nlc.hu
TV-sztárok

Botrányos királyi vakációk

Fürdőruhás botrányok: amikor rosszul sültek el a királyi vakációk Katalintól Margit hercegnőig

A királyi család tagjainak is szükségük van néhány hét elvonulásra, olyan pihenésre, ahol nem kell a fotósok miatt aggódniuk. Ha mégis nyilvánosságra kerülnek a privát fotók, akkor abból sokszor botrány kerekedik.

A királyi család fürdőruhái olyanok, mint a Loch Ness-i szörny: többnyire nem kerül a nyilvánosság elé, ha mégis felbukkan, fotózni kezdik. Összeszedtünk néhány olyan történetet, amikor a fürdőruhák okoztak botrányt, akár azzal, hogy titkos mentőakciót szerveztek a visszaszerzéséért, akár azzal, hogy egy hercegnő éppen elfelejtette felvenni a bikini felsőjét. 

Per lett a topless képekből

Amikor 2011-ben Vilmos herceg feleségül vette Katalint, a fotósok mindenhová követték őket. Ellentétben Harry herceggel és annak későbbi nejével, Vilmosék elfogadták, hogy a címük, ha úgy tetszik, a munkájuk ezzel járt, és próbáltak eleget tenni minden kötelezettségüknek. Azonban egy év után néhány hét szabadság járt nekik, elindultak nyaralásukra Franciaországba és a vakációt Lord Linley, a királynő unokaöccsének birtokán töltötték. A fákkal, bokrokkal eltakart birtokra nem mehettek fotósok, Vilmos és Katalin biztonságban hitték magukat. Nem voltak. A fotósok hatalmas teleobjektívjükkel ott rejtőztek és a távolból topless képeket készítettek a fürdőző hercegnéről, a Closer magazin francia testvérlapja pedig számolatlanul leközölte a fotókat, sőt, még egy plasztikai sebészt is megszólaltattak, hogy elemezze ki, hol kellene átalakítani a hercegné testét. Botrányos és egyes vélemények szerint gyomorforgató történet volt. Miután a képek nyilvánosságra kerültek, a herceg és neje Malajziába utazott, hogy képviselje a királynőt, és a beszámolók szerint Vilmos tele volt haraggal, míg neje végtelenül szomorú és csalódott volt. Nem sokkal később bejelentették, hogy pert indítanak a képeket leközlő magazinok ellen. Bár ők 1.5 millió eurós kártérítést követeltek, a bíróság végül 100 ezer eurós büntetést szabott ki a magazinra. A fotók soha többet nem közölhetők, a pár pedig jótékony célra fordította az összeget.

Per lett Katalin topless képeiből

Katalin hercegné botrányos képei a Closer Magazinban (Fotó: Profimedia)

A háború közben a fürdőruháért indítottak mentőakciót

Viszonylag sok fürdőruhás fotó készült „az amerikai nőről”, vagyis Wallis Simpsonról, aki miatt VII. Eduárd lemondott a trónról. Ezekhez a fürdőruhás fotókhoz pedig elképesztő sztorik tartoznak.

Az egyik fotó még 1936 nyarán készült, amikor Eduárd király volt, Wallis pedig a szeretője. A pár Dalmáciába ment nyaralni, ahol számos fürdőruhás képet is engedélyeztek. Kicsit sem hasonlítottak egy uralkodóra és annak párjára. Olyanok voltak, mint egy átlagos pár, mégis sokakat megbotránkoztatnak a képek.

Egy másik ilyen felvételen, az úszósapkás asszony egy zöld fürdőruhában pózol. Nos, ennek is különös története van. A Daily Mail cikke szerint javában zajlott a II. világháború, amikor a lemondott uralkodó és Wallis Portugáliában tartózkodott.  Az asszony azonban nem találta imádott, smaragdzöld zöld fürdőruháját és francia, valamint amerikai diplomatákat ugrasztott, hogy menjenek a franciaországi birtokukra, hogy az ott felejtett szettjét megkeressék. A mentőakció még Andrew Morton egyik könyvébe is bekerült.

A háború közben a fürdőruháért indítottak mentőakciót

Jelenet a W.E. c. életrajzi filmből – a képen a hírhedt fürdőruha

„Annak ellenére, hogy a pár bérelt luxusvilláját lezárták, és a partszakaszt is, ahol a villa állt, és az ellenséges csapatok már a közelben voltak, Wallis követelte, hogy a diplomaták kockáztassák az életüket a fürdőruháért, amit végül biztonságosan leszállítottak neki”- olvasható Morton írásában.

