nlc.hu
Trend

A Facebook első embere nem a Facebook saját üzenetküldő programját használja

Mark Zuckerberg lebukott: nem is a Facebook saját üzenetküldőjét használja

Ehelyett egy titkosított üzenetküldő szoftver mellett tette le a voksát.

Azt már megszokhattuk, hogy a Facebook távolról sem az adatvédelem és a felhasználói jogok bajnoka. A közösségi oldal körül rendszeresek az adatvédelmi botrányok és az adatszivárgások, épp a mai napon számoltunk be róla például, hogy már magyar nyelven is elérhető az a weboldal, amelyen a felhasználók ellenőrizhetik, hogy a saját adataik nyilvánosságra kerültek-e a legutóbbi, több százezer magyart érintő adatszivárgás során. Emlékezetes lehet az is, hogy a Facebook a Cambridge Analytica nevű cégnek is átadta adatbázisa egy részét – a cég neve később felmerült a 2016-os amerikai választások, de a Brexit-szavazás idején is.

Mark Zuckerbergről kiderült, hogy nem a Facebook saját üzenetküldőjét használja

Upsz! Ejnye Mark, hát mi bajod van a Facebook Messengerrel? (Fotó: Getty Images)

Röviden, a Facebook és a cégbirodalomhoz tartozó további alkalmazások, mint az Instagram vagy az üzenetküldésre használt Messenger nem igazán bánik kesztyűs kézzel a felhasználók adataival, sőt, azokból dollármilliárdokat kasszíroz a hirdetéseknek köszönhetően. 

A cég alapítója, Mark Zuckerberg persze rendre esküdözni szokott, hogy mennyire vigyáznak a rájuk bízott adatokra és soha nem élnének vissza a felhasználók bizalmával. Ezek fényében minimum érdekes, hogy a BoingBoing értesülései szerint a Facebook első embere nem is a saját cége által kifejlesztett üzenetküldő alkalmazást használja. 

A lap egy Dave Walker nevű cyber-biztonsági kutatóra hivatkozva írja, hogy Mark Zuckerberg bizony a Signal nevű, titkosított üzenetküldést lehetővé tévő applikáción keresztül szeret kommunikálni. Walker egy képet is feltöltött a Twitter-oldalára, amelyen látható Mark Zuckerberg Signal-profilja, igaz, a cégvezető telefonszámának egy részét kitakarták. 

Ennek fényében érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen üzenetküldő platformra érdemes váltani a Facebook Messenger helyett, ha egyszer a cég vezetője sem bízik a saját termékében.

Még több Facebook az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top