Trend

Mitesszeres bőr kezelése házilag – Így szabadulj meg a zavaró fekete pöttyöktől

Hogy megszabaduljunk a mitesszerektől, nem kell a kozmetikusig rohanni, mi magunk is képesek vagyunk rá.

Bosszantóan ragaszkodó bőrproblémák a mitesszerek, könnyen úgy tűnhet, hiába minden, a fekete kis pontoktól nem szabadul a bőrünk, így jobb híján alapozóba fojtjuk bánatunk és kendőzzük, amit lehet. Ismerős a helyzet? Ha igen, ez a cikk neked szól: Rácz Judit kozmetikai vegyész segítségével összegyűjtöttem minden hasznos tippet és tudnivalót, amik valóban segíthetnek a mitesszeres bőr kezelésében. Otthon, egyszerűen.

Mitől alakul ki mitesszer?

Mitesszerek leggyakrabban az orron és környékén, a homlokon, illetve az állon alakulnak ki, de előfordulhatnak kétoldalt a halántékon is. A dress code-ot esetükben mindenki ismeri, nagy, fekete sapkát hordanak és ellentétben a gyulladt pattikkal, pirosság nem övezi őket. „Nyitott, eltömődött pórusokról van szó, amelyek nem váladékoznak, kialakulásuk a faggyúmirigyek túlzott olajtermelésével hozható összefüggésbe. Az okok között meghúzódhat a genetika, amit bizony megváltoztatni nem lehet, javítani azonban a bőrképen tudunk. Hormonális okokból is képződhetnek mitesszerek, mint ahogyan felületi irritáció is okozhatja kialakulásukat” – árulja el Judit. Ebből a szempontból a mostani járványhelyzetben például a maszkviselés tipikusan bőrirritáló lehet, ha azt vettétek észre, hogy megsokasodtak a mitesszerek az áll és orr területén, pláne érdemes lesz a lenti módszert kipróbálni.

Mitesszeres bőr kezelése otthon, egyszerűen

A bőr anatómiája (Fotó: Getty Images)

„A pórusok fala folyamatosan hámlik, ami természetes folyamat, azonban ez nem minden esetben megy zökkenőmentesen. A hámló sejtek összetapadhatnak, nagyobb egységeket képezhetnek, ha pedig túl sok faggyú termelődik, ezek összekeveredhetnek, és így már nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak a póruson keresztül távozni – magyarázza el a mitesszerek kialakulását Judit. – Idővel dugaszt képeznek, ezt nevezzük komedónak, és a túl sok zsír és az elhalt hámsejtek együttese pedig a fény hatására oxidálódni kezd, ettől válik zavaróan feketévé a mitesszer teteje.”

Sebaceous filament – ez is mitesszer?

A mitesszerekkel kapcsolatban fel-felbukkan egy másik, a pórusokban képződő anyag, a sebaceous filament neve. Ez a természetes anyag nem mitesszer, bár megjelenésében hasonló, főként ha valakinek zsíros, tág pórusú a bőre, az orr területén látszódhat szürkés-barnás színű „pöttyökként”. Ez azonban nem szennyeződés, a sebaceous filament azt segíti, hogy a pórusokban képződő faggyú a bőrfelszínre jusson, mégis, könnyen zavaró mértékű a jelenléte, amelytől – jó hír – a mitesszerekével azonos módon szabadulhatunk meg.

Ami NEM segít a mitesszerek kezelésében

„Egy jól kialakított arcápolási rutinnal jelentősen csökkenthetjük a mitesszerek számát, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a bevált készítményeket ne ideig-óráig használjuk, hanem következetesen, mindennap – hívja fel a figyelmet a folytonosság fontosságára Judit. – Máskülönben rövid idő alatt ismét megjelenhetnek a mitesszerek bőrünkön.” Van azonban néhány tévhit, rosszul rögzült arcápolási mód, amik sajnos csak nehezítik (ha épp nem gátolják), hogy csökkentsük a mitesszerek látványát:

