Szabadidő

Újabb adatmegosztási botrány a Facebooknál

A közösségi oldal eddig elfelejtett szólni, hogy a mobilgyártóknak is kiadták a felhasználók személyes adatait.

Alig ült el a Facebookot érzékenyen érintő Cambridge Analytica-botrány, most újabb újabb adatgyűjtési visszaélésekre derült fény a közösségi oldalnál.

A Facebook ugyanis legalább 60 mobilgyártóval kötött adatmegosztási megállapodást az elmúlt években. A vállalatok között megtalálható az Apple, az Amazon, a Blackberry, a HTC, a Microsoft és a Samsung is – írja a Hvg.hu.

A New York Times kiderítette, hogy a Facebook nemcsak az adatgyűjtésbe beleegyező felhasználókról, hanem ismerőseikről is átadott információkat. Így azokról is személyes információk kerülhettek a cégekhez, akik a barátaikon kívül másnak semmit sem akartak elérhetővé tenni.

Ráadásul az adatmegosztás azután is folytatódott, hogy a vállalat 2014-ben megígérte, a következő évtől a külsős fejlesztők nem férhetnek hozzá a felhasználók ismerőseinek adataihoz.

A Facebook úgy reagált, hogy a megállapodásokat akkor kötötték, amikor az alkalmazásboltok nem voltak ennyire hangsúlyosak a telefonokon. Emellett állítják, a cégek csak azokhoz az adatokhoz férhettek hozzá, amelyeket az ismerőseik megosztottak a felhasználókkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top