Trend

Így segíts tinigyerekednek a pattanások kezelésében, hogy azok TÉNYLEG elmúljanak

Tinikorban a pattanások az élet megkeserítői lehetnek, amik rombolják az önbizalmat és rettentő makacsok. Megszabadulni tőlük azonban nem lehetetlen, mi szülők pedig rengeteget segíthetünk mindebben. Hogy miként? Erről kérdeztem Rácz Judit kozmetikai vegyészt.

Sok epizódja van tinikoromnak, ahová visszalépnék egy-egy nap erejéig, ami viszont soha, semmilyen körülmények között nem hiányozna, az a reggeli készülődés percei, amikor a tükör előtt állva, reménytelenül próbáltam pattanásaimat elfedni valami béna korrektorral, vagy épp alkoholos tonikkal kezelgettem őket, annyira, hogy már csípett. Vagy amikor nyomkorásztam őket, és próbáltam őket leszárítani. És mégsem segített egyik sem. Mai szemmel nézve az lett volna a csoda, ha ezek segítenek.

Tinikoromban az internet még a könyvtári számítógépekbe volt bezárva és gyanítom, ha a megoldást ott akartam volna keresni, akkor sem jutok messzire. Ma már egészen más a helyzet, a helyes információra rálelni azonban nem lett egyszerűbb. A pattanás szóra 375 ezer találatot hoz a Google, bizony utána kell olvasni, ebből mennyi a nettó hülyeség és mennyi a hasznos tudás. Nem egyszerű ez sem a tiniknek, sem nekünk, a szüleiknek. Épp ezért döntöttem úgy, egy helyre összegyűjtök minden használható gyakorlati tippet és információt arról, miként működik jól a tinikori bőrápolás, melynek összeállításához Rácz Judit kozmetikai vegyészt kérdeztem.

Hormonok = pattanások?

A tinédzserkor sok szempontból jól definiálható szakasza életünknek, de meglepő módon a bőrápolást, így a pattanásokat nézve nincs olyan tényezője, ami miatt más arcápolási rutinra lenne szükség, mint ha bármikor később életünk során pattikat, mitesszereket akarnánk eltüntetni. Ugyanígy az is mindegy, fiúról vagy lányról van szó, nemek szerint nem érdemes különbséget tenni. „A pattanások kialakulásának közvetlen oka elsősorban a baktériumokkal (konkrétan pl. a P. acnes baktériummal) van összefüggésben, függetlenül attól, mik a mélyebb, közvetett okok. A leggyakoribb mélyebb okok között szerepel a hormonális, amely nőknél a későbbi életszakaszokban is köthető a menstruációs ciklushoz, tinédzserkorban pedig ehhez adódik hozzá maga az az óriási, a test fejlődésével járó hormonális változáscsomag, ami megkerülhetetlen velejárója életünknek. Egy tinit persze mindez nem fog vigasztalni, reménykeltő azonban, hogy a bőrön lejátszódó folyamatok életkortól függetlenül mindenkinél hasonlóak, és akármi is a mélyebb ok, tudatos, pattanás elleni bőrápoló módszerekkel rengeteget lehet javítani” – mondja el Judit.

A bőrön lejátszódó folyamatok életkortól függetlenül mindenkinél hasonlóak, és akármi is a mélyebb ok, tudatos, pattanás elleni bőrápoló módszerekkel rengeteget lehet javítani.

Egy picit azonban érdemes árnyalni mindezt. Sajnos tinikorban is jelentkezhetnek már olyan mélyebb okok, melyek rontják az arcbőr állapotát, gondolunk itt a különböző ételintoleranciákra, érzékenységre, allergiára, ezért mindenképp szükséges átgondolni, állhat-e bármilyen komolyabb egészségügyi ok a háttérben, mely orvosi kezelést is igényelhet. Ha mindez kizárható és „csak” a tinikor velejárói a pattanások és mitesszerek, egy megfelelően összerakott arcápolási rutinnal kezelni tudjuk a problémát. Hozzátennénk, ha komolyabb okai vannak a bőrbajoknak, a megfelelő arcápolásra akkor is szükség van, hogy az orvosi kezelés, diéta társaként külsőleg segítse a pattanások eltüntetését.

A tinikori pattanások kezelésének bevált módja

A pattanáskezelés türelemjáték (Fotó: LEMOINE / BSIP)

Mindez nem jelenti azt, hogy ajtóstul rontsunk a házba, és ugyanazokat az erősségű készítményeket vegyük meg a gyereknek, amiket esetleg mi is használunk a mitesszeres, pattanásos bőrünk kezelésére. Könnyen lehet, hogy azok túl erősek lennének például egy kiskamasz épp csak pattisodó bőrének, de ha kiterjedt, gyulladt pattanásokkal teli az arcbőr, kevés is lehet. „Amit javaslok, az a fokozatosság. Jelentős változást hozhat a bőr állapotában már az is, ha a megfelelő arctisztítót, arckrémet választjuk meg gyerekünknek és ezek mellé szerzünk be egy-egy célzott bőrápolót. A pattanáskezelés türelemjáték, egy-egy hatóanyagnak 8-12 hét is szükséges, hogy lássuk, mennyi eredményt érünk el vele. A változás persze ennél hamarabb is elkezdődik, de az sem napokon belül, inkább 3-4 hét alatt.” 

