Lekaszáltak egy méhlegelőt a Fidelitas-osok, és még büszkék is rá

Á.K. | 2021. Június 28.
„Nem gaz, méhlegelő” – állt a figyelmeztető táblán az elsőre valóban gazosnak tűnő réten, de ez nem igazán zavarta a „közösségi munkát” végző Fidelitas-os fiatalokat.

Ők jöttek, lelkesedtek és az eszközeikkel úgy lekaszálták az egészet, hogy előtte egy pillanatig sem gondolkodtak el azon, hogy valóban egy méhlegelőt kaszálnak le, ami a Vadvirágos Budapest programban a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert közös programja, amiben néhány gyepfelületet szándékosan magasan hagynak, hogy méhlegelőkké váljanakírja a 444.

Ezt így magyarázzák:

…a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölünk ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban

Azt maguk a program megalkotói is elismerik, hogy kezdetben egy ilyen rét nem nyújt szép látványt, mert egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz életvilágú rét kialakulása többéves folyamat, mert idő kell ahhoz, hogy a korábbi intenzívebb kaszálások hatásait a rétek maguk mögött hagyják. Az önkéntes Fidelitasosok ezt az időt tolták ki most egy kicsit a plusz kaszálásukkal, amit éppen elég rosszul is időzítettek, mert a nagy szárazságban kaszálás után a levágott fű hajlamos a kiszáradásra.

Akciójukat az alábbiakkal magyarázták Facebook-oldalukon:

Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel. Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk! Élhetőbb, tisztább, dugóktól és gaztól mentes Fővárost érdemelnek a budapestiek!

Felszisszentünk a fájdalomtól.

UPDATE: 

A Főkert közleménye: 

Méhekről az nlc-n:

Exit mobile version