Lehet, hogy Európa búcsút inthet majd a Facebooknak és az Instagramnak

nlc | 2022. Február 07.
Egy céges jelentés szerint felmerült a lehetősége annak, hogy kivonul a két közösségi oldal az adatvédelmi szabályozások miatt.

Ha nem kapnak lehetőséget arra, hogy európai felhasználók adatait amerikai szerverekre továbbítsák, azokon tárolják és dolgozzák fel, a Facebook és az Instagram egész Európában leállhat, figyelmeztetett a Facebook, Whatsapp és az Instagram anyacége, a Meta az éves jelentésében, írja a hvg,hu.

A problémát az jelenti, hogy az uniós általános adatvédelmi rendelet, vagyis a GDPR kimondja, hogy az európai felhasználók adatait európai szervereken lehet csak tárolni, a cég szerint az adatok jelenlegi feldolgozási módja kulcsfontosságú az üzleti tevékenysége, valamint a célzott hirdetések megjelenítése szempontjából. 

Fotó: Pexels

Az adattovábbítást lehetővé tevő jelenlegi megállapodásokat az Európai Unió viszont éppen felülvizsgálja, és a Meta szerint 2022-ben sikerülhet megkötni az új megállapodást. Persze amennyiben ez nem jön össze, akkor állításuk szerint búcsút kell inteni a vállalat két legfontosabb szolgáltatásának. És tegyük hozzá, ez nem csak a felhasználóknak fájna, hanem Mark Zuckerbergnek, hiszen komoly veszteséggel járna egy ilyen lépés. 

Exit mobile version