Életmód

Ha nem akarod, hogy a Facebook kövessen, ezt kell tenned

A közösségi oldal akkor sem száll le rólad, ha kifejezetten letiltod a követést a telefonodon.

Bármilyen, a Facebookról szóló hír első sorainak azzal kell kezdődnie, hogy megemlékezünk Mark Zuckerberg cégének adatvédelmi botrányairól. A közösségi oldallal kapcsolatos hírek jelentős része ugyanis arról szól, hogyan él vissza a Facebook a felhasználók bizalmával és adataival, annak ellenére, hogy minden hasonló botrány után esküdöznek, hogy mostantól jobban fogják csinálni. Ebből aztán általában semmi sem lesz, még akkor sem, amikor Zuckerberget már börtönnel is fenyegetik.

Néhány napja az amerikai CNBC tévétársaság hozta nyilvánosságra a Facebook által két amerikai szenátornak – a republikánus Josh Hawley és a demokrata Chris Coons – számára küldött levelet, amelyben arra a kérdésre válaszolnak, hogy mégis miért követi a felhasználói helyzetét a Facebook applikációja, azután is, hogy a felhasználók kifejezetten letiltották ezt a funkciót.

Mark Zuckerberg cége nagyjából fittyet hány a felhasználók adatainak védelmére… (Fotó: Getty Images)

A cég nem különösebben esett zavarba a kérdéstől, válaszuk szerint a „hirdetések pontosabb célzása” az egyik ok, a másik pedig a mindig bevethető aduász: „különféle biztonsági funkciók” megfelelő működése.

Arra nemes egyszerűséggel nem válaszoltak, hogy problémásnak érzik-e, hogy akkor is követik a felhasználóikat, miután azok kifejezetten megvonták az erre vonatkozó engedélyt. Ez már csak azért is érdekes, mert Hawley és Coons kifejezetten azzal fordult a vállalathoz, hogy tartsák tiszteletben a felhasználóik döntéseit, amely szerint nem kívánják senkivel megosztani a helyzetüket.

A CNBC értesülései szerint a Facebook válaszában azt írta, hogy még a kikapcsolt lokáció mellett is képes következtetni a felhasználók pozíciójára olyan kontextuális adatok alapján, mint a készülékük által használt IP-cím, illetve ha például egy ismerősüket megjelölik egy-egy fotón.

Bár ezekből az adatokból nem lehet annyira pontosan bemérni a felhasználó helyzetét, a Facebook ezeket az információkat használja arra, hogy értesítse a felhasználóit, ha szokatlan vagy korábban ismeretlen helyről próbálnak bejelentkezni a fiókjukba. Bár első olvasásra a két dolognak nincs sok köze egymáshoz, a cég mégis mindezt az álhírek elleni küzdelemmel magyarázta.

A Facebook azt is elismerte, hogy még az így szerzett, gyengébb minőségű lokációs adatokat is arra használja, hogy hirdetéseket célozzon a felhasználókra.

Josh Hawley szenátor ezek után érthetően dühös tweetet posztolt Twitter-oldalán, amelyben azt írja: „a Facebook beismerte, hogy még a kikapcsolt lokáció mellett is követik a pozíciódat, hogy ebből a hirdetéseken keresztül pénzt csináljanak. Ezt tudja a Big Tech. A Kongresszusnak pedig ezért kellene lépéseket tennie.”

 

Attól tartunk, a következő, Facebookkal kapcsolatos hír sem arról fog szólni, hogy a nagy kék óriás végre tiszteletben tartja a felhasználói magánszféráját, így csupán azt tudjuk javasolni, hogy aki meg akar szabadulni a nem kívánt követéstől, akkor jár a legjobban, ha törli a telefonjáról a Facebook alkalmazását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top