Veszélyes rajongás: duci macskák rabolják el a szívünket, és ez nem biztos, hogy jó dolog

Fable | 2021. Április 07.
Nehéz vitatkozni azzal, hogy a rubensi szépségideál a macskáknál számos előnnyel jár, például könnyebben válnak internetes sztárrá. De nem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy milyen végzetes következményei lehetnek annak, ha kedvencünk – és itt nemcsak a cicákra gondolunk – túlsúllyal küzd. Ítélkezni az ő esetükben szabad, hiszen segíthetnek abban, hogy felelős állattartókká váljunk.

Az internet szereti a kisállatokat, pontosabban az internet szereti a duci kisállatokat, például a macskát, aminek úgy kell keresztülpréselnie magát a macskaajtón, de amin legalább bőven van mit simogatni, vagy a cicát, ami olyan, mintha felüléseket szeretne végezni, vagy amelyik türelmetlenül püföli az üres tányérját, miközben nehéz róla elhinni, hogy valójában éhes lenne. Ők mind olyan mémek szereplői lehetnek, amikkel könnyen tud azonosulni, aki próbált már megszabadulni a felesleges kilóktól, de nehezen tudta rávenni magát az életmódváltásra, vagyis arra, hogy rendszeresen mozogjon és/vagy egészségesebben étkezzen.

Persze nemcsak a duci macskáknak vannak rajongóik, hanem a túlsúllyal küzdő kutyáknak, hörcsögöknek, mosómedvének, pingvineknek és még egy kis bagolynak is, amely olyan kövér volt, hogy nem tudott repülni, a trónon akkor is ők ülnek, ami egyesek szerint annak köszönhető, hogy sok más állattal szemben a macskák túlsúlyosan is nagyon cukik, amivel persze lehet vitatkozni, és ebben a kérdésben most nem is szeretnénk igazságot tenni.

Ugyan úgy tűnhet, az elmúlt években lettek népszerűek a rubensi szépségideált megtestesítő macskák, valójában ez is egy régi történet, legalábbis az internetes időszámítás szerint:

2009 decemberében indította el a Fatcatlover blogot Erik Riesenberg, New York-i marketingvezető, ugyanis szerette volna megosztani másokkal is, hogy mennyire fotogén két macskája, pontosabban a kissé gömbölyded, Violet. És beletrafált, a blog hihetetlen népszerűsége őt magát is meglepte. Ezután jöttek a közösségi oldalak, ahol rengeteg követője akadt a duci macskákkal foglalkozó csoportoknak: a Chonky Animals Instagram-fióknak több mint 409 000 követője van, a THIS CAT IS C H O N K Y Facebook-csoportnak, amit 2018-ban hozták létre, több mint 880 ezer tagot számlál. Mindkét név egy kicsit magyarázatra szorul, a chonk egy webes szlengszó, ezzel írják le a túlsúllyal küzdő macskákat, és az interneten természetesen megalkotta a chonk-skálát is, amikor a mémeknek megfelelően átírták a megnevezéseket egy BMI-táblázat alapján.

Nagy test, nagy élvezet?

És vannak állatok, akik saját jogon lettek internetes sztárok. Megan Hanneman és Mike Wilson 15 kilósan fogadta örökbe Bronsont, és azonnal fogyókúrára is fogtak, ezt a kihívásokkal teli utazást pedig alaposan dokumentálták is az interneten, Bronsonnak a kilókkal fordított arányban nőtt rajongóinak száma, most 7,8 kilót nyom, és csak az Instagramon majdnem 270 ezer követője van. Vagy ott van Cinderblock, az ő fogyását szintén az interneten lehet végigkövetni. Cinderblock nyolcéves volt, amikor gazdája bevitte egy állatklinikára, hogy elaltassák, ő ugyanis nem tudott róla tovább gondoskodni, maga is egészségügyi problémákkal küzdött, és emellett gondoznia kellett demenciával küzdő édesapját. Végül sikerült rábeszélni, hogy inkább mondjon le az állatról a a kórház javára, ahol azonnal el is kezdték fogyasztani a túlsúlyos cicát.

