Nagyanyáink sem véletlen használták: visszatértek a hajcsavarók

Kessel Kriszta | 2023. Március 12.
Hogy a hajcsavaró divatjamúlt lenne? Éppen ellenkezőleg!

Miért hisszük, hogy a hajcsavaró divatjamúlt, és macerás, ha a modelleket a backstage fotókon is gyakran hatalmas csavarókkal hajukban látjuk? Ennek az oka az lehet, hogy a csavarókat a korábbi generációk eszközének tekintjük. Pedig egyáltalán nem az, sőt, újra divatos és számos előnye van a hővel való hajformázáshoz képest.

Miért is kéne szeretni?

Az elmúlt két-három évtizedben a hajcsavarókkal szemben egyértelműen a hajsütővasak és -vasalók váltak a nők kedvenceivé. Ezekből sokan annyit felhalmoztunk, hogy gyakorlatilag bármilyen frizurát elkészíthetünk velük, azzal azonban tény, hogy az állandó hőhatás tönkreteheti a hajat. A fodrászok azt mondják, hogy hetente legfeljebb egyszer-kétszer lehet hővel formázni a hajat anélkül, hogy károsodna. Mégis sokan naponta nyúlunk a sütővasért, vagy a hajvasalóért. Ha azonban megtanulunk bánni a csavarókkal, ezeket a hajunkat károsító eszközöket elfelejthetjük.

Tépőzáras hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Alapelvek 

Alapvetően az összes csavaró hasonló elven működik, a méretükben és anyagukban levő különbségek azonban meghatározzák a loknik méretét és tartósságát is. Minél kisebb a csavaró, annál loknisabb lesz a hajunk. Az igazán nagy csavarók pedig nem is alakítanak ki hullámokat, viszont volument kölcsönöznek a hajnak, mely számtalan különféle frizura elkészítéséhez tökéletes alapot ad.

Szögezzük le, hogy a legtartósabb hullámokat akkor kapjuk, ha enyhén nedves hajat csavarunk fel és a csavarókon hagyjuk megszáradni. Ez azonban – hiába jelentek meg a piacon a legkülönfélébb formájú, de alapvetően anyagszalagokhoz hasonló eszközök – egy teljes éjszakát vesz igénybe és a legtöbb nő számára egyszerűen kényelmetlen alvás közben. Ennek kiküszöbölésére találták fel a hajszárító búrákat, de ezekkel óvatosan kell bánni, mert szintén a hőhatás okán, károsíthatják a hajat.

Mielőtt csavarót használnánk, a hajunk textúrájától függően valahogy elő kell készíteni a tincseinket: a legtöbbünk számára a hajhab az ideális, ezáltal tartósabbak lesznek majd a hullámok. Fontos, hogy ne vizes, hanem enyhén nedves hajba kerüljenek a csavarók, azaz nagyjából 90-95 százalékig szárítsuk meg, különben nem fog teljesen megszáradni a csavarókon és a hullámok azonnal kirúgják magukat.

A csavarók felrakásának iránya meghatározza a hullámok formáját és esését. Ha egyszerűen természetes hullámokat szeretnénk elérni, akkor a fejtetőn a homloktól kezdjük a csavarást, mintha egy tarajt csinálnánk. Ide kerülnek a legnagyobb csavarók. Figyeljünk arra, hogy a hajvégeket szépen csavarjuk fel, hogy az eredmény is tökéletes legyen. Ezeket a csavarókat elölről hátrafele csavarjuk. A legszebben akkor lehet felcsavarni a hajat, ha kilencven fokos szögben tartjuk el a fejbőrünktől és úgy kezdjük a csavarást. Ha hagyományos hullámokat szeretnénk, akkor a csavarókat vízszintesen helyezzük el és a hajat befelé csavarjuk. A kisebb csavarók kerülnek az arc köré, a nagyobbak hátra.

Típusok

Szinte teljesen lényegtelen, hogy mire csavarjuk fel a hajunkat, ezt pedig a gyártók ki is használják, és nap, mint nap újabb termékekkel rukkolnak elő. A hagyományos, azaz rúd alakú csavarók mellett megjelentek mindenféle, de azonos elven működő eszközök: habszivacs, vagy valamilyen vászonanyag, amelyre rátekerjük a hajunkat és abban alszunk. Amennyiben valaki képes csavarókban aludni, ha azok nem kemények, akkor ez tökéletes módszer, de a legtöbben ezt hamar feladjuk, mert egyszerűen nem kényelmes.

