nlc.hu
Életmód

Jelöli az álhíreket a magyar Facebook

Egy korszak vége: ezentúl jelöli az álhíreket a magyar Facebook is

Francia hírügynökség segíti a magyar posztok szűrését.
Facebook, közösségi média

Hamarosan jelöli a hamis vagy részben hamis híreket tartalmazó posztokat a Facebookírja a 24.hu. A közösségi platform erre egyedül képtelen lenne: külső tényellenőrző szervezetek vizsgálják a virálisan terjedő cikkek és posztok valóságtartalmát. Az alapelvek: pártatlanság és tisztesség, a források átláthatósága, a finanszírozás és a szervezés átláthatósága, a módszertan átláthatósága, valamint a nyílt és őszinte javítási irányelvek.

A cég jelenleg  több mint nyolcvan ilyen tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat, ez a szám pedig később csak bővülni fog. A funkció most megérkezik Magyarországra is, az AFP francia hírügynökség bevonásával. Az erről szóló sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy magyar és egy bolgár fog dolgozni a posztok ellenőrzésén, akik az AFP alkalmazottjai. Ez kevésnek tűnhet, de a közösségi óriás elmondása szerint ők valójában egy nagyobb európai csapat részeként dolgoznak. A külföldön már álhírként címkézett tartalmak magyar megfelelőit már könnyebb lesz így megtalálni.

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top