De a sort tovább lehetne folytatni. Bruno Bartlettról, aki szeret a hátsó lábain állni és akinek tekintélyes pocakja volt, amikor rátalált az internet, mi is írtunk

Egy oka van annak, hogy az internet ennyire megszállottja a kövér macskáknak: olyan aranyosak

– nyilatkozta Bruno gazdija, Lauren Paris, aki még dalt is írt kedvencéhez.

Nincs mit tagadni, valóban hihetetlenül cukinak tűnnek, tényleg be tudja szippantani az embert az internetnek ezen szeglete, főleg, ha maga is szolgája gazdája egy vagy több ünnepien telt macskának vagy kutyának; de nem szabad elfeledkezni arról, hogy élőlényekről van szó, sőt, társállatokról, és nyilván szeretnénk őket minél tovább a körünkben tudni, ám a túlsúly miatt nem biztos, hogy ez megadatik nekünk. Másrészt érdekes vetülete ennek a jelenségnek, hogy úgy tűnhet, a túlsúlyos kisállatokkal sokkal inkább elfogadóbbak vagyunk, mint a plusz kilókkal rendelkező emberekkel. Tehát mitől szeretünk kövér állatokat nézni, de annyira ellenségesek vagy előítéletesek vagyunk a túlsúlyos emberekkel szemben? És van-e kapcsolat a kettő között?

Egyes szakértők szerint ennek az oka, hogy úgy gondoljuk, tőlük megkapjuk az a figyelmet, törődést, szeretetet, kedvességet, amit embertársaink sokszor nem adnak meg nekünk, ártatlan, tiszta, őszinte lényként tekintünk rájuk, és szeretnénk mindezt viszonozni, mondjuk úgy, hogy hiába sejtjük, hogy a kutyánk szomorú tekintetével manipulálni akar minket, akkor sincs nagyon szívünk megtagadni tőle semmit, szinte végtelen szimpátiával és empátiával fordulunk feléjük. „Hajlamosak vagyunk a legjobb önmagunkat rájuk vetíteni. Látjuk bennük azt a szeretetet és jóságot, amelyet nem mindig merünk nyilvánosan felvállalni. Ez pedig azzal jár, hogy úgy érezzük, jól kell bánnunk velük, hogy megadhatjuk nekik azt a szeretetet és gyengédséget, amelyet néha nem adhatunk más embereknek” – nyilatkozta egy témával foglalkozó cikkben Cynthia Medalie pszichoteraputa.

De van olyan szakértő, aki szerint pedig nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a túlsúlyhoz a társadalom milyen mögöttes jelentéstartalmat társított, illetve társít, régen – illetve egyes kultúrákban még most is – a plusz kilók a jómóddal jártak együtt, és biztos vannak, akik – ha nem is annyira tudatosan – a duci kiállatokat a gazdasággal kötik össze, vagy azzal a fajta elégedettséggel, önelfogadással, amire olyan sokan vágynak.

Persze – mivel az internetről van szó – van ennek – fogalmazzunk úgy – trendnek is egy sötét oldala, jelen esetben is két igazság verseng egymással: egyrészt azt gondoljuk, hogy a kövér macskák imádnivalók, másrészt ahogyan hajlamosak vagyunk erkölcsi ítéleteket hozni a túlsúlyos emberekről, egyesek úgy ítélkeztek a gazdik felett is, akiknek túlsúlyos állataik vannak, és ennek néha elég durva módon adnak hangot. Egyes csoportokban tilos is a gazdik vagy a macskáik megszégyenítése, illetve a kéretlen tanácsok osztogatása, mert valóban veszélyes lehet az állatokra nézve a túlsúly, de mint az embereknél is, rengeteg oka lehet annak, hogy egy kutya vagy egy macska elhízik.  

Ezzel párhuzamosan természetesen van egy pozitív hozadéka is annak, hogy a duci állatokat ilyen fokozott figyelem kíséri, fel lehet persze úgy is fogni, hogy elfogadottá teszi azt, hogy vannak túlsúlyos állatok, ami nem a legszerencsésebb,  de egyúttal fel is hívja a figyelmet erre a problémára, és bízhatunk abban, hogy egyes gazdik pont emiatt lesznek felelősebb, tudatosabb állattartók.

