nlc.hu
Életmód

5 tipp, mit csinálj, ha nem működnek a közösségi oldalak

5 tipp, mit csinálj, ha error-t írnak ki a közösségi oldalak

Pár hete fél napra eltűnt az Instagram, a Facebook, és a Messengeren sem tudtunk egymásnak üzenetet küldeni. Mutatunk tippeket, mit csinálj, ha eltűnnének újra a közösségi oldalak.
közösségi média

A Nagy Facebook-leállás, mi már csak így emlegetjük a napot, ami az első közösségi oldalak nélkül eltöltött pillanatot jelentette. Pontosabban fél napot éltünk közösségi média megvonásban, ráadásul a döntés nem önkéntes volt, hiszen egyszer csak eltűnt a Facebook, az Instagram és a Messenger. Egy hosszabb cikket is írtunk arról, hogy ki, hogyan reagált a helyzetre: volt, akinek kis túlzással az egész univerzuma eltűnt, volt, aki némi frusztrációval, de nagy önuralommal tért napirendre a dolog felett és igyekezett alkalmazkodni ehhez az új, megváltozott helyzethez, akadtak olyanok, akik észre sem vették (nyilván ők voltak a legkevesebben), megint mások új, egyéb közösségi oldalakat kerestek fel, míg megint mások az offline világban próbálták elfoglalni magukat. Mi most összeszedtünk 4 olyan hasznos és szórakoztató elfoglaltságot, amit elő tudsz rántani, ha esetleg újra eltűnne a jó öreg Facebook és kistestvérei.

1.) Olvass!

Biztos van pár olyan könyv, amit korábban megvettél, vagy épp ellenkezőleg, meg szerettél volna vásárolni, de valahogy sosem maradt időd arra, hogy el is olvasd. Itt az alkalom, hogy elővedd a régóta tervezett könyv elolvasását, tedd félre a telefonodat és élvezd kicsit, milyen az, amikor egy jó olvasmány magával ragad. Ha ötlethiányban szenvedsz, arra is találsz hamarosan nálunk megoldást, ugyanis nemsokára indul egy új, könyvajánló rovatunk.

2.) Kezdj el olyan otthoni feladatokat, amiket eddig halogattál!

Akárhányszor kinyitod a gardróbszekrény ajtaját, elmantrázod magadnak, hogy holnap nekiállsz szelektálni, de még holnapután, és azután sem lesz belőle semmi? Ugyanez igaz a kacatos fiókodra, a konyhai szekrényedre és a piperecuccaidra? Itt az idő, hogy abbahagyd a halogatást, és nekiállj a rendszerezésnek, a válogatásnak, a lomtalanításnak, az elodázott nagytakarításnak, a kisebb javításoknak, vagy akár a kerti feladatok elvégzésének. Ha nehezen megy a rendszerezés, akkor se hátrálj meg, ugyanis a rendrakás nagyasszonyának, Marie Kondo-nak számos videóját megtalálod a YouTube-on, ezekből simán elsajátíthatod, hogyan kell hatékonyan rendszerezni, pakolni.

3.) Beszélgess, találkozz másokkal!

Ahogy eltűnt a Messenger, neked is feltűnt, milyen sokat kommunikálsz a semmiről a barátaiddal, ismerősöddel, hogy mennyi idődet viszi el a parttalan csetelés, és mindeközben alig vannak személyes találkozóid? Talán arra is rájöttél, hogy mennyire »hamis« érzést ad jó és rossz értelemben a social media. Jó, mert amikor egyedül vagy, akkor sem vagy egyedül, tudsz beszélni »ingyen« bárkivel, bárhol is él a világban. És aztán, amikor eltűnik fél napra a Messenger, rájössz, hogy lényegében az egész egy hamis buborék, a lényegi kapcsolatok főleg az offline térben zajlanak. Egyszóval találkozz többet azokkal, akik igazán fontosak neked, csináljatok programokat, és csetelés helyett töltsetek több, minőségi időt a valós életben.

4.) Ne ijedj meg az egyedülléttől!

Amikor a virtuális zaj elhalkul, megtapasztalhatod az érzést, hogy lényegében egyedül vagy. Mielőtt azonban egy másik közösségi platformra lavíroznál át, hogy ott újra magadra húzhasd a társas lét hamis illúzióját, inkább próbáld meg magad jól érezni. Kezdj el magaddal foglalkozni! Tegyél fel egy pakolást, kényeztesd magad egy sütivel, egy jó étellel, keress jógaórát, edzést a YouTube-on (ha épp megy az oldal), bonts meg egy üveg bort, ha úgy tartja kedved, olvasd újra a kedvenc könyvedet, vagy csak menj ki a természetbe sétálni egyet. Én a karantén ideje alatt találtam rá Travis Elliottra, aki fantasztikus online jógaórákat tart. Ajánlom!

5.) Kezdj bele valami újba!

Talán eljött az idő, hogy keress magadnak egy új hobbit, ami segít feltölteni a hétköznapokban, örömet okoz, és/vagy kiélheted vele a kreativitásodat. Tanulj meg kötni, hímezni, kezdj el kertészkedni. Apropó kertészkedés, ha például szereted és tartasz a lakásodban növényeket, akkor itt az idő, hogy megtanulj makramézni, hogy szebbnél-szebb kaspókat készíts a kedvenceidnek. Ebből a videóból például könnyedén megtanulhatod az alapfogásokat.

+ 1

Kezdj el a telefonodon nyelvet tanulni!

A Nagy Facebook-Leállást követően találtam rá egy remek appra, ami a Duolingóhoz hasonló, de annál azért kicsit komplexebb, és tényleg nagyon szórakoztató módon, plusz hatékonyan tanít új kifejezésekre, szavakra kezdő szinttől egészen a felsőfokig. Megmondom őszintén, annyira rákattantam, hogy azóta is használom, és lefekvés előtt húsz-huszonöt percet töltök el a nyomkodásával. Több értelme van, mint mások életét kukkolni az Instagramon, és inkább ez alakítson ki bennem függőséget, mint a közösségi média.

Még több hobbi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top