Szépüljünk

Göndöríts! De mivel?

Most, hogy nők milliói tették tönkre a hajukat az évek óta tartó, következetes vasalgatással és vegyi egyenesítésekkel, kiváló időzítéssel újra divatba jöttek a hullámok és a göndör fürtök.

Akik göndör hajat nyertek a genetikai lottón, máris örülhetnek, akik viszont nem, azoknak aktuálissá válhat a kérdés: mivel, hogyan és milyen időtartamra göndörítsenek, hogy ép maradjon a hajuk és ne váljon ahhoz hasonlatossá a frizurájuk, mint amilyet a bárányok viselnek szélvihar idején.

Göndör sztárok...
Göndör sztárok…
...minden mennyiségben
…minden mennyiségben

 

Tartós göndörítés

Az első, amit el kell döntenünk, hogy tartósan, vagy csak néhány órás-napos időtartamra szeretnénk-e göndöríteni a hajunkat. Egyelőre az utóbbi megoldás divatosabb, viszont nyilván macerásabb is. 

Tartós göndörítésre a legkézenfekvőbb megoldás a dauer, de senki ne a kilencvenes évekből ismert diszkófrizurákra gondoljon, amelyet gazdagon haboztunk, hogy még a metró menetszele se borzolja szét a hajunkat. Bár a mai dauervizek már korszerűbbek, mint néhány évtizeddel ezelőtti változataik, ettől még tény, hogy vegyszerről van szó, ami úgy fejti ki hatását, hogy megbontja a haj kémiai egyensúlyát, ami mindenféleképpen káros: minimum szárítja, töri a hajat, de akár hajhullást is okozhat.

Azért is érdemes alaposan meggondolni a daueroltatást, mivel abban az esetben, ha megunjuk, viszonylag hosszú és meglehetősen idegölő folyamat, míg lenő, illetve kikopik a hajunkból, ez idő alatt pedig nem egyszerű vállalható frizurákat kreálnunk „átmeneti állapotban” lévő tincseinkből.

Kíméletesebb megoldás az úgynevezett volumennövelő dauer, ami a haj „megemelésére”, optikai dúsítására, illetve hullámosításra is használható, viszont csigaszerű göndörítésre nem igazán alkalmas. Mivel az anyag enyhébb, ezért kevésbé károsítja a hajat, mint a hagyományos dauervizek, további előnye még, hogy általában 2-3 hónap alatt fokozatosan eltűnik a hajból, így nem kell a lenövesztéssel bajlódnunk. Azért ez már barátibb.

Bármelyik tartós göndörítő módszer mellett döntsünk is, semmiképp sem szabad hozzáértés nélkül, otthon nekiesni: nem csupán ajánlott, hanem egyenesen kötelező megbízható szakemberre bízni a feladatot. Számos szempontot figyelembe kell venni ugyanis a megfelelő dauervíz és hajcsavaróméret kiválasztásához a haj állapotától, sűrűségétől kezdve a színén át a hosszáig. Az eljárás elvégzése, a haj felcsavarása is komoly odafigyelést követelő szakmunka, nem beszélve a dauer elkészítését követően esetleg szükséges igazításról, vágásról. Ne válasszuk a legolcsóbb szalont csak azért, mert éppen akciósan ondolálják a hajunkat. Keresgéljünk fórumokon, nincs annál jobb, ha „beavatkozáson” átesett bajtársak véleményei között kotorászunk.

Átmeneti loknik

Ha abszolút tutira akarunk menni – például egy esküvő előtt –, a legjobb, ha az alkalomszerű göndör frizurát is fodrásszal csináltatjuk meg, így jó esetben nem kell majd sűrű szitkozódások közepette kimosni a hajunkból a végeredményt. Ha viszont rendszeresen szeretnénk göndöríteni a hajunkat, nyilván érdemes beszerezni valamilyen önállóan is használható eszközt. Ezek közül ma már émelyítő bőségzavarban válogathatunk, de a rendelkezésre álló termékek mennyiségével arányosan nagy a melléfogás veszélye is. Kísérletezgetni, összevásárolni mindenféle csavarkészletet és hajformázó készüléket pedig igencsak drága, és nem is épp mulatság. 

Először is azt kell eldöntenünk, hogy mennyire göndör hajat szeretnénk. Apró göndör tincseket a legmacerásabb csinálni és fixálni, ráadásul ez a frizura csak keveseknek áll jól. A legjobb, ha közepes vagy laza loknikban, hullámokban gondolkodunk, és ezt próbáljuk magunknak elkészíteni. Azt a bizonyos legmegfelelőbb eszközt a kívánt göndörséghez, a hajunk hosszához, minőségéhez, valamint – ez sem utolsó szempont – a kézügyességünkhöz mérten kell kiválasztani.

