Trend

Arcápolás ősszel – Egy helyen minden, amire érdemes odafigyelni

Itt az ősz, tudjuk, érezzük, eljött az ideje, hogy finomhangoljuk arcápolási szokásainkat. De hogyan csináljuk? Elég az alábbi öt lépést átgondolni.

Az ősz változékony jellege nem csak a kardigánokat csalogatja elő a szekrényből, az arcápolás terén is van egy-két apróság, amikkel érdemes az új szezonra hangolódni. Rácz Judit kozmetikai vegyész segítségével egy teljes arcápolási rutinon mutatom be, miért és miként érdemes változtatni most, hogy hűvösebbre fordult az idő.

1. lépés: Arctisztítás

„Az arctisztításnak nem az a célja, hogy csikorgatóan tiszta legyen a bőr, a túltisztítás ugyanis éppúgy kedvezőtlen irányba fordíthatja annak állapotát: egész konkrétan még zsírosabb lehet, még több mitesszer, pattanás alakulhat ki rajta. Épp ezért gondoljuk át, jelenlegi arctisztítónk milyen hatással van bőrünkre, és ha úgy érezzük, arctörlés után már egy perccel húzódik, igényli a hidratálást, akkor keressünk másik típust” – javasolja Judit. Ez egyrészt lehet a túl erős tisztító összetevőktől, de attól is, hogy a hűvösebb időjárás miatt nem verejtékezünk annyit, nem képződik annyi zsíros szennyeződés a bőrünkön, mint a legkeményebb nyári napokon. Az esti arctisztítás során a double cleansing ettől még maradjon, a smink, a fényvédő eltávolítását jobb, ha két lépésben végezzük, amely állhat micellás vízből vagy olajos arctisztítóból és egy gyengéd arctisztító használatából. Utóbbi típusa az, amit gondoljunk át, érdemes-e másikra cserélni.

Gyengéd arctisztítók: CERAVE Habzó krémtisztító normál-száraz bőrre - PAULA'S CHOICE RESIST Perfectly Balanced Foaming Cleanser Kombinált-zsíros bőrre - Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] Kímélő arctisztító tej száraz, érzékeny bőrre - THE ORDINARY Squalane Cleanser Hibrid lemosó minden bőrtípusra

Gyengéd arctisztítók: CERAVE Habzó krémtisztító normál-száraz bőrre – PAULA’S CHOICE RESIST Perfectly Balanced Foaming Cleanser Kombinált-zsíros bőrre – Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] Kímélő arctisztító tej száraz, érzékeny bőrre – THE ORDINARY Squalane Cleanser Hibrid lemosó minden bőrtípusra

2. lépés: Hámlasztás

Az egészséges bőrkép elérését hihetetlen mértékben tudja segíteni egy jól megválasztott kémiai hámlasztó. Ha pattanásos, mitesszeres a bőröd, a BHA hámlasztók lehetnek elsősorban a segítségedre, ha pedig tuningolnád az anti-aginget, radíroznád a pigmentfoltokat, az AHA hámlasztók lesznek a jó barátaid. (Ezek működéséről itt és itt írtunk már részletesen, olvasd el őket, segíteni fognak a választásban.) 

Ősszel ezzel kapcsolatban egy dolog van, amin érdemes lehet változtatni. Mivel az AHA hámlasztók hatóanyagai fényérzékenyítik a bőrt, a nyári időszakban ezek használatát csak alapos fényvédelem mellett javasolják. Ha emiatt ódzkodtál az elmúlt hónapokban a használatuktól, megértjük, most azonban eljött az ideje, hogy (újra) bevesd őket. Ha még sosem használtál ilyet, heti 1-2 alkalommal kezdj és 2-3 hetet adj magadnak, hogy lásd, ezzel a gyakorisággal milyen eredményt érsz el, illetve hogyan tolerálja a bőröd. (Nem kell megijedni tőlük, de mindenkinek más a bőre, másra lehet érzékeny, ezért érdemes a fokozatosság elvét betartani.) Pár hét után aztán akár a heti 3-4 alkalomig is sűrítheted használatát. A kémiai hámlasztót lehetőleg esténként használd, arctisztítás után és minden más szérum, hidratáló krém előtt.

3. lépés: Célzott arcápolók

Mit értünk alattuk? A szérumokat, tonikokat, esszenciákat, tehát azokat a bőrápolókat, melyek valamilyen konkrét bőrproblémán kívánnak segíteni. Lehet az anti-aging, pattanások, pigmentfoltok, mi pedig szükség esetén úgy is összeválogathatjuk őket, hogy mindegyik bőrprobléma kezelésére legyen valamilyen hatékony eszközünk.

