Szabadidő

Sorozatok, amiket bármikor újra megnézünk

Mindig vannak aktuális kedvenc sorozataink, de a szívünkben őrzünk pár örökzöldet, amit bármikor előveszünk újra meg újra.

Éppen újranézős korszakomat élem, ami annyit jelent, hogy hiába bombáznak a szolgáltatók az új, jobbnál jobb sorozataikkal, én inkább a régieket darálom újra. A sorozatfüggőségem tulajdonképpen meditatív tevékenység – legalábbis ezzel nyugtatom magam –, és sokan vannak még rajtam kívül, akik azzal oldják a mindennapos stresszt, hogy megnéznek pár részt a kedvenc sorozatukból esténként.

Talán pont a meditációval összefüggően szeretem a nyomozós sorozatokat, na meg a sci-fiket, mert ezeken közben én is együtt gondolkodom a szereplőkkel, egy romantikus sorozat nem járatja meg az agyam, azaz nem tereli el a gondolataimat a napi gondokról, így értelme sincs számomra. A sitcomok pedig nyilvánvalóan azért nézhetők többször, mert a nevetés mindig jól jön, bármilyen élethelyzetben is vagyunk. 

Ahogy feltettem a Twitteren a körkérdést, hogy lássam, milyen sorozatokat szeretnek újrázni az emberek, az bontakozott ki a válaszokból, hogy mások is a gondolkodós vagy nevetős sorozatokat szokták többször megnézni. És az is kiderült, hogy a legtöbben ugyanazt az öt sorozatot szeretik, mint én, így a TOP5 újranézős sorozatajánlóm nem is lett annyira szubjektív, mint elsőre gondoltam.

1. Firefly

Szívem szerint csupa nagybetűvel írnám, mert annyira imádom a Firefly című sorozatot. Évente minimum egyszer megnézem, ami mondjuk nem annyira nagy mutatvány, hiszen csak egy évadot forgattak belőle – ezen azóta is fel vagyok háborodva. Bár egy nagy filmmel lezárták úgy-ahogy a félbehagyott sztorit, de az nem annyira jól sikerült darab, így nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk, és háboroghatunk kedvünkre, mert hogy tehették ezt a világ legjobb sorozatával. Bár sci-fi, mégsem az a hagyományos fajta, azoknak sem kell félni tőle, akik amúgy az űrben játszódó történeteket kerülni szokták. Van benne romantika, emberség, western, humor, zseniális karakterek, tehát minden, ami egy remek sorozathoz kell. Erősen ajánlott.

sorozatok mentális egészség

A Firefly csapata (Forrás: IMDb)

2. Battlestar Galactica

Szerencsére több csücske is van a szívemnek, a másodikban a BSG, azaz a Battlestar Galactica áll (magyar címe: Csillagközi romboló). Ahogy a Firefly esetében, itt sem hétköznapi Star Trek-féle sci-firől van szó, sokkal inkább szól emberi kapcsolatokról, szembesít a saját természetünkkel, és akkora csavar van a végén, hogy a fal adja a másikat. Jó, harcolnak is benne, de nem azon van a hangsúly. Olyan részletesen kidolgozott karakterekkel találkozhatunk ebben a sorozatban, amilyeneket nagyon nehezen találni a jelenleg futó sorozatok között.

sorozatok battlestar galactica

A Battlestar Galactica kapja a legmenőbb plakát díjat (Forrás: IMDb)

3. Scrubs

A Scrubs (magyar címe: Dokik) minden sitcom legviccesebbike, amiben a poénok újra meg újra ütnek. Nagy versenyben volt a harmadik helyért a Brooklyn Nine-Nine sorozattal, mert mindkettőnek az a legfőbb erőssége, hogy felhőtlenül szórakoztatnak, nincs túl sok feszültség, nincs dráma és ármány, minden lelkiállapotban öröm nézni a szereplők bolondozását.

Legutóbb akkor daráltam le a dokis sorozatot, amikor kórházban feküdtem, egyértelműen a legjobb választás volt, minden jelen lévő nővért és orvost sokkal jobban szerettem tőle, pedig elég nagy fájdalmakat okoztak nekem. A Scrubs azért jó, mert egy pillanatát sem kell komolyan venni, bele lehet szerelmesedni a kicsit béna főszereplőbe, és lehet rajongani a villámgyors körmondatokban hadaró Dr. Cox szarkasztikus beszólásaiért. Csillagos ötös.

A megismételhetetlen főszereplő: J.D. (Forrás: IMDb)

4. Black Books

Kevesen ismerik a Black Books angol sorozatot, pedig abszolút megéri minden perce, már ha szereted a kissé fekete humort, sok alkohollal és nihillel meglocsolva. Pár szereplővel olyan komédiát kanyarítanak a könyvesbolt tulajdonos élete köré, hogy huszadjára is a térdemet csapkodom a nevetéstől. A magyar lélekhez már csak azért is közel áll a Black Books világa, mert pont az a kínunkban nevetés-érzés van benne, amihez már úgy hozzászoktunk nemzeti szinten.

sorozat black books

A Black Books szereplőgárdája (Forrás: IMDb)

5. CSI: Crime Scene Investigation

Talán kilóg a sorból, és a CSI: Crime Scene Investigation (magyar címe: CSI: A helyszínelők) csak az én listámon volt rajta, de nem hagyhatom ki, mert ez az a nyomozós sorozat, amit bármikor képes vagyok nézni. Még az is mindegy, melyik évad közepén kezdem el, simán képes vagyok a 14. évadról ugrani az elsőre, ha épp olyan kedvem van. Az különbözteti meg a többi hasonló nyomozós, helyszínelős sorozattól, hogy ebben sokkal közelebb hozzák a nézőhöz a szereplőket, nagyobb betekintést kapunk a magánéletükbe, lelkivilágukba. És persze azt se felejtsük el, hogy Tarantino is rendezett egy részt, ami azóta is rémálmaimban kísért néha.

sorozat helyszínelők

Gil Grissom, a CSI örök arca (Forrás: IMDb)

A listát még bőven lehetne folytatni, és persze mindenkinek más az ízlése, más sorozatokat szeret, ízlésen pedig nem éri meg vitázni. A közös bennünk az, hogy mindannyiunknak megvan a jó oka arra, hogy újrázzuk a sorozatainkat és kedvenc filmjeinket. Cristel Antonia Russell és Sidney Levy viselkedéskutatók írtak is erről egy tanulmányt, melyből kiderül, hogy azért tesszük ezt, mert az ismétlés kevesebb mentális energiát kíván, ezért sokkal jobban kikapcsol, mintha új filmet, sorozatot néznénk, nem mellesleg mint egy jó rutin, biztonságérzetet is ad. Úgyhogy mostantól mondhatjuk, hogy a mentális egészségünk érdekében nézzük meg tizedszerre is a régi sorozatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top