Ebben a káprázatos menyasszonyi ruhában ment hozzá 83 éve Wallis Simpson VIII. Eduárd brit királyhoz

Benecz Judit | 2020. Június 03.
A frigy, mely miatt VIII. Eduárd brit király lemondott a trónról, történelmi jelentőségű volt. Wallis Simpson tudta ezt, menyasszonyi ruháját is ennek megfelelően választotta ki.

Pontosan 83 évvel ezelőtt, 1937. június 3-án kötött házasságot Wallis Simpson és VIII. Eduárd brit király, mely megbotránkoztató tettnek számított korában, hisz a trónról is lemondott az uralkodó, csak hogy elvehesse amerikai származású, kétszeresen elvált szerelmét. Házasságuk részletei már csak emiatt is érdekfeszítő csemegéül szolgálnak a mai napig, amik közül kiemelkedik a ruha, mely stílusos mementója a történelmi menyegzőnek.

Wallis Simpson és VIII. Eduárd brit király esküvőjük napján a franciaországi Monts-ban. Az esküvőt a Chateau De Cande-ban tartották, 1937. június 3.-án. (Fotó: Getty Images)

Wallis Simpson ugyanis nem akármilyen esküvői ruhát választott, a manapság a New York-i Metropolitan Múzeumban őrzött ruha mind szabását, mind pedig színét tekintve különlegesnek számított. Main Rousseau Bocher, a kor neves amerikai származású, párizsi couturier keze munkáját dicséri a darab, a Mainbocher divatház ruháit Simpson szívesen viselte, az esküvői ruha pedig minden bizonnyal a legismertebb darabjává vált. A tervező tisztelete jeléül még a ruha színének is különleges nevet adott, a világoskék árnyalat azóta viseli a Wallis-kék nevet, mely állítólag a menyasszony szeme színét tükrözte. A történelem fricskája, hogy a festési eljárás miatt mára a ruha elveszítette eredeti kék színét, ha valaki a MET-ben tesz látogatást, ma már egy ekrü színű ruhával találja szemben magát.

Amikor 1950-ben Windsor hercegnéje a múzeumnak ajándékozta menyasszonyi ruháját, nem kevesebbet írtak róla az amerikai lapokban, mint hogy a selyemruha egyike a “modern idők legtöbbet fotózott, legtöbbet másolt ruháinak”, mely a harmincas évek divatjához képest is konzervatívnak tűnhet, tervezője célja azonban az volt, hogy a ruha tükrözze viselőjének megkérdőjelezhetetlen nemességét – vagy legalábbis igyekezzék elhitetni azt. 

II. Erzsébet nagybátyja apja, V. György halálát követően, 1936-ban lett az uralkodó, ám már ekkor gyülekeztek a felhők a királyi család feje felett. Tudvalévő volt ugyanis, hogy Eduárd szerelme az elvált amerikai nő, a náci tiszteket is a baráti társaságában tartó Wallis Simpson, aki annyira az ujjai köré csavarta az uralkodót, hogy az elképzelhetetlennek tartotta az életét nélküle. Eduárdot végül soha nem koronázták meg, mivel ragaszkodott hozzá, hogy a nőt feleségül vegye. Egy ilyen választás azonban akkoriban elképzelhetetlen volt, sem az uralkodói család, sem a kormány, sem az egyház nem adta áldását döntésére, így alig egy évet töltött csak a trónon, mikor 1936 decemberében lemondott és átadta az uralkodás lehetőségét testvérének, aki VI. György brit királyként vonult be a történelembe.

 

Wallis Simpson és VIII. Eduárd brit király esküvői fotója. (Fotó: Universal History Archive/Getty Images)

Wallis Simpson menyasszonyi ruhája egészen visszafogott díszítésű, a karcsúsított derékrész közepén futó gombsor és a mellrész ráncolása az, melyek finoman formálják az alakot és melyek eleganciát kölcsönöznek a ruhának. Az esküvői ruhához persze kalap és kesztyű is tartozott, mindkettő Wallis-kék színben tündökölt. Az előbbi Caroline Reboux párizsi kalapkészítő, míg utóbbi a Mainbocher divatház műhelyéből került ki.

Az esküvőről természetesen a korabeli lapok is részletes tudósítást adtak

wallis simpson VIII. Eduárd brit király esküvője Daily Mirror tudósítás

A Daily Mirror korabeli tudósítása Wallis Simpson és VIII. Eduárd brit király esküvőjéről. (Fotó: Profimédia)

wallis simpson VIII. Eduárd brit király esküvője Daily Mirror tudósítása

A Daily Mirror részletes tudósítást közölt Wallis Simpson és VIII. Eduárd brit király esküvőjéről. (Fotó: Profimédia)

wallis simpson VIII. Eduárd brit király esküvője News tudósítás

A Daily News részletes tudósítást közölt Wallis Simpson és VIII. Eduárd brit király esküvőjéről. (Fotó: Profimédia)

wallis simpson VIII. Eduárd brit király esküvője újságcikk

Korabeli újságcikk Wallis Simpson és VIII. Eduárd brit király esküvőjéről. (Fotó: Profimédia)

Wallis Simpsont a botrányok ellenére, vagy tán annak is köszönhetően, ma is kora egyik legnagyobb divatikonjaként tartják számon

Vajon megbánta VIII. Eduárd brit király a házasságát?

Exit mobile version