Így tudod felépíteni az arcápolási rutint a gyereked számára

1. Nézd át, milyen készítményeket használ, és szelektálj, ha szükséges

Szabadulj meg minden potenciális bőrirritáló összetevőt tartalmazó készítménytől. A pattanások ugyanis a bőr gyulladásos problémái, egy gyulladásos helyzetet pedig nem érdemes durva behatásoknak kitenni, olyan készítményeket rákenni, amik csak rontják az állapotát. Amiket iktass ki gyereked piperéi közül, azok a

  • szilárd szappanok. Szilárdságukért felelős összetevői ugyanis eltömíthetik a pórusokat, ráadásul szárítanak is, magas pH-értékük pedig kedvez a baktériumok elszaporodásának.
  • A szárító, alkoholos termékeket is szelektáld ki. Jellemzően ilyenek lehetnek a tonikok, de simán előfordulnak arckrémekben, arctisztítókban is. Ha az összetevőlistában azt látod: ethanol, denaturált alcohol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol és/vagy sd alcohol, máris kukázd a polcról.
  • Az illóolajokat tartalmazó készítmények is NEM-listásak. Ezek ugyanis épp úgy illatanyagok, mint a parfüm, és bár szeretnek mindenféle gyógyító hatást tulajdonítani nekik, a helyzet az, hogy az arcápolásból, pláne a problémás, pattanásos bőr ápolásából jobb kihagyni őket. (Hogy miért, arról itt olvashatsz részletesebben.) Vannak náluk összehasonlíthatatlanul hatásosabb összetevők, melyek mellesleg nem potenciális bőrirritálók. Használjátok azokat.
  • A frissítő, hűsítő összetevők, mint a mentol, eukaliptusz vagy a különféle citruskivonatok szintén irritálhatják a bőrt. Hiába a gyors, jóleső érzés, amit keltenek, hosszú távon nemhogy nem segítenek, inkább ronthatnak a helyzeten.

2. Ha túl vagy a szelektáláson, kezdődhet az alap készítmények kiválasztása

Hogy milyenek NE legyenek a kozmetikumok, amiket gyereked számára választasz, azt a fenti listából leszűrhetted. Hogy milyenek legyenek, az ennél jóval egyszerűbb: gyengédek. Amire szükség lesz kiindulásként, az négy dolog:

1. gyengéd arctisztító: a megfelelő reggeli és esti arctisztítást tizenévesen már nem szabad elhanyagolni. A kistiniknek meg kell tanítani, hogy puha mozdulatokkal tisztítsák át arcukat, nagyjából egy percig átmasszírozva az arctisztítóval a bőrt, majd a lemosáshoz langyos vizet használjanak. A túl meleg vagy túl hideg víz csak tovább érzékenyíti a bőrt, és a törölközővel még véletlenül se dörzsöljék, az nem gyengéd. Tinilányok esetén már képbe kerülhetnek a sminktermékek is, ha sminkeli magát a leányzó, az arctisztítás előtt érdemes micellás vízzel is áttörölnie az arcát, hogy alaposabb legyen a hatás.

TIPP: Kistinik esetén, mikor még a változások épp csak beindulnak, de már úgy látod, jó lenne valamivel kezelgetni a bőrét, vagy egyszerűen csak nem egy erősen pattanásos bőrről beszélünk, érdemes próbát tenni a szalicilsavat tartalmazó arctisztítókkal, amik szalicilsav-tartalma segíti a pórusok tisztulását is.

2. gyengéd BHA hámlasztó: A BHA hámlasztók fő hatóanyaga a szalicilsav, mely képes bejutni a pórusokba és onnan is eltávolítani a felesleges faggyút, elhalt hámsejtet. Ez a tulajdonsága segíti a pórusok tisztulását, megakadályozza, hogy azok eltömődjenek és mitesszer, pattanás alakuljon ki. Emellett még gyulladáscsökkentő hatással is bír, pattanásos bőrre így igazi must-have hatóanyag. Ezek a hámlasztók a leggyakrabban vízszerűen folyékony állagúak, az esti arcmosást követően kell őket felvinni, belepaskolni a bőrbe. Akár naponta is használhatók.

TIPP: A szalicilsav, mint BHA hámlasztó mellett érdemes említést tenni a mandulasavval dolgozó, úgynevezett AHA hámlasztókról is. A mandulasav ugyanis bizonyítottan antibakteriális hatású, ami pattanásos bőr esetén hasznos tulajdonság. Ha pattanások száma jelentősebb, kiterjedtebb, érdemes olyan hámlasztót választani, mely mindkét hatóanyagot tartalmazza.

