TV-sztárok

Meghan Markle menyasszonyi ruhája meseszép – szerinted illik a brit királyi családhoz?

Végre! Annyi találgatás után láthatjuk, milyen ruhát választott Harry herceg menyasszonya, Meghan Markle. Sokan tippelték, hogy Katalin hercegné esküvői ruhájához hasonlót, most pedig kiderült, igazuk volt-e.

Bárki bármit mond, a királyi esküvők legfontosabb kérdése, mit visel a menyasszony. Május 19-én, Windsorban sem Harry herceg katonai egyenruhája a nagy szám, bármennyire jól is áll rajta, 

hanem Meghan Markle fehér ruhája. 95 éve így van ez, azóta, hogy filmre vették az első királyi esküvőt a Windsor-ház történetében. De mielőtt megmutatjuk, milyenek voltak az évtizedek alatt a királyi menyasszonyok, akik a ruhájukkal divatot teremtettek, kezdjük a legaktuálisabbal.

Íme Meghan Markle esküvői ruhája

Az esküvő előtt azt beszélték, hogy Meghan Markle egy 35 millió forintot érő menyasszonyi ruhát választott a Ralph & Russo kollekciójából, még januárban. Többek között arra alapozták a spekulációt, hogy ugyanennek a divatmárkának az egyik kreációját viselte Meghan a hivatalos eljegyzési fotózásukon is. Az újdonsült hercegné ismerősei azt pletykálták, hogy a tervezésből Meghan is kivette a részét, és nagyon hajlott a csipke és a hosszú ujjú ruhák felé. Most végre azt is láthatjuk, mi igaz ezekből a pletykákból.

 

Nos, aki fentebbi információk alapján fogadott arra, hogy milyen lesz a ruha, az valószínűleg nem bont pezsgőt az esküvő örömére, a befutó ugyanis a Kensington-palota tájékoztatása szerint a Givenchy lett: a ruhát a neves brit tervező, Clare Waight Keller tervezte, akit tavaly lett a legendás francia divatház kreatív igazgatója, nem mellesleg pedig az első nő ezen a poszton. A tiarát a hivatalos közlemény szerint magától a királynőtől kapta Meghan, a fátylát díszítő hímzett virágok között pedig a Brit Nemzetközösség összes tagállamából található egy-egy őshonos fajta, és ott van mellettük a Kensington-palota kertjében nyíló illatos tündérfa virága, valamint a menyasszony származására utaló kaliforniai kakukkmák is.

Meghan Markle esküvői ruhájáról kezdettől fogva lehetett tudni, hogy meglepetést okoz majd, épp ezért lehetetlen volt megjósolni, hogy milyen lesz – mondta el a BBC-nek Charlotte Hardwick divattervező. – Gazdagabb díszítésre számítottam, gyöngyökre és modern csipkére, ehhez képest viszonylag egyszerű a ruha, de a szabás és a csónaknyak tipikus Meghan. Gyönyörű a ruha esése, ahogy mozog benne, és forgolódik, hogy köszöntse a tömeget. A Givenchy nagy diadalt aratott.” A szakvélemény birtokában szerintünk már nyugodtan elmondható, hogy

Meghan Markle illik a királyi menyasszonyok sorába,

de nem szeretnénk a levegőbe beszélni, úgyhogy fel is idézzük a 20. század legismertebb brit aráinak toalettjét. Ennek alapján aztán mindenki eldöntheti maga, hogy szerinte is méltó-e a legújabb ruha a nagy elődökhöz.

Erzsébet, az anyakirályné – Botrány, látszik a cipő

Megrökönyödést okozott 1923 áprilisában, az első filmre vett királyi esküvőn Lady Elizabeth Bowes-Lyon, a későbbi anyakirályné esküvői toalettje. No nem azért, mert anyósa, Mária királyné egykori udvari szabója, Madame Handley Seymour elrontott valamit a gyöngyökkel teleaggatott, ezüsttel átszőtt, a Coco Chanel miatt akkortájt meghatározó stílusirányzathoz igen közel álló ruhán, hanem mert kilátszódott az ara cipője, amikor igent rebegett a későbbi VI. Györgynek! Botrány a javából!

Erzsébet királyné ruhája (fotó: Europress)

Aliz hercegnő – Rózsaszínt választott

II. Erzsébet nagynénje rózsaszín ruhában ment férjhez Henrik gloucesteri herceghez 1935-ben – igaz, ez a korabeli felvételen nem látszik. Az esküvő egyébként zártkörű volt, ugyanis Lady Alice Montagu Douglas Scott apja pár nappal a ceremónia előtt halt meg, a ruhát pedig Norman Hartnell tervezte, aki később még oly sok királyi menyasszonyt öltöztetett.

Wallis Simpson – Színt alkotott

A kétszeresen elvált amerikai nő 1937-ben ment nőül a korábbi VIII. Edwardhoz, aki miatta mondott le a brit trónról. A stílusikon Wallis természetesen nem fehéret választott – szépen is nézett volna ki –, hanem egy Mainbocher-stílusú, világoskék színű menyasszonyi ruhát viselt. A színt amúgy később róla nevezték el Wallis-kéknek. Ha New Yorkban jársz, a Metropolitan Művészeti Múzeumban meg is nézheted.

