Önbarnítás dalmatahatás nélkül? Így csináld, hogy szép, egyenletes barna legyél

Benecz Judit | 2021. Május 06.
Önbarnítót használnál? Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket és trükköket, hogy szép, egyenletes színed legyen.

Ha felpörgetnéd az eseményeket, és már most jólesne egy kis nyárias barnaság, ne a szoliszalon felé vedd az irányt. Ott vannak helyette az önbarnítók, amik sokkal biztonságosabb módját kínálják a napcsókolta szín elérésének. 

Miért jobb az önbarnító, mint a szoli?

A válasz nagyon egyszerű: mert önbarnítóval UV-sugárzás nélkül barnulhatunk. A szoláriumok ugyanolyan UVA tartományban sugároznak, mint a nap, ezek a sugarak pedig épp a bőröregedést gyorsítják, nagymértékben felelősek a pigmentfoltok kialakulásáért, és már rövid távon is szárítják a bőrt. Függetlenül attól, kinek mennyire hajlamos leégni a bőre, ezek a káros hatások ugyanúgy érik. Még ha harmincas éveinkben nem is érezzük, látjuk hatását, a rendszeres szolizás eredménye előbb-utóbb óhatatlanul megjelenik. (És igen, a D-vitamin-bevitelnek is van számos jobb módja, mint a szoláriumozás.)

Ehhez képest az önbarnító készítményeket otthon, kényelmesen felkenhetjük magunkra, és rövid időn belül már élvezhetjük is hatásukat.   

Mitől barnít az önbarnító?

Mielőtt azt gondolnád, mindenféle laborban kotyvasztott vegyszer az, ami megfogja a bőrödet, megnyugtatunk, szó sincs ilyesmiről. Sőt, a helyzet az, hogy a legelterjedtebb önbarnító összetevő, amit a készítmények döntő többségében megtalálsz, növényi eredetű, cukornádból vagy cukorrépából szokták előállítani. Ez a Dihydroxyacetone, vagy ismertebb rövidítéseként DHA, amiből az önbarnítókba általában 2-5%-nyi kerül. Minél erősebb a koncentráció, annál intenzívebb az eredmény is.

Régebben a DHA-s készítmények hajlamosak voltak napcsókolta helyett Trump-narancs irányba vinni a dolgokat, de előállítása mára már sokat változott, nem kell aggódni, az újabb, tisztább DHA-k jóval természetesebb eredményt adnak. (Persze ugyanaz a termék is viselkedhet egészen másként a mi bőrünkön, mint másén, így az önbarnítás esetén is ki kell tapasztalni, mi válik be a legjobban.)

DHA-tartalmú önbarnítók: Oriflame Sun Zone Önbarnító Testpermet, St.Tropez Gradual Tan Watermelon Infusion Önbarnító Testápoló Krém, Dove DermaSpa Summer Revived Önbarnító testápoló, b.tan Love at First Tan (Violet) önbarnító hab, Vita Liberata Önbarnító Mousse

Egy másik gyakori (és újabb) barnító komponens egy növényi eredetű ketocukor, az Erythrulose, ami a DHA-hoz hasonlóan a bőr legfelső rétegében hat, bár valamelyest mélyebbre tud hatolni, és így hatása is tovább tart, mint a DHA-é. Mindkettőre igaz, hogy nem a bőr melanintermelését serkentik, hanem egy ahhoz hasonló, sárgás-barnás pigmentet állítanak elő.  

Erythrulose tartalmú önbarnítók: Uriage BARIÉSUN Önbarnító termál spray, Clarins Önbarnító Zselé, Biosolis Önbarnító Krémspray, Dr. Kelen Selfsun Tan önbarnító krém

Nem úgy az Acetyl Hexapeptide-1, ami valóban a bőr melanintermelését serkenti, és ily módon természetesebb eredményt tud nyújtani (kár, hogy kevés készítmény épít a tudására). Ez a peptidféle gyakorlatilag úgy hat, mintha napoznánk, csak a káros UV-sugárzással nem kell számolnunk, de hozzá kell tenni, enyhébb színt ad, mint az előző kettő. 

Peptides önbarnítók: The Chemistry Brand Glow Oil önbarnító szárazolaj, Hylamide Booster Glow

Hogyan válassz önbarnítót?

Ha még kezdő vagy az önbarnításban, vagy csak a nyári szezon kezdetén szokott elkapni a késztetés, hogy rögtön és azonnal barnább legyél, érdemes körültekintően kiválasztanod, milyen állagú készítményt használsz. Krémes, szárazolajas, spray vagy pipettás kiszerelésű, hab állagú önbarnítót is találni, rutin nélkül közülük a legegyszerűbb a könnyed állagú, nem sűrű készítményeket eloszlatni a bőrön. Ilyen lehet egy szárazolaj, a hab állagú készítmények, az önbarnító permetek is. 

Az is fontos, milyen színintenzitást szeretnél elérni. Kezdőként érdemes az óvatos duhajt játszani és a kínálatból a világosabb változatokat kipróbálni, így ha foltosan visszük fel, sem lesz macerás eltüntetni a nem kívánt színhatást.

Ha gyors eredményt szeretnél, érdemesebb a DHA-s készítményeket választani, amiknél pár óra után már látszódik a hatás. Ellenben, ha nem sietős a barnaság, az Erythrulose tartalmúak a következők a sorban, amik bár mélyebben, de picit lassabban fejtik ki hatásukat a bőrben, kell nekik pár nap. A peptides változatok e tekintetben a harmadikak, enyhébb, bár épp ezért természetesebb eredményt adnak, és nekik is kell egy-két nap, míg ezt láthatjuk.

Hogyan használd az önbarnítókat?

Nem nagy ördöngösség, néhány alapvető dologra azonban érdemes odafigyelni, ha szép, egyenletes barnaságot szeretnénk elérni. Ezek a következők:

Hasznos kiegészítők önbarnításhoz: Dove BodyScrub bőrradír, DM SunDance kesztyű önbarnítókhoz, St. Tropez Tan Remover Mousse önbarnító eltávolító, Avon Care Sun+ Bőrszínt élénkítő olajspray

 

Nyitókép: b.tan Facebook

Arcápolási tanácsok tavaszra és nyárra

Exit mobile version