Szabadidő

Kultikus rajzfilmeket nézhetsz ingyen

Vigyázat, kőkemény nosztalgiahullámok, a kopott VHS-ek korszakából!

Olvasóink között bizonyára szép számmal akadnak olyan harmincas-negyvenesek, akik számára a nyugat egyik első fuvallatát a külföldi műholdas tévéadások, azon belül is az amerikai rajzfilmek jelentették. Emlékszünk még a DJ Kat Show című gyerekműsorra, ami a Sky One műsorán futott? Ha igen a válasz, az alábbi címek közül is bizonyára ismerős lesz egy-kettő.

A YouTube videómegosztón ugyanis szép számmal érhetőek el a nyolcvanas-kilencvenes évek klasszikus rajzfilmjei, némelyik hivatalos, némelyik kevésbé hivatalos formában. Lássuk, mivel rúghatjuk be a nosztalgiabringát!

Klasszikus rajzfilmeket nézhetünk a Youtube-on, ingyen

A G.I. Joe egyet jelent a nyolcvanas-kilencvenes évek iránti nosztalgiával (Fotó: YouTube)

He-Man és az univerzum mesterei

A He-Man sorozat akkora siker volt, hogy az űrbéli vikingekre hajazó főszereplőt és a többi szereplőt mintázó játékfigurák kereskedelme a mai napig csinos pénzt hoz a Mattel konyhájára. A cég vezérigazgatója eredetileg a Csillagok háborúja népszerűségét szerette volna meglovagolni, azonban sokallta a jogdíjakat, ezért saját fejlesztésbe fogott. He-Man és barátai az Eternia nevű világot próbálják megóvni a gonosz Skeletor seregeitől. Érdekesség, hogy épp az idei évre volt időzítve az élő szereplős He-Man mozifilm, egyelőre azonban bizonytalan, hogy a járvány miatt mi lett a sorsa. Amíg ez kiderül, addig a hivatalos He-Man YouTube-csatorna 646 (!) videójával múlathatják az időt a rajongók.

Ne feledjük, He-Man alteregójának, Prince Adamnek az elveszett ikertestvérét, She-Ra hercegnőt sem, különösen, hogy ez további 182 epizódot jelent.

G.I. Joe: a katonák, akik nem ölnek meg senkit

Az ízig-vérig amerikai rajzfilm sok, a nyolcvanas években született kisfiú nagy kedvencévé vált, a szülők pedig azzal nyugtathatták magukat, hogy bár a G.I. Joe-epizódok dugig vannak fegyverekkel, tankokkal és vadászrepülőkkel, a lövöldözés abszolút családbarát marad, soha nem látni egyetlen halált sem, sőt még a lelőtt repülőkből is azonnal katapultálnak a pilóták, hogy a szombat reggeli tévézést ne a halálsikolyok árnyékolják be. A Mattel versenytársa, a Hasbro most három ötrészes részt, azaz összesen 15 epizódot tett közzé saját YouTube-csatornáján.

Bravestarr, az űrcowboy

Az 1987-es „születésű” űrcowboynak is van saját YouTube-csatornája, a korabeli rajongók pedig mostanra már biztosan a főcímdalt éneklik a fejükben. A New Texas nevű bolygón játszódó történetek főszereplője, Bravestarr seriffként felügyeli a közrendet, hűséges – egyben kissé szürreális – robotlova, Thirty segítségével. A csatornán 226 videó várja az érdeklődőket.

M.A.S.K. – ellen-Transformers a nyolcvanas évekből

A rövidítés egy különleges katonai alakulat nevét takarja (Mobile Armored Strike Kommand), érdekessége, hogy a rajzfilm az epizódokban is látható különleges járműveket mintázó játékok eladását volt hivatott támogatni, de készült képregény is a csapat kalandjaiból, amely éppen idén ünnepli 25. jubileumát.

A M.A.S.K.-játékok a különféle járművekből robottá alakítható Transformers konkurenciájának is tekinthető, a spéci verdák itt ugyan nem gépemberekké, hanem különleges harci járgányokká alakultak, a gyerekek nagy örömére és a szülők pénztárcájának nagy bánatára. Az alábbi video feltöltőjének csatornáján azonban, ha egy kis keresgéléssel is, de 75 epizódot lehet most teljesen ingyen megnézni.

Szellemirtók, egy picit másként

A cím ne tévesszen meg senkit, ez a Ghostbusters nem a Bill Murray, Dan Aykroyd és Harold Ramis főszereplésével forgatott filmsláger rajzfilm-változata (igaz, van olyan is, The Real Ghostbusters címen), hanem a Filmation nevű cég ügyeskedése, amely a súlyos jogdíjakat elkerülve hozta létre saját sorozatát, amely teljesen másról szól, mint amit a legtöbben ezen a címen ismerünk. Már csak ezért a különlegességért is érdemes belenézni, ha pedig megtetszett, összesen 222 epizóddal múlathatjuk az időt a karanténban.

További cikkeink nézni való filmekről, sorozatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top