Trend

Szalonhaj otthon? Így kell beszárítani a legnépszerűbb frizurákat

Megszárítani és beszárítani a hajat nem ugyanaz. Megkérdeztük a fodrászt, miként tudjuk mi is elkészíteni úgy a frizuránkat, mintha csak a szalonból léptünk volna ki.

Hiába nagy divat az éppen most keltem ki az ágyból frizura, mostanra, azt hiszem, mindannyian rájöhettünk, hogy megfelelő hajformázás nélkül az nem laza, hanem kócos. A tincsek nem természetesen leomlanak, hanem rendezetlenül állnak, a rövid haj indokolatlanul az égnek mered, a frufru csálé, és még sorolhatnám. Sokat javíthatunk ezen a helyzeten, ha megfelelően beszárítjuk a hajunkat, nem mindegy azonban, hogy ehhez milyen fésűt használunk és hogyan. Németh Lívia Lizát, a Studio No.1 fodrászstúdió hajszobrászát kérdeztük meg, hogyan tudunk csinálni a hajból frizurát és ehhez milyen fésűk lehetne leginkább a segítségünkre.

Az első és legfontosabb, hogy – egy hajtípus kivételével – fazontól függetlenül először alaposan szárítsuk át a hajunkat. „A törölköző száraz haj még túl nedves hozzá, hogy fésülni kezdjük, ebben az állapotában könnyen roncsolódhat a haj szerkezete – hívja fel rá a fodrász a figyelmet –, helyette szárítsuk át a hajat, olyan 70-80%-os száradásig, amely során csak ujjainkkal igazgassuk, mozgassuk a hajtömeget. Ha ezzel megvagyunk, indulhat a beszárítás.”

Ne álljunk neki a nedves hajat beszárítani, az károsíthatja a hajszálakat

Ne álljunk neki a nedves hajat beszárítani, az károsíthatja a hajszálakat. (Illusztráció: Getty Images/
evgenyatamanenko)

Csak ekkor, a már majdnem száraz hajra kell rátenni a különféle hajformázókat is, például a hajhabot, de figyeljünk rá, hogy ezek a készítmények koncentrátumok, egészen keveset használjunk belőlük. A legegyszerűbb úgy felvinni őket, ha először a tenyerünkben eloszlatjuk, majd a hajvégektől kezdődően felfelé haladva, markolászó mozdulatokkal eldolgozzuk a hajban. Akinek hosszú a haja, érdemes előredobni a hajtömeget és úgy eldolgozni a hajformázót benne. „Ügyeljünk rá, hogy a fejbőrre ne kerüljön belőle. Ne masszírozzuk a hajba, kerüljük el, hogy rákenődjön a hajas fejbőrre, azt ugyanis irritálhatják, zsírosíthatják ezek a készítmények – figyelmeztet a fodrász. – Hogy megfelelően eloszlassuk, ahhoz ritka, nagy fogú fésűvel fésüljük át a hajat, hogy mindenhová kerüljön belőle.”

Frufru beszárítása

A végcéltól függ, hogyan mozgasd a hajkefét, de ha nem az 1992-es év ívelt fazonját szeretnéd, akkor a következők szerint végezd a formázást:

  1. Lehetőség szerint használj hozzá kétoldalú tunelkefét.
  2. A hajtőnél kicsit emeld meg a hajat, vagyis „nyúlj alá” a kefével és húzd kifelé.
  3. Az első egy-két húzásnál még ne a végső formázásra törekedj, húzd jobbra és balra is a kefét, miközben szárítod. Dolgozd meg a hajat, majd utána szárítsd irányba.
  4. Ilyenkor már lefelé indítsd a szárítását.
  5. Nem kell tincsenként haladni, úgy könnyen választékot száríthatsz bele, egyszerűen csak annyit vegyél fel egyszerre, amennyit elbír a kefe.
  6. A végén érdemes hideg levegővel is átfújni a hajat, ilyenkor a fésűvel már csak átfésüljük, átmozgatjuk, nem kellenek a beszárítós mozdulatok. 
A frufru beszárításához a legjobb a kétoldalas tunelkefe. (Illusztráció:Erik Von Weber/Getty Images, hajkefe: fodrasz-kellek.hu)

A frufru beszárításához a legjobb a kétoldalas tunelkefe. (Illusztráció: Erik Von Weber/Getty Images, hajkefe: fodrasz-kellek.hu)

Rövid, pixie frizurák beszárítása 

A kétoldalas tunelkefe jól használható rövid hajnál is, de Liza szerint „a fésű csak segítség, a hajszárítót is jól kell tartani, hogy formát adjunk a hajnak”.