Közülük az őszi szezon kezdetekor, amit kiemelnénk, az a retinolos szérumok használata, ezek ugyanis szintén olyan termékek, amiket fényérzékenyítő hatásuk miatt sokan félre tesznek a nyári hónapokban. „Anti-aging szempontból a retinoidok az egyik leghatékonyabb összetevőnek számítanak, így – bár az UV-sugárzásra ősszel is figyelni kell – eljött az ideje, hogy beépítsük őket esti arcápolási rutinunkba” – mondja Judit. Arra persze most is figyeljünk, hogy reggel ne maradjon le a fényvédő.

4. lépés: Hidratálás

Nyáron, főként ha valakinek zsíros a bőre, könnyen lehet, hogy egy hidratáló hatású fényvédő tökéletesen elegendő, ősszel azonban már változhat a helyzet. Igaz, távol vagyunk még a csípős hideget hozó téltől, de való igaz, hogy a diszkrét hűvösödést arcbőrünk megérzi, és szüksége lehet egy kis plusz hidratálásra. A hangsúly pedig azon van, „egy kis plusz”, vagyis nem kell egyből előkapni a jó testes arckrémeket (ha zsíros a bőröd, azokra még jó eséllyel télen sem lesz szükséged), de jól jöhet, ha a nyári kedvenced képességeit megtoldod egy könnyű, hidratáló tonikkal, szérummal. Ezek lényege éppen az, hogy extra ápolást, nedvességpótlást biztosítanak a bőrnek, vízszerű, gyorsan felszívódó formulájuknak köszönhetően pedig nem képeznek réteget a bőrön, nem nehezítik el azt. Segítségükkel tehát az ősz tényleg élhet átmeneti jellegével, mi pedig nyugodt szívvel használhatjuk el a nyári arcápolóink maradékát, újratervezésre elég lesz majd a téli szezon kezdetén gondolni.

Könnyed, hidratáló kozmetikumok: GEEK & GORGEOUS 101Liquid Hydration hidratáló tonik - Bioderma Hydrabio hidratáló szérum - PHI Desert's Fountain Glycoin és Hialuron Szérum - Omorovicza Gyors Tökéletesítő Szérum

Könnyed, hidratáló kozmetikumok: GEEK & GORGEOUS 101
Liquid Hydration hidratáló tonik – Bioderma Hydrabio hidratáló szérum – PHI Desert’s Fountain Glycoin és Hialuron Szérum – Omorovicza Gyors Tökéletesítő Szérum

5. lépés: Fényvédelem

Átformálhatjuk a nyári arcápolási rutinunkat, ahogy jól esik, egyet azonban semmi esetre se vegyünk ki belőle: a fényvédőt. Nem számít, hány fok van, ne is nézzük, UV-sugárzás attól még éppúgy van. Mondani szokták, ezek a nyarak már nem olyanok, mint régen, amikor napestig kint feküdtünk a vízparton, mégsem égtünk le. Hát, a helyzet az, hogy ezek az őszök sem olyanok már, mint régen. „A bőrrák kialakulása komoly rizikófaktor, ha nem védjük bőrünket, de szépészeti szempontból is megkerülhetetlen a fényvédő fontossága: a káros napsugárzás a bőröregedést hihetetlen módon gyorsítja, erősíti a pigmentfoltok megjelenését, károsítja a bőrszerkezetet, így hosszú távon még a pórusok méretére is hatással van” – hívja fel a figyelmet a napsugárzás káros hatásaira Judit.

Fényvédő tehát ősszel is kell, ráadásul legalább SPF30-as értékűvel érdemes számolni, a kérdés csak az, mennyi és milyen kozmetikumot bír el a bőrünk anélkül, hogy csillogni kezdene, hogy elnehezítenék a készítmények. Hogy ezt megválaszolhassuk magunknak, gondoljuk át, mennyire száraz vagy épp zsíros/kombinált az arcbőrünk, akarunk-e sminkelni, és ezek alapján döntsünk arról, mi mindent teszünk még a bőrünkre reggelente a fényvédő mellett. Ha csak könnyed hidratálásra van szükség, a már bemutatott könnyed textúrájú készítmények a jó választások, de haladhatunk tőlük a géles, majd lotion állagú arckrémeken át a valóban krémes textúrákig bármeddig. A lényeg, hogy ne a fényvédőt spóroljuk le, abból mindig tegyük fel az elvi védelemhez szükséges mennyiséget.

Arcápolási rutinod összeállításában ezek a cikkeink is segíthetnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.