Gyengéd arctisztítók: Eucerin DermoPure Mélytisztító Zselé - Cerave SA szalicilsavas arctisztító - PAULA'S CHOICE CLEAR Pore Normalizing CleanserBHA hámlasztók: GEEK & GORGEOUS Cheer Up 6% Mandelic + BHA Liquid mandulasavas és szalicilsavas hámlasztó - Benton Aloe-BHA hámlasztó toner - COSRX BHA Blackhead Power Liquid hámlasztó

Gyengéd arctisztítók: Eucerin DermoPure Mélytisztító Zselé – Cerave SA szalicilsavas arctisztító – PAULA’S CHOICE CLEAR Pore Normalizing Cleanser
BHA hámlasztók: GEEK & GORGEOUS Cheer Up 6% Mandelic + BHA Liquid mandulasavas és szalicilsavas hámlasztó – Benton Aloe-BHA hámlasztó toner – COSRX BHA Blackhead Power Liquid hámlasztó

3. Niacinamide hatóanyagú szérum: A niacinamide egy nagyon sokoldalú, pattanásos bőr esetén kimondottan hasznos összetevő, ami segít normalizálni a zsírtermelést, így a pórusok méretét is csökkenti, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír. „Érdemes olyan készítményt választani belőle, melynél cinkkel kombinálják az összetevőt, ez ugyanis növeli a niacinamide hatékonyságát, a Zink PCA ráadásul önmagában is zsírtermelés normalizáló összetevőnek számít” – javasolja Judit.

4. Könnyű hidratáló krém/fényvédő: Esténként egy könnyű, lotion vagy géles állagú hidratáló krémmel záruljon a nap. Nappalra már más a helyzet, akkor hidratáló fényvédő kerüljön a bőrre. „Tévedés, hogy a napozás, a napfény jót tesz a pattanásos bőrnek, épp ellenkezőleg. Az UV-sugárzás rossz hatással van a bőrszerkezetre, a pórusokra és a bőrgyulladást sem enyhíti – hívja fel a fényvédelem fontosságára a figyelmet a szakértő. – Nappalra egy SPF30-as, könnyű állagú fényvédőt már a tizenéveseknek is javasolt napi szinten használnia. Ha a kémiai fényvédelemtől ódzkodunk, válasszunk fizikai fényvédőset, abból is számos, nagyon jó készítmény közül választhatunk.”

tinikori pattanásos bőr arcápolók

Niacinamide-os szérumok: Revox Just Niacinamide 10% – PAULA’S CHOICE Skin Balancing Pore-Reducing Toner – GEEK & GORGEOUS 101 B-Bomb 10% Niacinamide Szérum
Könnyű hidratálók, fényvédő: La Roche-Posay Toleriane Ultra Fluide – PAULA’S CHOICE Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ hidratáló fényvédő – IUNIK Beta-Glucan Daily Moisture Cream

3. Erősen pattanásos bőr esetén vannak célzott bőrápolók, amikkel érdemes lehet bővíteni a fenti arcápolási rutint

1. Azelain savas készítmények: „Ez egy nagyon szuper hatóanyag, P. acnes baktérium elleni hatása mellett elsőrangú gyulladáscsökkentő, valamint a pórusokban is normalizálja a sejtek működését, így több oldalról is hátráltatja a pattanások kialakulását¨ – javasolja Judit. Kimondottan erre a hatóanyagra épülő szérumokat érdemes minden este használni, BHA hámlasztó esetén is felvihető, ekkor a hámlasztót követően, még a hidratáló krém előtt kerüljön fel a bőrre.

2. Benzoyl Peroxide (BP): Mint Judit elárulta, a Benzoyl Peroxide a leghatékonyabb ismert pattanás elleni kezelés, de sajnos látványos hatásának ára is van: egyrészt erősen bőrszárító hatású, másrészt pro-oxidáns, vagyis az antioxidáns ellentettje, így tartós használata öregíti is a bőrt. „Nálunk csak a patikákban kaphatóak Benzoyl Peroxide hatóanyagú készítmények, melyek közül az Akneroxid a legismertebb. Kapható 5 és 10 százalékos változatban is, közülük az esetleges mellékhatások miatt az 5 százalékos erősségűt javaslom abban az esetben, ha a fenti leírás alapján összeállított bőrápolási rutin három hónap alatt sem ért el érdemi változást.”

Tipp: Ha úgy látod, a benzoyl peroxide-os készítmény szépen kezeli az erősen pattanásos bőrt, mégis szükség lenne valamire, ami a szárító hatását ellensúlyozza, jó szolgálatot tehetnek az olyan szérumok vagy tonerek, melyek extra hidratálást, gyulladáscsökkentést adnak. A gotu kola, vagyis az ázsiai gázló kivonatával gazdagított készítmények például ilyenek lehetnek, de találni a szereplésével hidratáló krémeket is.

A fenti tippek és tanácsok nemcsak a gyerekeknek, de nekünk, felnőtteknek is hasznosak lehetnek, ha pattanásos, mitesszerekre hajlamos a bőrünk, sőt, férjek figyelmébe is ajánlható. Tekintve, hogy az illatanyagmentesség alapvetés, nem kell tőle tartaniuk, hogy valami „csajos kencét” próbálnak ki.

Hasznos bőrápolási tudnivalók:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.