Tehát visszatérhetünk a hagyományos csavarókhoz, amelyek egymáshoz hasonlóak, csupán anyagukban különböznek. Lehetnek fémből, műanyagból, vagy szivacsból, esetleg lehet rajtuk tépőzárszerű anyagbevonat, ezek mind ugyanazt tudják.

Hagyományos hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Hagyományos hajcsavarók

Ezekkel a csavarókkal lehet azt a hatást elérni, mintha hajszárítóval szárították volna be hajunkat hatalmas szupermodell-hullámokba. A tépőzáras csavarókat száraz hajon is lehet használni, pont a tépőzár miatt nem esnek ki belőle a hajvégek így sem. Ezesetben viszont hajszárítóval kell melegíteni és utána hagyni lehűlni. A csavarásnál az a lényeg, hogy soha ne vegyünk ki szélesebb részt a hajból, mint amekkora a csavaró, mert így akadhat be a hajba és akkor szinte lehetetlen kivenni, különösen a kisebb csavarók okozhatnak gondot. Minél többször kell átcsavarni a hajat a csavarón, annál nagyobb az esélye a gubancoknak. Ha az összes hajat befelé csavarjuk, szép egyenletes hullámokat kapunk, ha kifelé, egy akkor egy ziláltabb 90-es évek hajat, de a legjobb, ha váltogatjuk a csavarók irányát: így kapunk, természetesen hullámos, modern frizurát.

Hajlékony hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Hajlékony gumirudak

Ezek voltak az első újgenerációs csavarók és ezeket utánozza minden új termék, amely naponta árasztja el a közösségi médiát. Ezekre felcsavarjuk a hajat, lehetőség szerint úgy, hogy hajra ne kerüljön második réteg haj, és ha megszáradt, csigákba rendeződik a hajunk. Elvileg lehet bennünk aludni, de gyakorlatban azért akadályozza az alvást, mert mégiscsak gumirudakon fekszünk.

Szalag csavarók (Fotó: Getty Images)

Szalag csavarók

A szalag csavarókból olyan sokféle létezik, hogy nem lehet őket külön kategorizálni. A lényegük, hogy kizárólag valamilyen vászonból vannak, legfeljebb az arc körül található egy vékony szivacsréteg. Régen a nők zsebkendőkre, vagy vászonszalagokra tekerték a hajukat és azoknak végeit kötötték össze, ezek a csavarók pedig ezeknek a modern variánsai. Lényeges különbség sem a módszer, sem az eredmények tekintetében nem figyelhető meg a régi és az új variánsok között. Ezeknek az az előnye, hogy teljességgel hőhatás nélkül göndöríthetjük a hajunkat, mert elvileg kényelmesen lehet bennük aludni. A felrakásnál az a fontos, hogy magát a hajat ne csavarjuk fel többször ugyanarra a helyre, mert akkor nem szárad meg reggelre sem. A csavarók anyaga bírja a hőt, így hajszárítóbúrával is lehet használni őket: ezesetben a hűvösebb fokozaton szárítsuk, viszont egy teljes órán keresztül. Minél nagyobb tincset tekerünk fel, annál lazább hullám lesz a végeredmény. Valójában azt is megtehetjük, hogy a hajunkat kettéválasztjuk, egy-egy vászondarabra feltekerjük, a végeit összekötjük és még így is hullámos hajat kapunk, ha egy egész éjjel úgy hagyjuk.

Forró hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Forró hajcsavarók

Valójában ezek a hajcsavarók sztárjai, ugyanis 20-30 perc alatt, amíg reggel megisszuk a kávénkat, tökéletes hullámokat varázsolnak. Ezek csak  annyira forrók, hogy azért képesek legyünk kézzel megfogni őket, azaz nem károsítják a hajat a meleg hajszárítónál jobban, viszont mégiscsak, miközben kihűlnek, tartós hullámokat hoznak létre. Nem időigényesebb, mint sütővassal machinálni, az eredmény viszont jóval tartósabb és hajkímélőbb.

Exit mobile version