Ennek a férfinak azért fizetnek, hogy csak úgy legyen

H. Sz. | 2021. Március 19.
Shoji Morimotót eddig már háromezren fogadták fel azért, hogy ne csináljon semmit.

2018-ban tette közzé szolgáltatásait Twitteren Shoji Morimoto. A férfi munka nélkül volt, ezért felajánlotta társaságát étkezéshez, italozáshoz és, ahogy fogalmazott: rövid, együttérző válaszadásokhoz értő fülekkel.

A férfi nem sejtette, hogy erre a hirdetésre, amiben tulajdonképpen nem ajánl fel semmit, csak saját magát, ennyi jelentkező lesz. Eleinte ingyen csinálta, aztán meglátta benne a kereseti lehetőséget és ma már 100 dollár körül kér egy alkalomra, plusz utazási költségek.

Shoji Morimoto

Morimotót azóta mindenféle helyzetbe sodorta az élet. Volt, aki annyit akart, hogy álljon be helyette a sorba, akadt, aki megkérte, kísérje el egy barátja temetésére, de akadt olyan is, aki azzal bízta meg, menjen el vele egy gyilkossági ügy tárgyalására.

„Nem vagyok sem barátja, sem ismerőse a kliensnek. Így aztán az unalmas dolgokra felfogadhatnak, vagy olyasmikre, amiket nem szívesen osztanak meg olyanokkal, akiket ismernek, de közben nem akarnak egyedül lenni.”

Morimoto fizikából diplomázott az Oszakai Egyetemen, majd egy kiadónál kapott munkát. Nem szerette, főleg azután, hogy a főnöke egyszer közölte vele: „Tök mindegy, hogy itt vagy, vagy sem.”

Az új feladatát Nietzsche inspirálta, átértékelte az életét és azt, érdemes -e továbbra is tekerni a felgyorsult élet mókuskerekében. Arra jutott, hogy nem.

Morimoto rengeteg megbízást kap nőktől, akik félnek egyedül hazamenni este. A második leggyakoribb megbízás olyan férfiaktól érkezik, akik szégyellnek egyedül elmenni bizonyos helyekre.

Úgy látszik, a fiatalembert sokan imádják. Negyedmillió követője van Twitteren és dokumentumfilm is készült róla, ő maga pedig már 3 könyvet írt.

Morimoto egyébként nős és egy gyerek édesapja.

Elmagányosodás

Morimoto szolgáltatása pont időszerű volt. Nemrég számoltunk be arról, hogy magányügyi minisztert nevezett ki a japán kormány.

Yoshihide Suga miniszterelnök Tetsushi Sakamotót a gazdaság újraindításáért felelős miniszterét nevezte ki erre a posztra, akinek emellett az is a feladata, hogy segítsen növelni a gyermekvállalási kedvet.

Az elmagányosodás az országban korábban is jelen volt, de a világjárvány miatt tovább romlott a helyzet, ez sajnos meglátszik az öngyilkossági statisztikákon is, és különösen a nők körében érezteti negatív hatásait az elszigetelődés.

Nem mintha a koronavírus előtt rózsás lett volna a helyzet. A The New Yorker még 2018-ban írt az országban elérhető Family Romance nevű szolgáltatásról. Az újságíró neves díjat is nyert a munkájáért, amit később vissza kellett adnia, miután kiderült, hogy a cikkben megszólalók közül többen hazudtak, nem vették igénybe a szolgáltatást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is létezik.

A Family Romance egy család, barátkölcsönző szolgáltatás. Özvegyek, magányos nők és férfiak veszik igénybe vagy olyanok, akik nem akarnak társ nélkül érkezni egy munkahelyi vacsorára. Olyan nők is jelentkeznek, akik álvőlegényt szeretnének maguknak, hogy a család békén hagyja őket.

De nem a Family Romance az egyetlen ilyen szolgáltatás, több, óradíj alapú beszélgetőtárs-kölcsönző is létezik Japánban.

(via)

(Kiemelt kép: Shoji Morimoto)

Exit mobile version