Ezért olajosabb nyáron a bőrünk, és így tehetünk ellene

CS.Á. | 2024. Július 24.
Te is küzdesz nyáron a bőröddel? Néhány egyszerű és természetes alapanyag nagy segítségedre lehet!

A nyári hónapokban sokan tapasztalhatjuk, hogy bőrünk olajosabbá, fényesebbé válik. Ez különösen zavaró lehet azoknak, akiknek egyébként is hajlamos zsírosodásra a bőre és váratlan kihívást okozhat azoknak, akik máskor nem észlelnek hasonló jeleket.

Miért olajosabb a bőrünk nyáron?

Több oka is van a jelenségnek. A magas hőmérséklet és páratartalom serkenti a verejtékmirigyek működését, ami megnövekedett izzadást eredményez. Az izzadság és a bőrön természetesen jelen lévő olajok keverednek, ami zsírosabb érzetet kelt. Az UV-sugárzás hatására a bőr védekező mechanizmusként több faggyút termel. Ez a faggyú a bőr természetes védelme a káros UV-sugarakkal szemben, de egyúttal fokozza a bőr olajosságát. Ilyenkor ráadásul több időt töltünk a szabadban, sportolunk, kirándulunk, ez pedig csak még tovább növeli a bőr verejtékezését és a szennyeződések felhalmozódását.

Ezek a természetes módszerek segíthetnek

Fontos, hogy naponta kétszer is tisztítsuk meg arcunkat gyengéd, olajmentes arclemosóval, mely nem szárítja túlzottan a bőrt. Még zsírosabb bőr esetén is elengedhetetlen a megfelelő hidratálás, előtte pedig alkoholmentes tonik segíthet csökkenteni a pórusok méretét. De még ezeken túl is tehetünk annak érdekében, hogy szabályozzuk a faggyútermelést. Mutatjuk, milyen természetes megoldásokat érdemes kipróbálnod.

GettyImages-1543124768

A teafaolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén hatékonyan csökkentheti a pattanások kialakulását és a bőr olajosságát. Pár csepp teafaolajat keverjünk egy hordozóolajba (például jojobaolajba), és alkalmazzuk az érintett területeken. (Fotó: GettyImages)

GettyImages-79555059

Az aloe vera gél hűsítő és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet csökkenteni a faggyútermelést és a pattanásokat. Használjunk friss aloe vera gélt, vagy válasszunk tiszta, adalékanyagoktól mentes készítményeket. (Fotó: GettyImages)

GettyImages-523683532

A citromlé természetes összehúzó hatású, segíthet csökkenteni a faggyútermelést és a pórusok méretét. Fontos azonban hígítva használni, mivel tiszta formában irritálhatja a bőrt. Keverjünk össze egy rész citromlevet egy rész vízzel, és vattakorong segítségével vigyük fel az arcunkra. (Fotó: GettyImages)

GettyImages-1468611598

A méz antibakteriális és hidratáló hatású, ami segíthet a pattanások megelőzésében és a bőr hidratálásában anélkül, hogy zsíros érzést hagyna maga után. Vigyünk fel egy vékony réteg mézet az arcunkra, hagyjuk hatni 10-15 percig, majd alaposan öblítsük le. (Fotó: GettyImages)

GettyImages-1491008133

Az uborka hűsít és hidratál, segít csökkenteni a bőr olajosságát. Az uborkaszeleteket helyezzük közvetlenül az arcunkra, vagy készítsünk uborkalé tonikot. (Fotó: GettyImages)

GettyImages-543482115 (1)

A zöld tea antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek megnyugtatni a bőrt és csökkenteni a faggyútermelést. Készítsünk zöld tea tonikot úgy, hogy lefőzünk egy csésze zöld teát, hagyjuk kihűlni, majd vattakorong segítségével vigyük fel az arcunkra. (Fotó: GettyImages)

Exit mobile version