nlc.hu
Trend

Maszkné és maszkitisz: jelentésük és kezelési módjuk

Maszkitisz és maszkné – Mik ezek bőrproblémák, és mi a különbség köztük?

A kötelező és (szinte) állandó maszkviselés kitermelte a maga bőrproblémáit, a maszkné és maszkitisz sokak napjait keseríti meg. De mik ezek pontosan?

Ha jobban belegondolunk, teljesen logikus, hogy megnőtt a maszkviselés miatti bőrproblémák száma. Befülledhet alatta a bőrünk, dörzsöli a maszk, ami nem kedvez sem az aknés, sem a szeborreás bőrproblémáknak. Neveket is kaptak már ezek a nyavalyák, maszkné és maszkitisz. Míg előbbi talán mostanra ismerősebben cseng, utóbbiről is érdemes beszélni, pláne, hogy más kezelési módot igényel.

Mi az a maszkné?

A maszkné az aknés bőrprobléma azon változata, mely tipikusan az arc maszkkal eltakart részén jelenik meg, tehát a száj és az orr környékén, köszönhetően az irritációnak, a maszk alatt megrekedő izzadtságnak, a jobban felmelegedő bőrnek, melyek így együttesen melegágyai az aknékat, pattanásokat okozó baktériumoknak, jellemzően a P. acnes baktériumnak. 

Tekintve, hogy a maszkoktól még jó darabig nem szabadulunk (ha egyáltalán fogunk), érdemes átgondolni arcápolási rutinunkat, hogy megfelelően kezeljük ezt a bőrproblémát és ne kerüljünk abba az ördögi körbe, mikor már levenni sincs kedvünk a maszkot, hogy ne látszódjanak a pattik, amik csak tovább sokasodnak alatta. 

bőrprobléma maszk

(Illusztráció: nlc.hu)

Jó hír, hogy a bőrprobléma kezelése nem igényel semmi mást, mint amit alapjáraton is érdemes betartani, ha pattanásokra, aknéra hajlamos a bőrünk. Ezek tömören:

  • kerülni kell minden potenciálisan bőrirritáló összetevőt, ideértve a mesterséges illatanyagokat és az illóolajakat is (kiemelten a hűsítő mentholt, eukaliptuszt), a csodamogyoró kivonatot, és lehetőleg a magas arányban szárító alkoholt tartalmazó készítményeket.
  • nem cél a bőr szárítása (sőt!), ezért a szilárd szappanok sem nyújtanak jó megoldást, de ugyanígy az erősen habzó arcmosó készítmények is kerülendők.
  • kulcsszavunk legyen a gyengéd. Gyengéd arctisztítót használjunk, messzire száműzzük a bőrradírokat, az agyagos maszkokat ne toljuk túl.
  • Építsük be a pórustisztító BHA hámlasztókat, használjunk célzott szérumokat, arckrémből pedig a könnyű lotion vagy géles állagúakat keressük. 
  • Minimalizáljuk a sminktermékek használatát maszkviselés esetén.

Részletesebb információkat a pattanásos bőr kezeléséről itt olvashatsz.

A maszkviselés miatt kialakult piros foltok, dudorok azonban nem minden esetben jelentik aknék megjelenését. Könnyen lehet, hogy maszkitisz alakult ki.

Mi az a maszkitisz?

Egészen más jellegű bőrprobléma, bár kétségtelen, hogy összekeverik a maszknéval, és ezért a legnagyobb igyekezettel sem tudnak úrrá lenni rajta. A maszkitisz egy gyulladásos bőrállapot, melyet viszkető bőrszárazság, hámló bőr, apró dudorok kísérhetnek, amik azonban nem pattanások (vagy legalábbis nem mind). Ismerős a kórkép?

Nem csoda, bár a maszkviseléshez kapcsolt fancy megnevezés új, maga a jelenség cseppet sem. A kontakt dermatitiszről van szó, a maszkviselés ugyanis ezt a bőrbetegséget is előhozhatja. Ha erre a bőrbetegségre gyanakszunk, érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, hogy megfelelő diagnózist kapjunk és biztosan tudjuk, mivel állunk szemben. 

Amit mi magunk is megtehetünk, hogy olyan arckrémet használunk, mely a bőr barrier, azaz védő funkcióját erősítik. Ilyenek lehetnek a cink oxidos krémek, a cicakrémek, általában a keramidokat, glicerint, hilauronsavat és niacinamide-ot tartalmazó készítmények. Érdemes ezeket legalább azokra a bőrfelületekre felkenni, ahol a maszk érezhetően hozzáér bőrünkhöz.

Arcápolási alapok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top