Kaktuszból készül a fenntartható vegánbőr

Andersen Dávid | 2021. Március 15.
Fenntartható és szinte tökéletesen hozza a valódi bőr illúzióját.

Sokan szeretik a különféle bőrcuccokat, legyen szó kabátról, táskáról vagy épp cipőről, azonban ezeknek megvan az a közös negatív tulajdonsága, hogy a készítésükhöz halott állatok kültakarójára van szükség. Mondanunk sem kell, hogy ez napjainkban, amikor a vegánság épp aranykorát éli, nem kifejezetten divatos nézet, nem csoda, hogy az elmúlt évek egyik slágerterméke és kifejezése a vegánbőr lett. Az nlc-n is írtunk már például az almahéjból készült, bőrhatású kanapéhuzatról, de kapcsolódó cikkünket is érdemes elolvasni, amelyből kiderül, hogyan lehet valódi bőrt létrehozni, állatok leölése nélkül.

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A vegánbőr-ipar azonban feltehetően továbbra is dinamikusan növekvő ágazat lesz, különösen, hogy nemrég egy új szereplő jelent meg a piacon. Az mexikói Desserto nevű vállalkozás ugyanis kaktuszokból készíti az eredeti bőrhöz megszólalásig hasonló vegánbőr termékeit. A cégnek érdekes a háttere, egy, korábban az autóiparban dolgozó és egy a divat világából érkező szakember fogott össze, miután látták, hogy a két iparág milyen mértékű környezeti terhelést ró a világra. Ígéretük szerint a Desserto vegánbőrei fenntartható módon készülnek, vegyszerek, mérgező adalékanyagok, és ami a legfontosabb, állatokkal szembeni kegyetlenkedés nélkül.

A kaktuszbőrnek megvan az összes olyan tulajdonsága, amely lehetővé teszi, hogy akár ruhákról, akár bútorokról, vagy épp autóülésekről van szó, képes kiváltani a valódi bőr felhasználását, ráadásul, biológiailag részben le is tud bomlani, ami jó hír a jövőre nézve. A kaktuszbőr alkalmazása jelentősen csökkentheti a vízfelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást, amely a szarvasmarhák – az ipari bőr első számú forrása – tenyésztésével jár. A Desserto szerint a kaktuszbőr termékeik akár tíz évet is kibírnak, a rugalmas, lélegző anyag pedig nem koszolódik, foltosodik.

A cég egy óriási mexikói farmon termeszti az alapanyagként felhasznált növényeket, amelyek betakarítását is teljesen fenntartható módon végzik: nem tarolják le a teljes állományt, hanem csupán 6-8 havonta metszik le a már feldolgozásra alkalmas leveleket. A szárazságot jól tűrő kaktuszoknak ráadásul nincs szüksége külön öntözésre sem, jól elvannak az esővízzel és a talajból felszippantott ásványi anyagokkal.

A levágott leveleket három napig szárítják a napon, majd nem mérgező segédanyagokkal kezelik, hogy elnyerje jellegzetes textúráját és a kívánt színeket. A kaktuszok termesztéséhez ráadásul növényvédő, rovarirtó szereket sem használnak, így az alapanyag teljesen organikusnak tekinthető. A feldolgozás után fennmaradó növényi részeket az élelmiszeripar dolgozza fel.

Még több fenntartható megoldás az nlc-n:

Exit mobile version