A fekete ruha egyáltalán nem rossz választás a kánikulában

nlc | 2024. Július 19.
Ha valóban a fehér öltözék a legideálisabb választás kánikulában, akkor a beduinok miért viselnek gyakran feketét a sivatagban? Tévhit lenne a népszerű öltözködési tanács?

Az egyik leginkább közismert, kánikulai öltözködéssel kapcsolatos tanács, hogy a forró napokon viseljünk fehér vagy világos pasztell árnyalatú ruhadarabokat, a feketét pedig kerüljük, hiszen míg előbbiek visszaverik a nap sugaraiból érkező hőt, addig utóbbiak magukba szívják azt. A képlet azonban korántsem ennyire egyszerű. Sőt!

Már egy 1980-ban megjelent tanulmány is vizsgálta, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika területén, évszázadok óta sivatagi körülmények között élő beduinok vajon miért viselnek gyakran fekete ruhát. Nos, nagyon is jó okuk van rá.

Hő nem csupán a Napból érkezik, hanem a saját testünkből is, a fekete, illetve a fehér ruhák pedig a testhőre ugyanúgy reagálnak, mint a napsugarakra. A beduinok titka a bő szabású fekete ruházatban rejlik: ezek ugyanis felmelegítik az anyag és a bőr közötti teret, elősegítve a felfelé irányuló légáramot – akár egy kémény – és hűtést biztosítanak.

Fotó: Getty Images

Egy másik tanulmány az állatok szőrzetének színe és az őket érő hőterhelés kapcsolatát vizsgálta. Eredetileg azt feltételezték, hogy a sötétebb tollazatú madarak, vagy ilyen szőrzetű emlősök nagyobb hőterhelést szenvednek, amikor napsugárzásnak vannak kitéve. Ez azonban nem nyert bizonyítást. A kutatásból az derült ki ugyanis, hogy sötétebb szőrzet az állat fizikai tulajdonságaitól, illetve környezeti körülményeitől függően fokozott vagy csökkent hőterhelést eredményezhet, amelyek teljesen függetlenek a szőrzet színétől.  

Az anyag fontosabb, mint a szín

A szakértők szerint ruha szabása, illetve anyaga sokkal meghatározóbb a hőérzet szempontjából, mint a színe. 

„Az anyagválasztás döntő jelentőségű  – magyarázta Heather Newberger stylist a BBC riportjában. – Ha egy oversize farmer overallt viselsz, sokkal inkább meleged lesz, mint egy szűkebb, de gézből vagy sifonból készült ruhában.”

Az izzadás miatt lényeges figyelembe venni azt is, hogy az adott ruhaanyag miként reagál a nedvességre.

„A ruházat szempontjából jobb, ha olyan anyagot viselsz, amely átengedi a vízgőzt, így nem akadályozza meg az izzadság elpárolgását” – mutatott rá Rhett Allain, a Southeastern Louisiana Egyetem fizika docense. 

A bevonat nélküli pamut, a len, a nejlon és a poliészter bizonyos fokig lélegző anyagoknak minősülnek – vagyis lehetővé teszik az izzadság és a hő távozását az anyagon keresztül. Ezek azonban különböznek a nedvszívó anyagoktól, amelyek aktívan vonják ki a nedvességet a testedből.

via1, via2

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version