Szabadidő

Wallace és Gromit is megirigyelné a Magyar gépmeséket

Magyarország egyik legcukibb csapata reagált a járványra, aminek egy csodálatos animációs sorozat lett az eredménye.

Tavaly tavasszal ismertük meg a Kezes-Lábas Játszóház nevét, amikor videós kollégámmal egy újpesti óvodában láthattuk, mit szólnak a mai gyerekek például egy biciklivel hajtott kazettás magnóhoz vagy a szintén pedálerővel felfújható ugrálóvárhoz – lásd kapcsolódó cikkünket. Hihetetlenül szívmelengető kezdeményezés, amely során a gyerekek játszva ismerkedhetnek meg például a fizika titkaival, de egyben az újrahasznosítás és a fenntarthatóság eszméiről is kézzel fogható tapasztalatokat szerezhetnek.

A csapat lelkes önkénteseinek ugyanúgy felborította az életét a koronavírus megjelenése, mint mindenki másnak. Mivel tavasz óta nem járhatják a rendezvényeket, a különleges bringák most pihennek, a kreativitás azonban továbbra is maximális fordulatszámon pörög Biró Szabolcs, az egyik alapító és kollégái fejében.

„Az online térben nem tudunk biciklizni – mutatott rá az egyértelmű problémára a mérnök végzettségű Szabolcs. – Így most az online térben, egy mesének a világában tudunk létezni, ez ad számunkra lehetőséget, hogy ne engedjük el a gyerekek kezét. Rendezvények hiányában pedig így tudjuk megmutatni, hogyan készülnek a spéci bringáink. Ezt dolgoztuk fel egy meseszerű történetben, aminek sok valóságalapja is van. Sajnos, most nincsenek bevételeink, így a tavalyi tartalékainkból fedezzük az indulás költségeit.”

A meseszerű történet, amiről szó van, a Magyar gépmesék című animációs sorozat, amelynek első epizódjai decemberben kerültek fel a YouTube-ra.

„Egy régi álom vált ezzel valóra – mondta Biró Szabolcs, akit telefonon kérdeztünk a Magyar gépmesékről. – Ami most kikerült a YouTube-ra, azt hároméves alkotói munka előzte meg. Három évvel ezelőtt egy bolhapiacon jött velünk szembe pár tenyérnyi makett szerszámgép, kis eszterga, kis köszörű, kis marógép. Ezek afféle kis makettcsodák, egy felnőtt tenyerében elférnek, de mozognak, működnek, látszik, hogy nagyon komoly munka van bennük. Akkor kitaláltunk ezek köré egy kis műhelyt, ahol össze lehetne rakni őket. Olyasmi, mint egy babaház, bár ez inkább babaműhely. Aztán közben megerősödött és felfutott a játszóház, ami elvitte a fókuszt, így ott maradt ez a félkész dolog, azaz a koncepció megvolt, csak épp nem volt időnk foglalkozni vele.”

A koronavírus érkezése azonban megteremtette a lehetőséget, hogy Szabolcs és kollégái elővegyék az ötletet és aktívan elkezdjenek vele foglalkozni.

„Szerencsére a Magyar gépmesék nevet már két éve kitaláltuk, sőt, az eredeti Magyar népmesék szerzőitől kértünk és kaptunk is engedélyt. Külön szeretnénk megköszönni Mikulás Ferencnek, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjének hozzájárulását – mesélte Szabolcs. – Ráadásul nem csak a név használatára, hanem arra, hogy a főcímzenét is átdolgozzuk. Ez Bagossy Laci érdeme, a Bagossy Brothers Company alapítója komponálta át a mindenki számára ismerős dallamot. Nagyon büszkék vagyunk rá, csodálatos átdolgozás született. Az új verzió a Kaláka zenekar tagjainak is nagyon tetszett, így ők is maximálisan támogatták az ügyet. Emellett fontos mérföldkő volt, hogy igent mondott a felkérésünkre Varga Livius, a Quimby zenekar alapítója, aki a mesélő szerepét vállalta magára. Beck Zoli, a 30Y frontembere pedig rímekbe szedte a kerettörténetet. Ezek voltak a legfontosabb mérföldkövek, amelyek nagy lendületet adtak a projektnek. Fontos szerepe volt még az RA Stúdiónak és Kosza Arnold kreatív igazgatónak, akik megrajzolták a makettműhelyt és az utolsó milliméterig pontosan három dimenzióban jelenítették meg a gépeket, a helyszínt és a figurákat. Rengeteg munkát tettek bele ők is, így ez a 42 másodperces főcím hatalmas értéket képvisel. Reméljük, hogy a sorozat megerősödik, mert akkor még tudunk majd velük dolgozni, még az sem kizárt, hogy egyszer ebből készülhet egy hosszabb játékfilm is, ha nem is egész estés, de egy félórás animációs film könnyedén összejöhet. Köszönettel tartozunk még Zoohackernek is, aki vállalta, hogy hangtechnikai szempontból átnézi az anyagainkat, illetve az ő stúdiójában tudtunk további felvételeket felvenni, például későbbi szereplők hangját.” 

