Trend

Erre a 3 dologra figyelj, ha micellás vizet vásárolsz

A micellás víz a napi arctisztítás kincset érő eleme lehet, jót pedig olcsón is találni belőle. Mutatjuk, mi alapján válogass az üzletekben.

Micellás víz, mici víz – az arctisztítás megkerülhetetlen eleme lett ez a nagy flakonos víz, de vajon miért is akkora nagy szám? És mi alapján válasszunk a rengeteg változat közül? Segítünk!

Mi az a micella és mit keres a vízben?

Hogy megértsük, miért fontos az a pár választási kritérium, fussunk gyorsan végig azon, miként működik ez a “csodavíz”. Bármit is csináljunk napközben, bőrünk estére piszkos lesz, izzadt és zsíros, plusz ha sminkelünk még egy adag olajos festékmaradék és csücsül rajta. Ez a zsíros elegy ha rajta marad, eltömíti a pórusokat, pattanásokat okozhat, egyszóval rontja bőrünk állapotát. Ezért mosunk arcot este.

Csakhogy, egy szimpla vizes arcmosás messze nem távolítja el ezeket a szennyeződéseket megfelelően, és nem, hiába dörzsöljük szárazra törölközővel, annak rostjai sem képesek rá. Egyszerűen azért, mert az olaj/zsír és a víz nem keveredik egymással – a törcsis dörzsöléstől pedig maximum kivörösödik az arcunk. Próbáljunk csak egy tálban elkeverni vizet étolajjal. Ahogyan ott különválnak az olajcseppecskék, úgy a sima víz sem lesz képes “belekapaszkodni” az olajos, sminkmaradványos piszokba és megfelelően eltávolítani azt bőrünkről.

Itt jönnek a képbe a micellás vizek, amiknek apró részecskéi nem csak arra képesek, hogy leoldják az olajos szennyeződéseket a bőrről, de azokat magukhoz is vonzzák és ezekbe az úgynevezett micellákba zárják, a víz pedig mindezt hagyja, sőt, támogatja is. Ennek oka a micellás vizek fő alkotóelemei, az úgynevezett felületaktív anyagok, amik egyik része az olajat vonzza magához, a másik a vizet, így a két, egymásban nem oldódó anyagból mégis egy szennyeződés eltávolítására alkalmas elegy, emulzió képződik. 

Igen, ilyen összetevő megtalálható a szappanokon és folyékony lemosókon át sokmindenben, a micellás vizekben lévő változatok azonban ezeknél jóval gyengédebbek: nem habzanak, jóval kíméletesen dolgoznak, nem bontják meg a bőr védőrétegét, képességeik valóban addig jutnak “csak”, hogy az olajos piszok és sminkmaradvány jelentős részét eltávolítják, de bőrünket nem irritálják. (Éppen ezért nem kell őket lemosni az arcunkról, egy gyengéd arclemosót azonban érdemes használni utánuk, ami nem szappan, nem szárít és leviszi a “maradékot”.) 

Micelláknak pedig ezeknek a felületaktív anyagoknak a gömbszerű kis egységeit nevezzük, ilyen alakzatokat vesznek fel a vízben, mint hordozóanyagban, hogy aztán a vattakorongra tapadva, az olajat megkötő felükkel magukhoz vonzzák a szennyeződéseket a bőrről. 

A micellás víz "titka": így néznek ki a felületaktív anyagok, melyek a micellás vizekben találhatók.

A micellás víz “titka”: így néznek ki a felületaktív anyagok, melyek a micellás vizekben találhatók. (Kép: nlc)

Micellás víz választási kritériumok

A micellás vizek tehát egyszerre működhetnek arclemosóként és sminklemosóként is, mindkét minőségükben kimondottan hatékonyak, miközben – jó esetben – nincsenek teleszórva mindenféle felesleges összetevővel, amikre bőrünknek semmi szüksége nincs. Minderről könnyen meggyőződhetünk, ha vetünk egy pillantást az összetevőlistákra: jellemzően csak tizenpár alkotóelemük van, ezeket kell egy kicsit szemügyre vennünk, hogy kiszűrjük a jobb minőségűeket. 

Egy jó micellás víz:

  1. nem tartalmaz szárító alkoholt
  2. nem tartalmaz illatanyagot: sem parfümöt, sem pedig esszenciális olajakat
  3. gyengéd tisztító összetevőik vannak, vagyis nincs bennük például SLS, SLES, sőt, leggyakrabban a lentiek valamelyikét tartalmazza – ha ezeket olvassátok, szuper!
    1. PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides
    2. Disodium Cocoamphodiacetate
    3. Hexylene Glycol
    4. Poloxamer 184

Ha tehát erre a három dologra figyeltek micellás víz vásárlásakor, jó eséllyel szuper termékre adjátok ki a pénzeteket. Hogy megkönnyítsük a helyzetet, átnéztük a Krémmánia adatbázisát is és kiválogattuk nektek a legnépszerűbb, legjobbnak ítélt, a fenti kritériumoknak is megfelelő micellás vizeket, íme:

A Krémmánián legnépszerűbb micellás vizek

A Krémmánián legnépszerűbb micellás vizek

A micellás vizek között a rózsaszín Bioderma megkerülhetetlen, nemzetközi szinten is a legnépszerűbbnek számít, ha tehát jól bevált klasszikust kerestek, az érzékeny bőrre kialakított Bioderma Sensibio H2O Micellás Lemosó abszolút ennek számít. Szépen és kíméletesen tisztít, nem irritál, nem csípi a szemet sem.

A Bioderma dupe-jának is szokták nevezni a szintén rózsaszín dizájnt kapott Garnier Micellás Arctisztító Vizet, mely árban jóval kedvezőbb a fentinél, tudásban pedig szépen felveszi a versenyt. Nem véletlen, hogy a Krémmánián közel 2500 véleményezés után is a nagyon jó értékelésű.

Pár éve jelent meg a magyarországi drogériákban a Mixa, melynek több termékéről kiderült, szuper összetevőkkel bírnak és simán teljesítenek úgy, mint a patikai márkák sikertermékei. Egyik ilyen a Mixa Optimal Tolerance Micellás Víz Érzékeny és Reaktív Bőrre is, mindent tud amit kell és mentes mindentől, amitől kell.

A L’Oreal Paris Fresh Micellás Víz normál és kombinált, érzékeny bőrre kialakított készítmény ennek megfelelően igazán minimalista formulával, mely csak a legszükségesebbeket tartalmazza, hogy letisztítsuk a sminkmaradványokat és szennyeződéseket arcunkról. A vélemények alapján mindezt nagyon jól csinálja.

Drogériás fronton a Nivea Expert Micellás Víz is említésre méltó alternatíva, melynek pozitívuma, hogy fekete te levél kivonatot is tartalmaz, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevőnek számít. A tapasztalatok alapján nem hagy kényelmetlen réteget a bőrön és szépen tisztít, nem szárítja a bőrt.

Bőrápolás reggel-este

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top