Wallis Simpson esküvői ruhája (fotó: Europress)

Erzsébet királynő – Botticelli ihlette

A virágmintákkal és tízezer gyönggyel dúsan díszített ruhát ugyancsak Norman Hartnell tervezte, és Botticelli Tavasz című képe ihlette. A világháború után két évvel, 1947-ben még jegyre adták a ruhákat, és Erzsébetnek nem volt elég kuponja, ezért a kormány kiutalt neki 200-at, hogy legyen miből fizetnie a tervezőnek, de hű alattvalói sem fukarkodtak: tőlük postán több ezer darab érkezett. Mivel azonban a kuponokat tilos volt átruházni, ezeket mind visszaküldték egy üzenet kíséretében.

Megnézem
Összes kép (2)

Margit hercegnő – Túltett a nővérén

A királynő húgának is Hartnell tervezett menyasszonyi ruhát selyemorganzából 1960-ban. „Bájos volt a húgom ebben a ruhában, a fején a Poltimore diadémmal, túltett rajtam” – jegyezte meg Erzsébet a lakodalomban.

Megnézem
Összes kép (4)

Katalin kenti hercegné – Felturbózták a fejéket

A királynő unokatestvére, Kent hercege 1961-ben Yorkban vette nőül Katharine Worsley-t. A merev nyakkivágású, hosszú ujjú egybeszoknya John Cavanagh alkotása, és a régi Fingre tiarát is felújították az alkalomra.

Katalin kenti hercegné esküvői ruhája

Alexandra hercegnő – Anyja tervezőjét kérte fel

A királynő unokatestvére 1963-ban nyújtotta kezét Sir Angus Ogilvynek. A mintázott, egyenes esésű csipkeruhát szintén John Cavanagh tervezte, aki amúgy már az ara anyjának, Marina hercegnőnek is álmodott menyasszonyi ruhát.

Anna hercegnő – 500 éves ruha

A stílusa legalábbis mindenképpen fél évezredes, ugyanis a Tudor-korban viseltek olyan ujjú, merev, magas nyakú ruhát, amilyet a királynő lányának tervezett Maureen Baker 1973-ban. 19 évvel később a hercegnő a második esküvőjén már csak egy fehér kosztümöt vett fel.

Diana hercegnő – Tényleg csak a mosogató hiányzott

A királynő az 1981-es esküvőn azt mondta Nancy Reagannek, hogy Lady Diana Spencer ruhája csodálatos, de azt is hozzátette, hogy csak a mosogatókagyló hiányzik róla. Tény, ami tény, az Elizabeth és David Emanuel által tervezett elefántcsontszínű selyemtaft ruha elég mozgalmasra sikerült: tízezer gyöngy díszítette, no meg az 1558-ban elhunyt I. Mária királynő csipkéi, ráadásul televarrták fodrokkal, az ujja puffos volt, az uszálya pedig nyolcméteres. Túlzsúfoltsága ellenére azért tagadhatatlanul hatásosra sikerült, sok boldogságot viszont nem hozott.

Megnézem
Összes kép (4)

Sarah yorki hercegné – Méhecske és vasmacska

Lindka Cierach, az arisztokrácia egyik kedvenc divattervezője álmodta meg 1986-ban Sarah Ferguson ruháját. A Disney-hercegnőket idéző toalett díszei között méhecskéket és horgonyokat is meg lehetett figyelni, amelyek a vőlegényre, András hercegre utaltak, ő ugyanis akkoriban tengerésztiszt volt, a dongók pedig évtizedek óta jelen vannak a Ferguson család férfitagjainak címereiben.

Zsófia wessexi grófné – Fekete gyöngyös

II. Erzsébet legfiatalabb gyermeke, Edward herceg 1999-ben házasodott meg. Sophie Rhys-Jonest vezette az oltárhoz, aki egy Samantha Shaw ruhában mondta ki az igent. Az organzaruhát 325 ezer fehér és fekete gyöngy díszítette.

Kamilla hercegné – Két ruhában esküdött

Károly walesi herceg 2005-ben vette el Camilla Parker Bowlest, aki a polgári szertartáson selyem sifonruhát, csipkével dísztett kalapot és dombornyomott borjúbőr táskát viselt, majd az egyházi áldásra átöltözött, és a templomban már egy damaszkuszi selyemből készült, kék-arany Anna Valentine ruhában mondta ki az igent. Az egyedi darabot különleges, aranyszínű tollakból álló, Philip Treacy által készített fejdísz koronázta meg. 

Megnézem
Összes kép (3)

Katalin hercegné – Hárommilliárd ember sóhajtott föl

2011. április 29-én a cambridge-i hercegi pár esküvőjét 180 országban közvetítette a televízió, így hárommilliárd ember várta lélegzetvisszafojtva Katalint, ő pedig nem is okozott csalódást. Az Alexander McQueen divatház fehér-elefántcsontszínű szaténruháját Sarah Burton tervezte, fölötte pedig hímzett csipke vállfűzőt viselt a hercegné, rajta az Egyesült Királyság jelképeivel, a rózsával, a bogánccsal, a nárcisszal és a lóherével. Készítésekor háromóránként cseréltek tűket, és félóránként kezet mostak a varrónők.

Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjéről már milliónyi kép jelent meg, gyakorlatilag minden mozdulatukról készült felvétel

Zara Phillips – Anyja tiaráját viselte

Anna hercegnő lánya egy lágy esésű, széles vállpántú ruhakölteményben házasodott össze Mike Tindallal 2011-ben,  amelyet Stewart Parvin, a királynő divattervezője álmodott meg. A ruhához Zara egy Jimmy Choo cipőt választott, fején az a tiara ékeskedett, melyet édesanyja viselt a saját esküvőjén, bokrétáját pedig hófehér kálából kötötték.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top