Magyar gépmesék: új mese az egész családnak

Beck Zoli, Bagossy Laci és Varga Livius

Kefe bácsi és Sörte inas elindul világhódító útjára

Így született meg a Magyar gépmesék főszereplői, azaz Kefe bácsi, a kérges tenyerű öreg mester, aki egy régi, „szőrevesztett” drótkeféből lényegült át, illetve Sörte inas, aki még a pályája elején jár, de nagyon lelkes és tanulékony. Az inast ábrázoló bábut egy régi gépecsetből faragták, hogy ezzel is erősítsék a Kezes-Lábas Játszóház számára fontos üzenetet: amit lehet, megjavítunk, nem dobunk ki. Kefe bácsi szerepét egyébként Szabolcs, míg Sörte karakterét Stadler Róbert játssza.

„Robit is hatalmas köszönet illeti, ugyanis nagyon hitelesen adja a karaktert, a páromnak, Varga Zsunak pedig, hogy megteremti számomra a szabadidőt a forgatáshoz, intézi a gyerekeket – tette hozzá Szabolcs. – Természetesen Sörte inas ruháját is egy turkálóban találtuk, ami egyfajta stílusjeggyé vált – folytatta Szabolcs. – Egyszer csak kezdett összeállni a kép, egyre izgalmasabbá vált a történet, roncstelepen és valódi gépműhelyben forgattunk. Nagyon féltünk a »hibrid« megoldástól, ahol az élő szereplők feje nem látszik, csak a bábuk személyesítik meg őket. Ezek a félelmek aztán a hatéves átlagéletkorú tesztközönségnek szóló vetítés után elillantak, náluk ugyanis fel sem merült, hogy összekevernék a szereplőket.”

Magyar gépmesék: új mese az egész családnak

Kefe bácsi és Sörte inas 

A történetet idén tavasszal kezdték forgatni, több hónapos munka volt, amelynek eredményeként tíz epizód készült el, amelyek nagyjából heti rendszerességgel érkeznek majd a Magyar gépmesék YouTube-csatornájára. Amíg a csapat a forgatással volt elfoglalva, az animációs stúdióban szintén zajlottak a főcím munkálatai. A vágó feladatait Szabolcs vállalta magára, az operatőri feladatokat a kezes-lábas animátori csapatra és a 9 éves kisfiára, Somára bízta.

„Soma nagy reménységünk, mert nemcsak operatőrként tehetséges, de szuper ötletei is vannak – mesélte Szabolcs, érezhető büszkeséggel a hangjában. – Soma találta ki a ReMécses projektet, aminek az a lényege, hogy összegyűjti a már leégett gyertyákat-mécseseket és újraönti azokat, igazi környezetvédelmi aktivista. Operatőrként pedig úgy dolgozik, hogy már nem is kell visszanézni a felvételeket. Kialakult a saját stílusa, aminek köszönhetően nagyon szép képeket kapunk, ráadásul majd a kamera előtt is feltűnik szereplőként. Borítékolom, hogy az egyik legnézettebb epizód lesz az övé, már nagyon várom, hogy megjelenjen, mert nagyon aranyosra sikerült. Egyébként kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy csak egy telefonnal dolgozunk és nem áll mögöttünk profi stáb. Ezzel másokat is szeretnénk inspirálni, mert ma azért már teljesen jó minőségű, HD-kamerák vannak a telefonokon is, így ilyesmire nem kell külön beruházni.”

Bár a Magyar gépmesék egyelőre még a szárnyait bontogatja, máris érződik, hogy valamit nagyon eltaláltak a Kezes-Lábas Játszóház tagjai.

„Most még nagyon friss az egész, de napi szinten látom, hogyan erősödik a csatorna, már több mint ezer feliratkozója van, az olvasókat is erre buzdítjuk – folytatta Szabolcs. – Emellett rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, nem is számítottunk rá, hogy ismeretlenül ilyen sokan írnak majd kommenteket vagy üzeneteket. Szülők köszönik meg és mondják, milyen hasznos és szórakoztató a sorozat. Ráadásul kiderült, hogy felnőttek számára is fogyasztható, viccesnek és jónak találják, de a gyerekeket is leköti. Külön öröm, hogy az alapvetően »fiús« történetekre nem csak a fiúk kíváncsiak. Épp tegnap kaptam üzenetet egy kétgyerekes anyukától, aki elmesélte, hogy a lányai teljesen rácuppantak a mesékre. A játszóházi rendezvényeinken is azt tapasztaljuk egyébként, hogy mindegy, fiúkról vagy lányokról van szó, ugyanúgy imádják a gyerekek például a kovácsolást. Annyit elárulhatok, hogy a Magyar gépmeséknek is lesz egy lány szereplője, akit Pamacskának fognak hívni. Sörte a harmadik évadban már felnőtt kamasszá válik, nem csoda tehát, ha megérinti a szerelem. Pamacska feje egyébként egy szilikonecsetből készült, ebből adódik majd sok ellentét Kefe bácsival, aki a természetes dolgok híve.”

