nlc.hu
Baba

Már működik a tényellenőrzés a magyar Facebookon

Elindult a magyar Facebookon a tényellenőrzés, Gődény György posztja fenn is akadt a szűrőn

A tényellenőrzés nem moderálás, a posztok azután is elérhetőek, ha megjelölik azokat. Rajtunk múlik, mit hiszünk el belőlük.

Nemrég írtunk arról, hogy hamarosan Magyarországra is megérkezik a közösségi oldalnak azon funkciója, amivel hatékonyabban lehet harcolni az álhírek ellen. A Facebook az AFP hírügynökséget bízta meg azzal, hogy lássák el a tényellenőri feladatokat, itthon ezt a pozíciót az Index egykori munkatársa, Záborszky Ede tölti be.  „Sok megtévesztő tartalom több országban is terjed egyszerre, ezért szerencsére csapatként tudunk dolgozni. Az, hogy hány megjelölés lett, nem mond el sokat, inkább a megosztások érdekesek, mivel azokra mind rákerül a címke” – nyilatkozta a Telexnek.

És hogy milyen posztok akadnak fel a szűrön? Nemrég például a Gődény György oldalának egyik, a koronavírus-járványról szóló posztját jelölték meg álhírnek. A tényellenőrzés szerint a bejegyzésben szereplő videóban elhangzó állításokat vizsgálták meg, és az lett a végkövetkeztetés, hogy azok hamisak, kontextusból kiragadottak, illetve  félrevezetőek. A videóban többek között elhangzik, hogy “azok, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztje, 99 százalékban nem mutatnak tüneteket, nincs világszintű halálozási többlet, és az orvosok és a kórházak jó pénzt keresnek a covidos pácienseken.”

Fontos megjegyezni, hogy a tényellenőrzés nem egyenlő a moderálással, a problémásnak tartott posztokat nem tűnnek el, nem válhatnak elérhetetlenné, a közösségi oldal csupán jelzi, hogy független tényellenőrzők szerint vélhetően hamis, téves információkat tartalmaz. Illetve a megjelölt bejegyzések kevesebb ember hírfolyamában jelennek meg mint azok a posztok, amikkel nincsen probléma.

Facebook

Fotó: Pixabay

Ne dőlj be az álhíreknek!

Koronavírus-álhírek elleni képregény indult, egy szuperhősnővel

Tanároknak segít a koronavírussal kapcsolatos álhírek felismerését segítő online tanfolyam

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top