetben olvassunk utána, milyen használatot javasolnak.

5. Hidratáló krém

Nem csak rájuk érvényes, hanem az összes többi kozmetikumra is igaz: illatmentes készítményt válasszunk. Mind a parfüm, mind az esszenciális olajok potenciális bőrirritálók, egy ilyen helyzetben pedig, amikor a maszkot is viselni kell, messziről kerüljünk mindent, ami még pluszban rossz hatással lehet a bőrünkre.

A hidratáló krém választásában egy fontos dolgot érdemes mérlegelni. A meleg, nyári időszakok arckrémválasztási protokollja, hogy könnyedebb lotion vagy géles típust választunk – legalább nappalra. Ez elsősorban a zsíros arcbőrűek számára szokott ajánlás lenni, ha el akarják kerülni az idő előtti zsíros csillogást. Ugyanígy a pattanásos, aknés bőrűek számára is ezek a típusú készítmények a preferáltak, a tág pórusú bőrt azok a krémek, amikben túl sok a bőrpuhító összetevő, ún. emolliens, vagy túl sűrű, krémes textúrájúak, eltömíthetik. Helyettük tehát inkább a több, de vékonyabb rétegben felvihető hidratálók az előnyösek, mint egy-egy plusz hidratáló toner vagy szérum.

Azonban számolnunk kell azzal is, hogy ha huzamosabb ideig van rajtunk a maszk, a meleg, izzadt-párás levegőtől bepállhat alatta a bőr, sérül annak barrier funkciója. Nekünk ezt kell megvédeni, támogatni, arckrémek esetén olyannal, melyben találhatók keramidok, glicerin, hilauronsav, vagy niacinamide is. A kipirosodott bőr gyógyulását ilyen esetben segíthetik a cicakrémek, a cink oxidos krémek is. Ha nappalra, nagyobb bőrfelületen ezeket nehéznek érezzük, vagy szerencsés esetben megelőzésként tekintünk ezekre az összetevőkre, megpróbálhatjuk egy-egy könnyedebb állagú szérummal kiegészíteni arckrémünket, melyben a bőrbarrier számára hasznos összetevők megtalálhatók.  

6. Fényvédő

A fényvédelemről nem szabad megfeledkezni, ha huzamosabb időt töltünk a szabadban, akkor sem, ha vonatkoznak ránk a közterületi maszkviselés szabályai. A Skin Cancer Foundation cikkében is olvasható, hogy bár az arcmaszkok is rendelkeznek SPF védelemmel (nagyjából SPF 7-es érték körülivel), ez nem helyettesíti egy jó minőségű, széles spektrumú fényvédő hatékonyságát.  Praktikus okokból se vacakoljunk azzal, hogy csak arcunk felét kenjük be. Ki akarna azon matekozni, mikor, mennyi időre fogja levenni a maszkot, és újra felvenni, hol húzódik az orrnyergen a maszk széle, meddig kenje fel – felesleges ilyen köröket futni. Jobb, ha megtanuljuk, ha kimegyünk a szabadba, fényvédőt használunk. Ősztől tavaszig legalább SPF 30-ast, nyáron, főként ha huzamosabb ideig tartózkodunk a szabadban, SPF 50-est.

A maszkviselés esetén érdekesebb szempont, hogy mennyire szedi le a fényvédőt a maszkunk. Nos, a helyzet az, hogy meglehetősen. Pláne, ha meleg van, jobban verejtékezünk, a maszk anyaga pikk-pakk eltünteti a gondosan felvitt védőréteget, arcunk többi részéről pedig könnyen lehet, hogy mi itatjuk fel. Egyedüli megoldás erre, ha ügyelünk rá, hogy kellő gyakorisággal pótoljuk a fényvédőt, ökölszabály ebben az esetben, hogy ha szabadtéren vagyunk, kétóránként kenjük újra.

7. Smink

Andrea Suarez amerikai bőrgyógyász videójában így beszél erről: „Változtatnunk kell az általános bőrápolási szokásainkon, ha [a maszkviselés mellett] nem akarjuk bőrünk barrier funkcióját rombolni. Az első jó tanácsom, hogy hagyjuk el a sminket: semmi pirosító, semmi kontúrozás, semmi alapozó.” Minimalizáljuk a kozmetikumok számát a maszkviselés során, főként a sminktermékekét, ugyanis azok összetevői hosszabb távon nemcsak a barrier funkciót rombolhatják, de növelhetik annak kockázatát is, hogy bőrünk érzékenyebbé válik olyan összetevőkre, melyek alapjáraton semmi különösebb problémát nem okoznak. 

Nem akarunk azonban álszentek lenni, tudjuk jól, ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, pláne, ha olyan a napunk, hogy hol van rajtunk maszk, hol nincs. Mégis, amennyire lehet, vegyünk vissza a használt sminktermékekből, ha maszkot viselünk. Alapozó helyett elég lehet egy könnyebb BB krém, lágyabb fedéssel is megelégedhetünk, szájhangsúlyos smink helyett készíthetünk szemhangsúlyosat, melyhez egy ápoló, színezett ajakbalzsam is elég lehet.

Melegebb időben ráadásul alapjáraton is többet verejtékezünk, pláne maszkban, egy szétkenődött smink pedig minden, csak nem szép. Inkább készítsünk könnyebb sminket, ha ragaszkodunk hozzá. Pluszban pedig jól jöhet a homlok területére egy kis mattító púder, általánosságban pedig a mattító lapocskák (vagy egy tiszta papírzsepi) aranyat érnek, ha fel akarnánk itatni bőrünkről a verejtéket.

Arcápolási érdekességek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top