Libabőrösnek születtem, mit tegyek? A keratosis pilaris sokakat érint, mégis keveset tudunk róla

"Libabőrös lettem." - hétköznapi szófordulat, mondjuk, és szinte érezzük, ahogy karunkon minden pici szőrtüsző érdesebbé, pirosabbá válik. De mit tegyünk, ha már alapjáraton is ilyen? A keratosis pilaris bőrelváltozásról van szó, elmondjuk, mit tehetsz ellene.

A keratosis pilaris (KP), hétköznapi nevén libabőr vagy lúdbőr egészen gyakori bőrelváltozás, mely a serdülőkorban lévő fiatalok 50-80 százalékát, a felnőtteknek 40 százalékát érinti. A kis piros pöttyök vagy sárgás dudorok jellemzően a felkarokon, a combokon, a popsin jelentkeznek jóindulatú elváltozásként, ám rendkívül zavaró megjelenéssel. Tudom jól, engem is érint, utáltam is évekig a folyton pöttyös lábaimat, amik olyanok voltak, mintha frissen gyantáztattam volna őket. Na jó, a múlt idő enyhe túlzás, most is “kápés” vagyok, de megtanultam elfogadni a helyzetet, bőrömet pedig megfelelően kezelni, amivel valóban látványos eredményeket érhetünk el. Szépségtitkokról nincs szó, de összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat erről a sokakat érintő bőrproblémáról, melyek rendszerezésében Rácz Judit kozmetikai vegyész volt a segítségemre.

Essünk túl a nehezén: csodák nincsenek

Ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, olyan megoldás sajnos nincs, mely végleg eltünteti a pöttyöcskéket, a keratosis pilaris ugyanis egyfajta genetikai rendellenesség mitt alakul ki, mely ha érint, valamilyen mértékben mindig jelen lesz, látványát azonban szépen lehet csökkenteni. A Medspace szerint a libabőr összefüggésbe hozható a száraz bőrtünetekkel járól bőrproblémákkal is, mint az atópiás dermatitis, az ichthyosis vulgaris, vagyis a halbőr-betegség, vagy a xerosis, azaz fokozott bőrszárazság, de kutatások már az asztmás és allergiás megbetegedésekkel is kapcsolatba hozták. Ahogyan az a Házi Patika cikkében olvasható, a keratosis pilaris “a keratin nevű anyag felgyülemléséből, összetömörüléséből áll, a felgyülemlett keratin pedig eltömítheti a szőrtüszőket, anélkül, hogy gyulladást okozna bennük. Ha megpróbáljuk kinyomni ezeket, a gyulladást kockáztatjuk vele.” 

“Többféle típusa ismert a KP-nak, a pici dudorok színe a bőrön a rózsaszíntől az egészen sötét vörösig terjedhet. Megjelenése mindig szimmetrikus, vagyis nemcsak az egyik felkaron vagy az egyik combon látható, hanem mindkettőn. Előfordul az is, hogy gyulladt, piros pattanásra hasonlít, azonban ez nem egy fájalmas dolog, ha nem kezeljük célirányosan akkor sem lesz baj, nem válik rosszindulatúvá, látványa azonban kétségkívül zavaró lehet.”– mondja el Judit a keratosis pilarisról, és kiemeli, a száraz levegő sem kedvez neki, ezért lehet az, hogy télen, a hűvösebb évszakokban jobban látható. Ehhez hozzáteszem, a nyári barnább színünk is kellemesen tompítja látványukat, ez azonban szimpla elkendőzése a dolgoknak, nem valódi megoldás.

A keratosis pilaris hétköznapi nevén libabőrként, lúdbőrként is ismert.

A keratosis pilaris hétköznapi nevén libabőrként, lúdbőrként is ismert.

Tedd és NE tedd

Most, hogy megértettük a pöttyök létezésének okát, ideje számba venni azt is, miként lazíthatunk velük való kapcsolatunkon. “A cél, hogy olyan készítményeket használjunk, melyektől nem tömődnek el a szőrtüszők, segítik azok szabad lélegzését, továbbá jó, ha tartalmaznak gyulladáscsökkentő összetevőket is.” – javasolja Judit, és kiemeli – “ugyanennyire fontos azonban az is, miket ne használjunk a keratosis pilaris kezelésére.” Mintha csak tinikorom hülyeségeit szedtük volna listába, úgy sorakoztattuk fel Judittal az alábbi kerülendő módszereket:

  • Sose dörzsöljük a bőr: bár csábító gondolat, hogy leradírozzuk a dudorkákat és azok hipp-hopp ettől el is tűnnek, a helyzet az, hogy a bőrradírokkal csak a huplik felszínét gyalulhatjuk le, a kialakulásukat okozó folyamatot nem lassítjuk. Ráadásul ha mindehhez valamilyen durva szemcsés radírt használunk, csak a bőrirritációt kockáztatjuk, így ez egyáltalán nem javasolt. Ha mindenáron szeretnétek radírozni valamivel a bőrötöket, használjatok puhább zuhanykesztyűt, vagy elektromos arctisztító készüléket.

Valódi eredményt jól kialakított, következetesen betartott bőrápolással érhetünk el, nem egyetlen fürdőszobai szeánsz alatt.