Azt akarom, hogy minden macska egészséges legyen, ezért ha ez a módja annak, hogy elinduljon egy diskurzus arról, hogy mindenki vigyázzon az állataira, hogy megbizonyosodjon arról, hogy macskája egészséges, akkor nagyszerű!

– nyilatkozta Roderick. Ráadásul a legtöbb duci cica menhelyről származik, és ennek is lehet egy jó üzenete. „Ha a mi, internetes sztárrá vált adoptált cicánk révén nagyobb valószínűséggel fogják mások örökbe fogadni a felnőtt macskákat, akkor mi már megtettünk azt, ami a kötelességünk” – véli a korábban már emlegetett Bruno gazdája.

Segítség, duci a cicám!

Hogy pontosan hány elhízott vagy túlsúlyos házi kedvenc van, azt nehéz megmondani, egyes források szerint világszinten az arányuk 22% és 44% között mozog, de ez országonként változhat, az Association for Pet Obesity Prevention (APOP) szerint például az Egyesült Államokban a macskák 60 százaléka, míg a kutyák 56 százaléka túlsúlyos vagy elhízottnak minősül. Dr. Pálinkási Csaba, a Bogáncs Állatorvosi Rendelő munkatársa a saját tapasztalatai alapján azt mondja,

Magyarország a társállatok bő egyharmada küzd súlyproblémákkal

, vagyis a fenti számok alapján úgy tűnik, sajnos ebben nem vagyunk sereghajtók, és – ez nyilván senkit nem lep meg – ezek a számok mind itthon, mind más országokban, emelkedő tendenciát mutatnak.

Az egyik legnagyobb gondot az okozza, hogy az etetés a gazdiknál a szeretet kimutatásának legfőbb módja. „Nagyon nagy szerepe van az emberi gondolkodásnak a kutyák, macskák elhízásában. Ha valaki meglát egy állatot, azonnal az jut az eszébe, hogy mivel etesse meg. Ugyan bízhatunk abban, hogy az állatkertekben a gondozók nem engedik, hogy állatok éhezzenek, a látogatók mégis ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy ők is adjanak valami ételt a zsiráfnak. Vagy a kertvárosban Buksi vagy Fifi kerítésnél álldogálva lehet, hogy kap majd pár finom falatot az arra sétáló családtól. De természetesen a gazdik ugyanezt művelik saját kedvenceikkel is. Mi már az első találkozásnál elmondjuk, hogy mire kell figyelni, és nemcsak az ivartalanítás vagy az oltások fontosságáról esik szó, hanem arról is, mi az ajánlott etetési protokoll. Azoknak a gazdiknak az állatai, akik be szokták tartani a javaslatainkat, általában sokkal kevésbé túlsúlyosak a kedvenceik” – nyilatkozta az nlc-nek Dr. Pálinkási Csaba.

Túlsúlyos macskák az internet sztárjai (Fotó: Getty Images)

És érdemes a szakemberekre hallgatni, Alex German, a Liverpooli Egyetem kisállat-gyógyászattal foglalkozó munkatársa szerint ugyanis a tulajdonosok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy kedvencük túlsúlyos, és sokan nem ismerik az elhízás egészségre gyakorolt hatását. Az már csak hab a tortán, hogy a becslések szerint kb. ötből egy kisállat-tulajdonos méri folyamatosan, hogy mennyit ad enni az állatának, míg a többiek egyszerűen csak megsaccolják, hogy szerintük mennyi táplálékra van szüksége. 

Ugyan kicsit elcsépelt párhuzamot vonni az emberek és az állatok között, de a túlsúly kedvenceiknél is hasonló problémákat tud okozni: vagyis megnő a kockázata a szív- és érrendszeri, légzőszervi megbetegedéseknek, gondjaik adódhatnak az emésztéssel, nagyobb lesz az esélye a cukorbetegség kialakulásának, és plusz kilók komoly terhelést jelentenek az ízületekre, a vázrendszerre is. „A macskáknál nem jellemző, de a kutyák nagyon sokfélék lehetnek testforma és testfelépítés szempontjából. A rövid lábú és hosszú gerincű kutyáknál az elhízásnak komoly következményei lehetnek, akár le is bénulhatnak. Vannak gyógyszerek ugyan, amik ízületi problémáknál segíthetnek az állatoknak, de van, hogy a túlsúly miatt sajnos nem érhető el érdemi javulás.” 