  1. Hátul alul, a tarkónál, majd kétoldalt kezdjük el a szárítást. Fésülgessük lefelé a hajat, majd ha száraz, jöhet a felső rész, ahol a formát is meg akarjuk adni, tehát, hogy akarunk-e választékot bele, vagy kócos-tüsisre szárítjuk, esetleg hátrafelé igazítjuk az egészet.
  2. Ilyenkor a hajszárító meleg levegőjével mindig arrafelé lökjük a hajat, amerre akarjuk, hogy álljon, ne összevissza mozgassuk.
  3. Figyeljünk a fej tetején lévő forgókra. A pixie akkor néz ki jól, ha nem erőszakoljuk valamelyik irányba a hajat, hanem hagyjuk a természetes irányba állni. Jó esetben a frizura kialakításánál fodrászunk ügyelt rá, hogy a végső fazon ennek megfelelően legyen kialakítva.
  4. Végezetül, ha hajszárítónk alkalmas rá, hideg levegővel is fújjuk át a hajat.

Ha tetszik a most divatba jövő, enyhén hullámos pixie frizura, de hajunk egyenes, akkor hullámokat a legkisebb méretű körkefével tudunk belevarázsolni a már megszárított hajba. Meleg levegővel, a legkisebb körkefét használva tudjuk kialakítani, de „figyeljünk rá, nem dauerról van szó, csak egy-két helyre tegyünk hullámot, maradjon természetes a végeredmény” – hangzik a fodrász jó tanácsa.

A pixie frizurákhoz a kétoldalas tunelkefe jó választás, ha hullámokat akarunk tenni bele, ahhoz használjuk a legkisebb méretű körkefét.

A pixie frizurákhoz a kétoldalas tunelkefe jó választás, ha hullámokat akarunk tenni bele, ahhoz használjuk a legkisebb méretű körkefét. (Illusztráció:
Paper Boat Creative/Getty Images, Körkefe: Notino, Tunelkefe: fodrasz-kellek.hu)

Bubifrizura beszárítása

A bubifrizurákhoz a legjobb közepes és nagy méretű körkeféket használni, beszárítását a következő lépések szerint csináljuk:

  1. Mindig alul kezdjük el beszárítani, vagyis a fül mögött kezdődően, magasságát tekintve nagyjából a fül tetejéig feljöhetünk az első körben szárítandó hajtömeg esetén. A többi hajat csatoljuk fel.
  2. Ha az alsó részt a körkefe segítségével megszárítottuk, tincsenként vegyünk le a még nedves hajból, elsőként hátul, középen.
  3. Szárításnál kicsit emeljük meg a hajtőt, ha pedig egyenesre akarjuk beszárítani a végét, akkor váltsunk nagyobb körkefére.
  4. Ha hátul megvagyunk, két oldalra haladva engedjünk le a hajból nagyobb tincseket és ismételjük a hajtőemelős szárítást.
A bubi frizura beszárításához érdemes körkefét használni. (Illusztráció: Louis Fox/Getty Images, Közepes körkefe: Tigi/Notino, Nagy körkefe: Avon)

A bubi frizura beszárításához érdemes körkefét használni. (Illusztráció: Louis Fox/Getty Images, Közepes körkefe: Tigi/Notino, Nagy körkefe: Avon)

Tipikus holywoodi frizura elkészítése

Azért, hogy a gyönyörűen leomló, lágy hullámos frizura ne egy kusza kócgombócként végezze, ezeket a lépéseket érdemes megcsinálni. Beszárításához nem csak közepes méretű körkefére lesz szükség, de hajcsavarókra is.

  1. A megfelelő előszárítást semmiképp se hagyjuk ki, máskülönben a haj csúnyán beleakadhat a körkefébe.
  2. Fontos, hogy kis tincsekben haladjunk (maximum 2 centis), mindig alulról felfelé.
  3. A tincset tekerjük fel rendesen a kefére és langyos–meleg levegővel szárítsuk. Közben ne piszkáljuk, ne mozgassuk.
  4. Nem kell hozzányomni a keféhez a hajszárítót, nehogy megégessük a hajunkat, elég ha jól célzunk és közel tartjuk hozzá.
  5. Ha megszáradt az adott tincs, kivesszük a körkefét és amíg meleg a haj, rátekerjük hajcsavaróra. A szőrös hajcsavarók teljesen megfelelőek erre a célra, átmérőjüket tekintve a 3 centisek jók szoktak lenni.
  6. A fenti lépéseket minden tincsnél megcsináljuk, majd várunk 5-10 percet és csak utána vesszük ki a csavarókat.
  7. Nem kell ezután megfésülködni! Elég laza mozdulatokkal megrázni, ujjainkkal átmozgatni a tincseket.
A hollywoodi álomhullámokhoz nem csak megfelelő fésű kell, de hajcsavaró is. (Illusztráció: Sonja Pacho/Getty Images, Körkefe: Tigi/Notino, Hajcsavaró: DM)

A hollywoodi álomhullámokhoz nem csak megfelelő fésű kell, de hajcsavaró is. (Illusztráció: Sonja Pacho/Getty Images, Körkefe: Tigi/Notino, Hajcsavaró: DM)

Középhosszú haj beszárítása 

Itt is, mint a többi fazonnál, természetesen sok függ a konkrét frizurától, most az aktuálisan legdivatosabb, egyenesre vágott, laza frizura beszárítását mutatjuk be. Ehhez a legnagyobb körkefe lehet segítségünkre.