  • Arcmosáshoz ne használjunk szilárd szappanokat: Azok az összetevők, melyek a szappanok szilárdságáért felelnek, eltömíthetik a pórusokat, ráadásul a szappanok jelentős hányada magas pH-értékű, jóval magasabb, mint a bőré, ami miatt könnyen irritálhatja, száríthatja a bőrt, melynek éppen, hogy fokozott faggyútermelés lehet az eredménye. Vagyis hiába nyújtanak azonnal, csikorgatóan tiszta érzést, már középtávon is azt érjük el velük, amit kerülni szeretnénk: zsírosabb, így mitesszerek kialakulására hajlamos bőrt.
  • Ne használjunk nehéz krémeket: A sűrű állagú arckrémek, az olajos hidratálók nem a zsíros, mitesszeres bőr barátai, a krémek tömörségéért felelős összetevők ugyanis eltömíthetik a pórusokat. „Ha kombinált bőrtípusod van, vagyis egy-egy területen száraz a bőröd, míg másutt, jellemzően a T-vonalban zsíros, akkor a nehezebb krémekből csak a száraz területekre juttass, míg az arc többi részén használj könnyedebb hidratálókat” – javasolja Judit.  
  • Kerüljük az irritáló összetevőket: A mitesszer hiába nem gyulladással járó bőrprobléma, nem tesz jót neki, felesleges anyagokkal traktálod. Rácz Judit szerint „az irritáció stimulálhatja a bőrben található idegvégződéseket, ami hormonkibocsátáshoz, és fokozott faggyútermeléshez vezethet, amely még több mitesszer megjelenését eredményezi.” Ilyen irritáló összetevőknek számítanak a szárító alkohol, a mentol, a borsmenta, a lime, az eukaliptusz – és általában véve minden esszenciális olaj és a parfüm.
  • Pár éve még nagyon népszerűek voltak a mitesszereltávolító tapaszok, mostanság ugyan alábbhagyott a lelkesedés, azért érdemes felhívni rá a figyelmet, ezek a tapaszok nem tudják megfelelően eltávolítani a mitesszereket. A felső, fekete réteget könnyen lehet, hogy „kitépik”, teljes megoldást azonban nem nyújtanak, hosszú távút pedig még úgy se. 
  • Ugyanígy a bőrradírral sem érdemes próbálkozni, a mitesszerek helyzetén nem változtatnak. A bőrradírok ugyanis a pórusok belsejét nem tisztítják ki, csak a bőrfelszínt karistolják, ami ráadásul még irritálhatja is a bőrt, ami már megint ugyanoda vezet: fokozottabb faggyútermelés, még több mitesszer.
  • Végül pedig nem, a mitesszerek nyomkodása sem oldja meg a problémát. Bár tudjuk, stresszlevezetésnek olykor kimondottan hatásos, és nem akarunk álszentek lenni, van, hogy egy-egy fekete pontocska az ujjaink közt végzi, arra azért figyeljünk, az otthoni arckezelésnek is meg vannak a maga lépései, amiket saját érdekünkben érdemes betartani. 

Ami segít a mitesszeres bőr kezelésében

A mitesszeres bőr kezelésére életkortól függetlenül – tehát tinédzser korban is – érdemes folyamatként tekinteni. Olyan készítményeket keressünk, melyek magát a mitesszerek kialakulását akadályozzák meg, miközben természetesen segítik a már meglévők eltüntetését is. Hogy ne csak általánosságokban beszéljünk, Rácz Judit segítségével összeállítottunk egy reggeli és egy esti arcápolási mintarutint, melyek segítségével kipucolhatjátok pórusaitokból azokat a fránya mitesszereket, mi több, a tág pórusok normalizálásában is segítségetekre lesznek a lépések.

Mitesszeres bőr kezelése otthon, egyszerűen

Fotó: Getty Images

Mitesszeres arcbőr kezelése este – mintarutin

1. lépés: esténként érdemes a dupla arctisztítási módszert (double cleanse) követni, ami abból áll, hogy első lépésként egy olajos lemosóval tisztítod meg a bőrödet, majd ezt követően egy gyengéd, nem habzó arclemosót használsz. A módszertől a zsíros bőrűeknek sem kell tartani, az olajos lemosó nem zsírosítja a bőrt, ellenben feloldja, magához vonzza az arcbőrön található szennyeződéseket, faggyút, a velük keveredő elhalt hámsejteket, így segíti a pórusok tisztulását. Ha sminkelsz, pláne nagyon hasznos a dupla arctisztítás. Amire érdemes figyelni, hogy mindkét készítménnyel 1-1 percig masszírozd, tisztítsd át a bőröd lemosásuk előtt, pár másodperc azért nekik is kell, hogy maradéktalanul elvégezzék feladatukat.

2. lépés: BHA hámlasztó használata: Ez egy kémiai hámlasztó típus (itt többet is megtudhatsz róla), konkrétan a szalicilsav, mely képes rá, hogy bejusson a pórusok belsejébe és onnan is eltávolítsa az azokat eltömítő, elhalt hámsejteket. Érzékeny bőrre is biztonsággal használhatók ezek a készítmények, melyek jellemzően vízszerűen áttetsző folyadékok, amikből egészen keveset kell a bőrre juttatni.