Magyar gépmesék: új mese az egész családnak

A Magyar Gépmesék gépei

A Magyar gépmesék első évada még két szereplős lesz, a másodikban azonban megjelenik majd Dr. Kotlák, a szigorú hivatalnok, aki állandóan keresztbe akar tenni majd a főhősöknek.

„Nagyon nagy terveink vannak a Magyar gépmesékkel, ez nem csak »egyéjszakás kaland«, ez egy hosszú szerelem – tette hozzá Szabolcs. – Szeretnénk fenntartani a csatornát, még akkor is, ha közben kifogynánk a roncsbiciklikből. Persze, ez a veszély egyelőre nem fenyeget, mert több mint 60 bringás játékunk várja, hogy feldolgozzuk. Körülbelül 100-120 epizódot tervezünk, ami komoly mennyiség az átlagosan 10 perces történetekből. Menet közben majd szeretnénk színesíteni a sorozatot, ahol Kefe bácsi és Sörte inas nem a saját műhelyükbe megy, hanem más üzembe. Ez a célzott gyárlátogatás új gépeket, technológiákat mutat be, de a szponzorált tartalom ugyanúgy érdekes és vicces lesz a nézők számára.”

Már az eddigiekből is kiderülhetett, hogy a Kezes-Lábas Játszóház csapata számára mennyire fontos, hogy pozitív, értékes üzeneteket közvetítsenek a gyerekek felé, ezt a sorozatban is tervezik folytatni.

„Nem véletlenül élik úgy az életüket a szereplők, ahogy mi is csináljuk – mutatott rá Szabolcs. – Ha valami tönkremegy, megpróbáljuk megjavítani, ha vásárolunk, tudatosan tesszük, figyelünk az ökológiai lábnyomunkra és amit lehet, újra hasznosítunk. Az első évadban lesz 2-3 olyan epizód is, amiben Sörte majd egy adományboltban fog vásárolni: bevisz majd egy táska ruhát vagy más használati tárgyat, és cserébe valami minimális összegért kap valamilyen játékot. Tervezünk bolhapiacos részt is, ami egy szerintem aranyos üzenet és ugyanezt erősíti. Meg hátha kedvet csinál a gyerekeknek, hogy a szüleiknek azt mondják, ne dobják ki a régi, megunt játékokat, hanem vigyék el az adományboltba vagy csináljanak belőlük egy garázsvásárt. Emellett fontos szemléletformáló célunk is van, ami az energetikához kapcsolódik. Mindegyik biciklink és szerkezetünk olyan, hogy nem használ semmiféle külső energiaforrást, csak, amit te magad megtermelsz, mert az energia benned van – ezt hangsúlyozzuk a sorozatban is.”

Mesekönyv is készülhet a Magyar gépmesékből

A láthatóan sikeres koncepcióban rengeteg a lehetőség, ezzel tervez a Kezes-Lábas Játszóház csapata is.

„Ha megerősödik a sorozat és megszeretik a nézők, akkor remélhetőleg a piac is reagálni fog rá és ha ügyesek vagyunk, akkor ezt értékesíthetjük – folytatta Bíró Szabolcs. – Persze számítunk a nézettségalapú bevételekre is, de ha sok a néző, akár a játékok-ajándéktárgyak sem tűnnek elérhetetlennek. Ennél lényegesebb, hogy kifejezetten a gyerekeknek tervezünk egy mesekönyvsorozatot is, aminek minden részében 3-4 történet szerepelne. Ez részben Beck Zoli ötlete volt, aki már jelezte is, hogy vállalná az írói feladatokat. Ha pedig minden álmunk valóra válik és nagyon nagy nézettséget érünk el, akkor az angol verzióval elindulunk a világ meghódítására is. Persze csak ha azt látjuk, hogy ez egy szerethető, vállalható történet, ami máshol is megállná a helyét. Most van egyfajta kelet-európai bája, hogy a lomokból csinálnak valamit, de ha ezt a filozófiát be tudnánk vinni például az angolszász nyelvterületre, az óriási lépés lenne.”

Persze, ha jövőre újra beindul az élet, a Kezes-Lábas Játszóház is újra útnak indul, ami hatással lehet a későbbi részekre, de Bíró Szabolcsot az eddigiek alapján nem olyan embernek ismertük meg, aki csak úgy félbehagyna valamit.

„Addig is kihasználjuk az időt, hogy előkészítsük a második-harmadik évadot, utána pedig indulhat a negyedik-ötödik” – tette hozzá, az eddigi epizódok láttán pedig csak drukkolni tudunk, hogy a Magyar gépmeséknek valóban sikerüljön a világhódítás.

Még több animáció az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top