  1. A legegyszerűbb módja, ha előredobjuk a hajunkat, átszárítjuk csak a tövét az egész hajtömegnek, majd szédülés nélkül felegyenesedünk, átfésüljük hajunkat és a legnagyobb körkefével formázzuk tovább.
  2. A körkefével alulról felfelé haladva, tincsenként ki tudjuk húzni egyenesre a hajat, éppen annyira, hogy lesz egy természetes esése, vasalt hatás nélkül.
  3. Ha nagy méretű körkefét használunk, nem kell félni tőle, hogy befelé áll majd a haj vége.
A középhosszú frizurák formázásához nagyméretű körkefét használjunk.

A középhosszú frizurák formázásához nagy méretű körkefét használjunk. (Illusztráció: Morsa Images/Getty Images, Körkefe: Avon)

Természetes göndör haj

A természetes göndör haj hossztól függetlenül külön kategóriát képvisel. Esetében körkefét csak abban az esetben használjunk, ha kellő energiánk is időnk van rá, hogy addig szárítgassuk tincsenként, míg fel nem veszi a kívánt formát. Máskülönben tárcsás hajszárítóval és nagy fogú, bontófésűvel dolgozzunk.

  1. Göndör haj esetén a törölközőszáraz hajat fésüljük át nagy fogú, klasszikus bontófésűvel, nagyon óvatosan. Hogy minél kevesebb gubanc legyen benne, hajmosás előtt se feledkezzünk meg a haj kifésüléséről.
  2. Ezt követően szárítsuk át és ha elértük a legalább 50%-os szárazsági szintet, jöhet rá a hajhab vagy más hajformázó.
  3. A diffúzoros (hétköznapi nevén tárcsás) véget csak ekkor pattintsuk fel hajszárítónkra. Annál szebb végeredményt kapunk, minél mélyebb a tárcsa belseje, a tipikus müzlis tál mélység a legszuperebb.
  4. Dobjuk előre a hajunkat és közepesen meleg levegővel kezdjük szárítani. Ha állítható a fújás erőssége, tegyük alacsonyra azt.
  5. Ha váltakoztatjuk a hideg és meleg levegőt, tartósabb formát adhatunk a hullámoknak, ehhez először meleg levegővel szárítsuk és amikor már majdnem száraz, mehet rá egy kis hideg, végül újra meleg levegővel szárítsuk tovább.
  6. Ügyeljünk rá, hogy a diffúzorba tett tincset ne igazgassuk, nem kell ki-be pakolászni, de kicsi mozdulatokkal mozgathatjuk a hajszárítót.
  7. Ily módon szárítsuk meg a teljes hajtömeget, ne csak a hajvégeket, pláne hűvös időben.
  8. Ha végeztünk, elég ujjainkkal megigazgatni a frizurát, nem kell fésülgetni.
A természetes göndör haj szárításához még véletlenül se használjunk hajkefét. (Illusztráció: CoffeeandMilk/Getty Images, Fésű: Oriflame, Hajszárító: Babyliss)

A természetes göndör haj szárításához még véletlenül se használjunk hajkefét. (Illusztráció: CoffeeandMilk/Getty Images, Fésű: Oriflame, Hajszárító: Babyliss)

Rövid és félhosszú, tupírozott frizurák

Nem állítanánk, hogy a divat fősodrában van, de ettől még sokan ragaszkodnak hozzá, hogy némi kis tupírral emeljenek a hajtömegen. Jól jöhet, ha ritkás a haj vagy ha nagyon erős a forgó és rá kell erősíteni a beszárításra, de a tipikus rövid, dauerolt frizurákat is sokan szokták tupírozással formázni.

  1. Ezt csak a fejtető részén, a felső kalapvonalba szokták használni, de valójában bárhol alkalmazható, ahol a frizura és az illető igényli.
  2. A tupírfésűt a már teljesen száraz, beszárított hajon használjuk.
  3. Ha csak a fejtetőn használjuk, megfogunk egy kicsi, 1,5 centis tincset, kihúzzuk felfelé és lent, a hajtőnél kezdjük a tupírozást, majd haladunk felfelé, körülbelül 4 centi magasságig.
  4. Ez a magasság természetesen függ a teljes hajhossztól is, a lényeg, hogy ne teljes hosszában tupírozzuk fel a hajat.
  5. Ha a tupírozással végeztünk, a fésű villás részével igazgassuk el a hajat a megfelelő formára, irányba.
  6. Jöhetnek a kézitükrök: mindenképp ellenőrizzük több szögből is az eredményt és javítsunk rajta, ha szükséges. 
  7. Végül mi mással zárnánk a szeánszot, mint hajlakkal. Mivel sok hajlakk kerülhet a fejbőrre, amelynek nem tesz jót, fogjuk vissza magunkat a használatakor, nem kell a fél flakonnal ráfújni, tartani fog anélkül is.
Tupírfésűből a legjobb a villás végű, mint ez itt a képen. (Illusztráció: privetik/Getty Images, Fésű: capitalhairandbeauty.co.uk)

Tupírfésűből a legjobb a villás végű, mint ez itt a képen. (Illusztráció: privetik/Getty Images, Fésű: capitalhairandbeauty.co.uk)

Még több frizura:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.