Kinek üzent Diana?

Emlékezetes fürdőruhás fotó készült a néhai Diana hercegnéről is. Egy magányos asszony fotója- így is szokták emlegetni azt az 1997-ben készült fotót, amely alig néhány nappal Diana halála előtt készült.

A hercegné 1997 nyarán, az üzletember Dodi Fayed szerelme, és egyes történetek szerint a jegyese is volt. Az augusztust Portofinóban töltötték egy luxushajón. Itt készült az a bizonyos ikonikus fotó is, amelyen a víz mélyébe tekintető, kék fürdőruhás Diana hercegnő magányos ül a hajón. A fotó alig egy héttel a haláluk előtt készült, ez az egyik ok, amiért botrányt kavart. Hogy miért? Nos, egyes fotósok azzal álltak elő, hogy Diana maga hívta fel őket, és mondta el nekik, hol lesz, hol készíthetnek róla „lesifotókat”.

Az egyik utolsó fotó Dianáról

Az egyik utolsó fotó, amit Diana hercegőről készült, a francia riviérán (fotó: PHOTOPQR/NICE MATIN / Newscom / Profimedia)

Tette ezt azért, mert bár Dodi párja volt, a szíve egy más férfiért dobogott. Ő volt Hasnat Khan doktor, akivel egy ideig együtt voltak, de az orvos nehezen viselte a fotósok, és a sajtó folyamatos jelenlétét. Annak ellenére, hogy szerették egymást végül ezért szakítottak, amit a herecegnő nehezen viselt. Diana ezekkel a bánatos, nyaralós fotókkal neki szeretett volna üzenni – így szól a népszerű teória. Ám Fayed apja szerint Diana igenis szerette a fiát, és már túllépett Khanon, amikor Dodival volt. Az igazságot csak a hercegné tudta, aki tragikusan fiatalon hunyt el 23 évvel ezelőtt.

Margit fiatal fiúja shortban

II. Erzsébet húgának élete tele volt botrányokkal. Ám mind közül azt szeretik a legjobban felemelgetni az emberek, amikor a 45 éves Margit összeszűrte a levet egy nála sokkal fiatalabb férfival.

Margit még Lord Snowdon felesége volt a 70-es években, de a házasságuk megromlott. Éltek egymás mellett, és a szeretetnek nem sok nyoma volt már köztük, ez kiderül a The Crown sorozatból is.

1976-ban Margit, és szemtelenül fiatal pasija, Roddy Llewellyn a Mustique-szigeten nyaraltak, és számtalan fotó készült róluk, ahogyan fürdőznek a tengerben, ezek pedig hamar a magazinok címlapjaira kerültek. Érdekesség, hogy ekkor már közel három éve találkozgattak.

Margit és fiatal szeretője

Margit hercegnő és Roddy Llewellyn a Mustique-szigeten nyaral (Fotók: Anwar Hussein/Getty Images)

„Nem vagyok hajlandó kommentálni az elmúlt napokban történet eseményeket”– állt akkor Margit közleményében, amiben kitért arra is, hogy nem akarta kínos, megalázó helyzetbe hozni nővérét, a királynőt, vagy annak családját. Egyben megköszönte a családjának és a barátainak a támogatást, és felszólította az újságírókat, hogy adjanak neki egy kis időt. A

Botrányok nélkül

Szinte lehetetlen fürdőruhás képet találni II. Erzsébet királynőről. A szinte alig 1-2 darabot jelent, ezeken is még gyerek, vagy fiatal hercegnő volt.

Az egyik ilyen fénykép 1939-ben készült, az akkor 13 éves hercegnőről, aki  éppen megnyerte az egyik londoni uszoda úszóversenyét mellúszásban. A másik fotót csak 2016-ban, a királynő 90. születésnapján hozták nyilvánosságra. A felvételen Erzsébet látható, ahogyan édesapjával készülő versenyt úszni a Windsorban található kastély kertjében.

II. Erzsébet királynőről csak gyerekkori képeket találunk fürdőruhában

II. Erzsébet királynő (balra), egy 1939-es úszóversenyen (Fotó: Topical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images)

Egyes kamuoldalak azonban, olyan manipulált fotót készítettek, amelyen úgy tűnik, mintha az idős királynő lenne látható tarka bikiniben és nagy kalapban. Természetesen ilyen felvétel soha nem készült II. Erzsébetről.

Olvasnál még Dianáról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top