Gua sha: az arcápolás forradalma ezeréves módszerrel?

Kessel Kriszti | 2023. Március 26.
Akik esküsznek a gua sha-ra, arról számolnak be, hogy használatával csökkenteni lehet a ráncokat, feszesíteni, sőt akár formálni is lehet az arcot. De vajon mi is ez pontosan, és valóban működik? 

A közösségi médiát egy ideje tömegével lepték el a gua sha módszerrel kapcsolatos tartalmak. Ha az ember csak megnyitja bármely platformot, nagy eséllyel azonnal elénk pattan egy influencer, aki bemutatja, hogy hogyan kell használni ezeket a köveket. A gua sha azonban a legkevésbé sem modernkori találmány: a tradicionális kínai orvoslás eszköze, így gyakorlatilag évezredek óta használatos módszer. A lényege, hogy egy félhold alakú kővel, amely lehet rózsakvarc vagy jáde, masszírozzuk az arc bőrét. Erről azt gondolják, hogy elősegíti a csít, ami a kínai orvoslás szerint az energiaegyensúlyt és annak mozgását segíti elő a testben.

A kő mozgatása bizonyos akupresszúrás pontokat aktivál, ezzel pedig oldja a feszültséget az izmokban. Azok a szépségguruk, akik használják ezt a ma már drogériákban is beszerezhető eszközt, azt állítják, hogy olyan hatásos, hogy akár a botoxot is ki lehet vele váltani, de mindenképpen csökkenti a szövetek között felgyülemlett víz mennyiségét és segít a kozmetikumok hatóanyagait mélyebbre és egyenletesebben bevinni.

Fotó: Getty Images

Valóban hatásos?

Tudományos igényű kutatásokban nem próbálták ugyan bizonyítani a gua sha rajongók által elmondottakat, azonban annyi kétségtelen, hogy arcmasszázs önmagában is nagyon jó relaxációs eszköz, valamint serkenti a bőr vérkeringését, ami mindenképpen pozitív hatású. A folyamatos stressz ugyanis tudvalevőleg károsítja az immunrendszerünket, a masszázs pedig lehetővé teszi ennek oldását. A gua sha annyiban kaphat ebben különleges szerepet, hogy az arc izmainak, mint például az állkapocsnak vagy a homloknak a feszülését megszünteti, és ilyen módon nyugodtabbá tesz. Ez hasonló alapon működik, mint amikor embereknek botoxot fecskendeznek a rágóizmaiba, így nem tudja álmában csikorgatni a fogait, ami szintén stressztünet. A folyamatos feszültség az arcban hozzájárulhat a ráncok kialakulásához, így ha ennek ellentartunk, az mindenképpen hasznos.

Kicsit gyanúsabb az elképzelés, hogy pusztán azzal, hogy valamivel masszírozzuk az arcunkat, növelhetjük a bőr kollagéntartalmát és ezáltal feszesíthetjük az arcunkat. Egyetlen olyan tudományos kutatás létezik, amely bizonyítékokkal szolgál a gua sha hatékonyságát illetően: ezt 2017-ben jelentették meg, de alapvetően a rendszeres arcmasszázs hatását figyelték meg a kutatók, nem specifikusan a gua sha-ét. A tanulmány eredménye szerint középkorú nők esetében a mindennapos arcmasszázs valóban hatékony a ráncok ellen. Ezt a hatékonyságot annak tulajdonítják, hogy a masszázzsal bevitt hatóanyagok jobban felszívódnak a bőrben. Emellett az sem kizárt, hogy a nyomás hatást tud gyakorolni a bőr mélyebb rétegeire is, ezáltal valóban fokozva a kollagéntermelést csupán a fizikai behatás által.

A gua sha köveket gyakran együtt árulják arcrollerekkel. Utóbbiak is képesek arra, hogy bevigyék a hatóanyagokat és felfrissítsék az arcot, de a gua sha formai kialakításából adódóan optimálisabban lehetővé teszi a célzott kezelést.

Hogyan használjuk?

A gua-sha használatát igazából a Youtube-ról, vagy a TikTokról érdemes megtanulni, mert ott fellelhetők a masszázs helyes technikáját bemutató oktatóvideók is. Például ez, amely kezdőknek készült.

Az alapelvek elég egyszerűek. A nyakkal kezdünk, itt az eszköz íves oldalát tartjuk a bőrhöz és lefelé masszírozunk, hogy a felgyülemlett folyadékot eltávolítsuk az érintett területről. Ezután az állkapocs vonala, valamint a száj körüli terület következik: itt 3-5 húzást érdemes csinálni területenként, ez esetben is felfelé irányulóan. Ha az izmainkat szeretnénk ellazítani, akkor erősebb nyomást gyakoroljunk, ha csupán felfrissíteni az arcot, akkor gyengédebben járjunk el.

Rózsakvarc roller

A szemek alatt az eszközt laposan a szemek alatt húzzuk végig. Ezen a területen sose húzzuk meg a bőrt, mert a szem alatt a legvékonyabb, és könnyen károsíthatjuk. A szemöldök emeléséhez apró vízszintes vonalakat húzunk a szemöldökcsont felett. Ha pedig a homlok feszültségét szeretnénk oldani, akkor a szemöldökünk között tartjuk a követ és gyengéden nyomjuk felfelé.

Exit mobile version