És sajnos, ahogyan nálunk is, az elhízás nemcsak az egészségre van káros hatással, hanem az élettartamot is megrövidítheti. De mi, emberek és társállataink nemcsak osztozunk a problémákban – az ELTE Etológia Tanszék és a Padovai Egyetem kutatói szerint például elhízott kutyák viselkedése hasonlóságot mutat a túlsúlyos emberekével, például a túlsúlyosabb ebek is a kalóriadúsabb ételeket privilegizálják –, ha nem idomulunk is egymáshoz. „Saját tapasztalatom, de valószínűleg számtalan másik állatorvos is meg tudja erősíteni, hogy minél nagyobb a szimbiózis a gazdi és az állat között, annál nagyobb az esély rá, hogy a kutya vagy a macska az ember problémáit átveszi. Nem tudom, mi az oka, de megfigyelhető ez a jelenség” – nyilatkozta  Dr. Pálinkási Csaba. És valóban, a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása szerint gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál.

Hogy pontosan milyen állat számít elhízottnak vagy túlsúlyosnak? „Ha az optimális testsúlyhoz képest 10 százalékkal nyom többet, az még rendben van, a gondok 15-20 százalék környékén kezdődnek. Ha mondjuk egy macska, aminek 4 kiló lenne az ideális testsúlya, 4,4 kilót nyom, akkor nem sovány, de – ahogy én szoktam mondani, csak a szükséges plusz van rajta, ha viszont 4,8 kiló, akkor már duci. Fontos megjegyezni, hogy minél kisebb a súly, jobban nyílik az olló.”  Az interneten egyébként rengeteg ábra és videó található arról, hogy lehet megállapítani, hogy a kisállat túlsúlyos-e vagy sem, iránymutató lehet az, hogy mennyire kitapinthatók a bordák és a csigolyák, az ivartalanított macskáknál pedig nem kell megijedni a kis hasi párnától, ez nem feltétlenül jelent egészségügyi problémát.

Ugyan a  túlsúlyt legtöbbször túletetés okozza, de vannak más szempontok is, amit figyelembe kell venni, például milyen idős az állat, hiszen a fiatalok sokkal többet mozognak, hogy a lakásban él a kutya vagy macska, vagy kijárós (halkan jegyezzük meg, hogy biztosan vannak macskák, amik úgy járnak szomszédolni, hogy máshol is megetetik őket, ezért ne lepődjünk meg, ha az amúgy aktív kedvencünk hízásnak indult), van-e az állatnak valamilyen anyagcsere-problémája, ivartalanított-e vagy sem, hiszen egy ilyen beavatkozás után az állatok kevésbé lesznek aktívak és a hormonálisan is nagyobb lesz a túlsúly kialakulásának esélye. És vannak fajták közötti különbségek is, a labradorok és a golden retrieverek, illetve a tacskók és a tacskókeverékek is hajlamosak a hízásra.

Egy magyar felmérést ismertető cikkben pedig egy másik érdekes eszmefuttatás olvasható, miszerint nem mindegy az sem, hogy fajtatiszta vagy keverék az állat, utóbbiak között például azért is lehet több túlsúlyos egyed, mert a gazdák általában pedigrés kutyákkal űznek olyan sportokat, amelyekhez megfelelő kondícióra van szükség, és a fajtatiszta egyedeket kisebb eséllyel ivartalanítják, hiszen szeretnék tovább vinni a vérvonalat, bár azért nyilván fontos tényező a családfa mellett az is, hogy mennyire tudatos és felelős állattartó a tulajdonos. 

