nlc.hu
Egészség

Ezt ne tedd a mitesszereiddel

4 népszerű módszer, ami biztosan nem válik be a mitesszerek ellen

Bár a most következő módszereket, trükköket gyakran ajánlják a mitesszerek ellen, valójában hatástalanok, sőt akár károsak is lehetnek...

Nyomkodás

A mitesszerek kinyomkodása igen csábító lehet, hiszen a fekete pöttyöcskék szinte kínálják magukat, hogy az ujjaid vagy valamilyen célszerszám segítségével kituszkold őket a bőrödből. Azonban bármennyire is erős késztetést érzel, akkor se nyúlj hozzájuk, ez ugyanis az egyik legrosszabb, amit tehetsz velük. A mitesszerek ugyanis meglehetősen rugalmasak és nehezen eltávolíthatók. A nyomkodással csak még több baktériumot juttathatsz a pórusokba, ami gyulladások, irritációk, rosszabb esetben pedig akár csomók, ciszták kialakulásához is vezethet. A nyomkodás hatására ráadásul a pórusok még jobban kitágulnak, és tartósan úgy is maradnak. 

Ne nyomkodd!

Ne nyomkodd! (Illusztráció: Getty Images)

Gyakori arcmosás

Az arc mindennapi, alapos tisztítása természetesen nagyon fontos, azonban a mitesszerektől nem fog megszabadítani, ha az egészségesnél (ez általában reggel-este) többször is mosod az arcod. A mitesszer ugyanis nem attól sötétebb, hogy piszkos, az elszíneződését egyszerű oxidáció okozza, amikor a tüsző zsírjában lévő melanin pigment a nyitott pórus tetején oxigénnel érintkezik. 

Erős bőrradírok

Az erős, durva szemcséjű bőrradírok sem távolítják el a mitesszereket, viszont a bőrt annál inkább felsérthetik, megtéphetik, ami súlyos irritációt válthat ki. A fizikai hámlasztást, még ha nagyon ragaszkodsz is ehhez a módszerhez, csak nagyon ritkán és óvatosan szabad elvégezni, ám még jobb, ha inkább kémiai hámlasztót alkalmazol. (Itt olvashatsz arról, hogyan választhatod meg a bőrtípusodnak megfelelőt.)

Arcmaszkok, tapaszok

Rengeteg olyan arcmaszk, tapasz kapható, mely nem kevesebbet ígér, mint hogy mitesszereket egyszerűen kihúzza a pórusaidból, de tele a net ugyanilyen hatással kecsegtető házi kencék receptjeivel is. Sajnos azonban ezek sem működnek: legjobb esetben is a mitesszer felső, elszíneződött rétegét távolítják el, ez tapad rá a maszkra, illetve ezért láthatsz némi változást a használat után. A pórus belsejéből azonban ilyen módon nem távozik az eltömődés és így a probléma továbbra is fennáll, sőt, akár súlyosbodhat is.  

via

Olvass még a bőrápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top