Csavarás

A hajcsavaróknak számos típusa létezik. Az egyik legelterjedtebb és legkönnyebben használható a szivacsos (polifoam) hajcsavaró (1), közepesen göndör loknik készítésre alkalmas leginkább. Erre a típusú csavaróra kissé nedvesen kell felcsavarni a hajat, majd legalább 8-10 órát – legcélszerűbb éjszakára – benne hagyni. Előnye, hogy nem kell nagyon pontosan elválasztanunk a tincseket, elég, ha nagyjából egyforma mennyiségű haj kerül egy-egy csavaróra. Hátránya viszont, hogy ha nem szárad meg teljesen a haj – például mert a belseje vizes marad –, akkor erős fixálás mellett is hamar kiugrik a hajunk. 

A kemény hajcsavarók hagyományos fém vagy műanyag (2) és öntapadós, tépőzáras felületű (3) verziókban, illetve melegíthető változatban (4) is léteznek.  A kisebb méretű csavarókkal göndör frizurát, míg a nagyobbakkal laza hullámokat kreálhatunk, de egy frizurán belül is ajánlott különféle csavarókat használni. Csavarás előtt enyhén nedvesítsük – vagy ne szárítsuk meg teljesen – a hajunkat, és a tincseket közvetlenül a felcsavarás előtt fújjuk be egy kis hajlakkal! A kemény csavarókhoz precízen kell leválasztanunk a tincseket, a végeredmény ugyanis csak így lesz egyenletes és formás. Fontos odafigyelni arra is, hogy kétoldalt ugyanabban az irányban csavarjuk fel a tincseket. Ha nem egyenletes hosszúságú a hajunk, a rövidebb, tépettebb részeken használjunk kisebb méretű, a hosszabbakon pedig egy számmal nagyobb csavarókat! Csavarás után hajszárítóval szárítsuk át a hajat, majd még minimum 1-2 órára hagyjuk bent a csavarókat! A kibontáshoz pedig csak az ujjainkat használjuk, fésűt semmi esetre sem, mert az bizony tönkreteszi a loknikat. A frizurát fixáljuk hajlakkal!

 

Göndöríts! De mivel?

 

A melegíthető hajcsavarókkal lényegében ugyanígy kell dolgoznunk, azzal a különbséggel, hogy  azok száraz hajban is használhatók – hajlakk helyett azonban hővédő folyadékkal fújjuk be a tincseket –; hamarabb, 20-30 perc elteltével kivehetjük őket és a végeredmény valamivel tartósabb. 

A hideg csavarás ugyan kevésbé károsítja a hajat, mint a meleg göndörítő technikák, de ha rendszeresen alkalmazzuk, bizony ez is „megtépheti”, törheti a tincseket. Éppen ezért lényeges, hogy hetente legalább egyszer tegyünk fel egy tápláló hajpakolást!

Sütés 

A műszaki áruházakban általában egy komplett sort kitöltenek a különféle hajformázó készülékek, melyek között bizony komoly minőségi és árkülönbségek vannak. Általánosan elmondható, hogy ha megengedhetjük magunknak, hogy befektessünk egy minimum középkategóriás, 7000-8000 forinttól elérhető készülékbe, akkor érdemes a legolcsóbb modell helyett inkább egy ilyet választani.

Figyeljünk arra, hogy a készüléken legyen hőfokszabályzó, és lehetőleg ionizációs technikával működjön: ez negatív ionokat juttat a hajba, ami hidratálással mérsékli a sütés negatív hatásait, csökkenti az elektrosztatikus töltést és ragyogóbbá teszi a hajat. Emellett apróságnak tűnik, de megkönnyíti a dolgunkat, ha a masina zsinórja forgatható.

 

Göndöríts! De hogyan?

 

 

Könnyű loknik, finom hullámok készítésére akár keskenyebb hajvasalók is alkalmasak, illetve kaphatók már direkt olyan hajformázók is, melyek hajvasalóként és sütővasként is (1) használhatók. Ezek értelemszerűen azok számára praktikusak, akik egyszer vasalják, máskor sütik a hajukat. 

Volumennövelésre, illetve a hajvégek göndörítésére leginkább a vastag csövű sütővasak (2) alkalmasak. Aki viszont sűrűbb, csigaszerű loknikra vágyik, válasszon spirál hajsütőt (3). Ez utóbbi használatába bele kell ugyan jönni, de megéri a fáradságot.

Aki viszont éppen hogy nem csigatincsekre vágyik, hanem sűrű, látványos hullámokat szeretne a hajába, annak a hármas sütővas (4) lesz barátja. Ez hasonlóképp működik, mint a hajkreppelő, csak a hullámok nagyobbak és lekerekítettek.

Bármilyen jó minőségű, hiper-szuper hajsütővel dolgozzunk is, sütés előtt soha ne feledkezzünk meg a hővédő folyadék alkalmazásáról és arról, hogy szigorúan maximum 180 fokra állítsuk a hőmérsékletet, a hajunk ugyanis komolyabb, visszafordíthatatlan károsodás nélkül maximum ennyit tud elviselni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top