A legegyszerűbben úgy lehet felvenni a harcot a túlsúllyal, ha nem hagyjuk, hogy a kutyánk vagy a macskánk elhízzon. „Rendszeresség, vagyis az, hogy az állat mindig ugyanabban az időpontban kapjon ételt, nagyon fontos. A másik: ne legyen non-stop etetés, ne legyen előttük egész nap az étel, ugyanis kevés állat van, ami képes beosztani azt. Jutalomfalatot is csak akkor adjunk neki, ha megérdemli, nem kell folyamatosan tömni ilyenekkel. És mind az étel, mind a jutalomfalat legyen lehetőleg jó minőségű termék. Magyarországon természetesen a vásárlók árérzékenyek, de az olcsó termék ritkán szokott jó lenni. Mi azt mondjuk, hogy a napi adagot kapják meg arányosan kettéosztva, vagy egyharmad/kétharmad felosztásban. A házi kosztos etetést sem utasítjuk el, de itt is ügyelni kell a megfelelő arányokra. Ami a tápokra írt adagokat illeti, azok nagyjából megfelelnek a valóságnak, de vannak állatok, amik belesebbek, vannak, amik pedig nem szeretnek enni, így ennek megfelelően igazítsuk ki ezeket a mennyiségeket.”

A megelőzés lenne természetesen a legfontosabb

, de mit lehet tenni akkor, ha kedvencünk már kigömbölyödött, és szeretnénk lefogyasztani? Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy az állatok sem egyformák, és itt nemcsak a fajok és fajták közötti eltérésekre gondolunk. „Vannak egyéni különbségek, így nem hiszek abban, hogy vannak univerzális módszerek, amiket be lehet vetni, miközben azért vannak sémák, amik mentén el lehet indulni. Hogy csak egy példát mondjak ezekre a különbségekre, a 85 kilós kaukázusi kan kutyám alig kap több ételt, mint a 10 kilós ivartalanított mudi nőstény. Előbbi ugyanis csak akkor mozdul meg, ha nagyon muszáj, utóbbi pedig folyamatosan pörög. Természetesen amíg a kaukázusi növésben volt, irdatlan mennyiséget elfogyasztott, de amióta felnőtt, már nincs szüksége annyi táplálékra”  – nyilatkozta Dr. Pálinkási Csaba. 

Szerinte az első dolog, amit gazdiként tehetünk az az, hogy – ha erre nem ügyeltünk korábban –, akkor rendszert viszünk az állatok életébe, és emellett persze csökkentjük az étel mennyiségét, és amennyiben táppal etetjük, igyekszünk egy jobb minőségű terméket adni neki. Ha ez önmagában nem segít, akkor tovább lehet csökkenteni a táp mennyiségét azzal, hogy valamilyen egészséges köretet adunk hozzá, és ha a gazdik erre nem figyelnek oda, akkor jönnek a diétás, fogyókúrás tápok. „Ami fontos, hogy kéthetente, havonta legyen mérlegelés, hogy tudjuk követni az állat súlyának alakulását. Én azt tanácsolnám, hogy egyedül senki ne vágjon bele a kedvence lefogyasztásába, mindenképpen beszéljen egy állatorvossal, és tartózkodjunk minden szélsőséges diétától, ételmegvonástól, mert ezek is egészségügyi problémákhoz vezethetnek” – tette hozzá az állatorvos.

És mi a helyzet a koronavírus-járvánnyal? Vajon olyan hatással volt ez kedvenceinkre, mint ránk, azaz közülük is gyarapodásnak indultak? „Ezt egyelőre nehéz megmondani, így egy év után nem látom azt, hogy mindenki gurulna. Szerintem, akik a járvány előtt is odafigyeltek a kutyáikra, macskáikra, azok az elmúlt hónapokban sem etették túl őket, akik pedig eddig is hajlamosak voltak »elkényeztetni az állataikat«, ott bizony lehet, hogy volt súlynövekedés. Állatorvosként nekem a leginkább szembetűnő változás az volt az elmúlt egy évben, hogy sokan döntöttek úgy, hogyha most úgyis több időt töltenek otthon, akkor végre lehet kutyát, cicát hozni a házhoz, hiszen már évek óta ígérgetnek a gyerekeknek, vagy amikre maguk is vágytak már egy ideje.”

Legyél felelős állattartó

Exit mobile version