  • Kerüljük a szappanokat, az erősen szárító összetételű tusfürdőket. Hiába divatosak a szappanok, Judit szerint érdemes óvakodni tőlük: “A szappanok pH értéke nagyon magas, ráadásul többnyire agresszív felületaktív anyagokat tartalmaznak, amik a bőrből könnyen elvonhatják a lipideket, amelynek hatására megbomlik a bőr természetes védőrétege, ez pedig növeli a  bőr felső rétegéből való vízveszteséget. Vagyis a bőr szárazabbá válik, hámlani kezdhet, az elhalt hámsejtek pedig nagyobb kockázattal fogják eltömíteni a szőrtüszők nyílásait, amitől a keratosis pilaris csak még látványosabb lesz.” Ugyanígy az SLS és SLES összetevőjű tusfürdők is szárító hatásúak lehetnek, ha ezt tapasztaljátok, mindenképp érdemes váltani.
  • Ne nyomkodjuk, ne kapargassuk a pöttyeinket! Ezek nem pattanások – na nem mintha azoknak jót tenne a nyomkodás -, nem fognak ettől eltűnni, ellenben csúnya sebekkel, gyulladt szőrtüszőkkel tarkíthatjuk a bőrképet.
  • A strandolás, a szaunázás, de egy hosszabb otthoni fürdőzés is szárítja a bőrt, ilyen esetekben mindig használjunk utána testápolót, a mindennapos tisztálkodás során pedig érdemes a szimpla zuhanyzást választani.

Miként lehet hatásosan csökkenteni a keratosis pilaris látványát bőrünkön? Hát így:

  • Az arcápolás területéről már ismerősek lehetnek a kémiai hámlasztók, melyek közül a BHA típusúak lehetnek segítségünkre. Egész pontosan a szalicilsavas hámlasztókat érdemes választani, ezek ugyanis “a bőr mélyebb rétegeibe hatolva segítenek normalizálni a pórusokban és szőrtüszőnyílásokban a hámlási folyamatokat, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van.” – mondja el Judit. Vagyis, ha van már otthon az arcotokra használt szalicilsavas BHA-hámlasztó, használjátok heti 2-3 alkalommal az érintett bőrfelületeken is és meglátjátok, 3-4 hét után már látható javulást fogtok észrevenni.
keratosis pilaris bha hámlasztók

A szalicilsavas BHA-hámlasztók nagyon sokat segíthetnek a keratosis pilaris kezelésében. – The Inkey List – Beta Hydroxy Acid hámlasztó / Paula’s Choice – Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant hámlasztó / The Ordinary – Salicylic Acid 2% Solution hámlasztó

  • A szalicilsavat nem csak kémiai hámlasztókban találjuk meg, szerencsére manapság már tusfürdőből is választhatunk célzottan ilyen típust, melyek segítségével gyengéden, de tovább segíthetjük, hogy szőrtüszőink ne tömődjenek el. Mi több – bár nem roskadoznak tőlük a polcok -, de testápolóból is választhatunk kimondottan a keratosis pilaris-os bőr számára kedvezőt, ami fontos, hogy elsősorban könnyű, gyorsan felszívódó testápolót válasszunk, a testes krémek ugyanis könnyen eltömíthetik a pórusokat.

Egy hámlasztó-tusfürdő-testápoló hármassal ütős testápoló rutint kapunk, persze csak akkor, ha biztosan mindháromra szüksége van bőrünknek. Dönthettek úgy is, hogy fokozatosan építitek be a szalicilsavas készítményeket a bőrápolásba, hogy kitapasztaljátok, mennyi a szükséges, esetleg mennyi a sok bőrötök számára. “Egy-egy termék lecserélésekor, illetve egy új kipróbálásakor mindenképp érdemes adni 3-4 hetet neki, hogy kifejthesse hatását.” – javasolja Judit, aki arra is felhívja a figyelmet, ha rálelünk a tökéletes bőrápolókra, ne hagyjuk abba használatukat, a KP ugyanis rövid idő alatt kiújul ismét a bőrön.

A szalicilsavas készítmények nagyon szépen kezelik a keratosis pilaris-os bőrt.

A szalicilsavas készítmények nagyon szépen kezelik a keratosis pilaris-os bőrt. – La Roche-Posay Effaclar Mikro-Hámlasztó Tisztító Gél / CERAVE SA Bőrsimító Lemosó Gél / Paula’s Choice – Weightless Body Treatment with 2% BHA / CERAVE SA Bőrsimító hidratáló krém

  • Plusz egy megoldásként Judit szerint az AHA kémiai hámlasztókról sem érdemes megfeledkezni (hogy mik ezek, arról itt olvashattok): “bár az AHA-hámlasztók alapvetően a bőr felső rétegére hatnak, mégis, vannak, akiknél az AHA-s termékek válnak be jobban. Mivel eltérő hatóanyagokról van szó, dönthetünk úgy, hogy felváltva használjuk a BHA-s és AHA-s hámlasztókat, de rétegezhetjük is egymásra őket, vagy választhatunk olyan készítményt is, mely mindkettőt tartalmazza.”

Hasznos infók a bőrápoláshoz