3. lépés: használj tonikokat, szérumokat: A szérumok olyan folyékony arcápolók, amik az arckrémeknél jóval koncentráltabban tartalmazzák a hatóanyagokat, ráadásul többféle bőrproblémára, így a mitesszerekre is találunk célzottan hatékony típusokat. Szó szerint 2-3 cseppnyit szükséges ezekből eloszlatni a bőrön, hatásuk 3-4 hét alatt már látható. „A mitesszerek esetén a bőr zsírosságát szükséges normalizálni, ebben a niacinamide és a cink tartalmú készítmények segíthetnek, valamint néhány növényi kivonat is ígéretes, a réti legyezőfű és az illatos ruta, amit kiemelnék.” A niacinamide nem csak a faggyútermelés normalizálásában van segítségünkre, de többek között segíti a tág pórusok normalizálását, feszesíti a pórusok falát. A cink a kozmetikumokban leggyakrabban úgynevezett Zinc PCA formában található meg, ez a természetes módon a bőrben is jelen lévő komponens csökkenti is a bőr faggyútermelését és gyulladáscsökkentő hatással is bír. 

4. lépés: Könnyű hidratáló krém: Zárásként ne maradjon le egy könnyű hidratáló krém, a legjobb a lotion vagy géles állagú. Semmiképp se legyen zsíros érzetű, mitesszeres bőrre azok nem a legjobbak.

+1. lépés: Heti egy-két alkalommal érdemes agyagos maszkkal is megtoldani az arcápolást, pláne ha szeretnénk némi azonnali hatást is látni. „Az agyagos maszkok képesek nemcsak a bőr felszínéről, de a pórusokból is felszívni a zsiradékot, ezzel pedig hozzájárulnak a tiszta pórusokhoz, az egészséges pórusműködéshez. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba használatukat, ugyanis a túlszárítással hosszú távon épp ellenkező hatást érhetünk el.”  Kiválasztásánál arra ügyeljünk, hogy ne tartalmazzon nagy mennyiségű olajat vagy emollienst, zsíros bőr számára ezek nem előnyösek, valamint kerüld az illatanyagokat tartalmazó, illóolajos, esetleg denaturált alkoholos változatokat – ezt könnyedén ellenőrizheted például a Krémmánia oldalán is.

Konkrét tippek, amik beválhatnak:

Esti arcápolási mintarutin mitesszeres bőrre

Esti arcápolási mintarutin mitesszeres bőrre

1. mintarutin – felső sor: Nivea – Nyugtató Arctisztító Olaj Érzékeny Bőrre, Cerave – Habzó lemosó gél, Geek & Gorgeous – Cheer Up 6% Mandelic + BHA Liquid hámlasztó, The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1% szérum, La Roche-Posay – Toleriane Ultra Fluide hidratáló

2. mintarutin – alsó sor: Paula’s Choice – Perfect Cleansing Oil, Eucerin – DermoPure Mélytisztító Arclemosó Zselé, Paula’s Choice – Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant hámlasztó, Geek & Gorgeous – 101 aPAD szérum, Clinique – Moisture Surge 72-hour Auto-Replenishing Hydrator

Mitesszeres arcbőr kezelése reggel – mintarutin

1. lépés: arctisztítás, gyengéd arclemosóval: nem szükséges reggel a két lépés, az alvás óráiban nem kerül annyi szennyeződés a bőrre, hogy indokolná azt, fő, hogy arcot mossunk. 

2. lépés: szérum és/vagy tonik használata: ugyanazokról a hatóanyagokról van szó, mint az esti rutin esetén, a niacinamide és cink tartalmú szérumokat bátran alkalmazhatjuk reggel és este is. 

3. lépés: könnyű hidratáló krém és fényvédelem: bőrtípus válogatja, kinél mi válik be, ha nagyon zsíros a bőröd, működhet az is, hogy olyan fényvédőt választasz, mely hidratáló összetevőket is tartalmaz, hogy a legkevésbé nehezítse el bőrödet és ne csillogjon ki rövid idő alatt. Főként a hűvösebb hónapokban azonban könnyen előfordulhat, hogy kevés az így adott hidratálás a bőrnek, ez esetben többféle, könnyed hidratáló készítményt is használhatsz (ebben a cikkünkben adtuk rá pár tippet), sőt, ha úgy döntesz, kell a külön hidratáló krém, akkor is megtoldhatod annak hidratáló hatását általuk. „Egy a fontos, legalább SPF 30-as fényvédőt mindenképp használjunk egész éven át, az UV-sugarak ugyanis elősegítik a pórusok falának az elernyedését, ami kitágult pórusokhoz vezet.”

Hidratáló fényvédők

Hidratáló fényvédők: Bioderma Photoderm AKN Mat SPF30 – Paula’s Choice Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ – Clinique SPF50 Mineral Sunscreen Fluid – La Roche-Posay Anthelios XL Mattító Hatású Napvédő Gél-krém SPF50+

Bőrproblémák és megoldásaik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.