Trend

Ismerd meg az azelainsavat – Többféle bőrproblémán is segít

Az azelainsav a bőrápolásban legalább olyan szuper összetevő, mint a C-vitamin, mégis kevesen ismerik hatását.

Egyre több kozmetikum jelenik meg az azelainsav főszereplésével, nem véletlenül. Hatásossága kutatások által alátámasztott, ráadásul többféle bőrprobléma kezelésében segítségünkre lehet. Ha már tudod, miért jó bőrödnek a C-vitamin, miért anti-aging szupersztár a retinol, itt az ideje, hogy megismerd az azelainsavat is.

Tisztázzuk: nem úgy sav, ahogy gondolnád

Ha egy összetevőnek a nevében benne van, hogy „sav”, könnyen valamilyen maró komponens juthat eszünkbe, vagy a bőrápolás terén például a kémiai hámlasztó savak, mint a glikolsav vagy a szalicilsav (amik egyébként szintén nem marnak). Itt azonban nem erről van szó, az azelainsav tőlük merőben eltérő működésű, sokoldalú összetevő.

1. Alkalmas a pattanások, mitesszerek kezelésére

Az egyik leggyakoribb bőrproblémát a pattanások, mitesszerek jelentik, ami bizony nem csak a tinik kiváltsága, felnőttként is küzdelmes napokat okozhatnak. Az azelainsavat életkortól függetlenül érdemes bevetni ilyen esetekben, ugyanis fő tulajdonsága, hogy képes szabályozni a bőr felső rétegében a sejtosztódási és megújulási folyamatot, ami annyit tesz, hogy az elhalt hámsejtek nem halmozódnak fel túlzottan sem a bőr felszínén, sem a pórusokban. Ennek köszönhetően a pórusok nem tömődnek el, és nagyobb eséllyel kerülhető el a mitesszerek, pattanások kialakulása.

AAz azelainsav segítséget nyújt a pattanásos, mitesszeres bőr kezelésében.

Az azelainsav segítséget nyújt a pattanásos, mitesszeres bőr kezelésében. (Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio )

Ezt segíti azon tulajdonsága is, hogy a pattanások kialakulásáért felelős P. acnes baktériumok “ősi ellensége” az azelainsav, nem véletlen, hogy több vényköteles, pattanás elleni készítményben is megtalálható. Az otthoni felhasználásra szánt kozmetikumokba pedig ugyanazon hatóanyag kerül, mindössze a koncentráció mértéke alacsonyabb, de még így is eredményesen használható, ráadásul olyan mellékhatások nélkül, mint ami a benzoil-peroxid tartalmú készítményeket jellemzi.

2. Rosaceás bőr ápolásában is segítségedre lehet

Az azelainsav gyulladásgátló hatással is rendelkezik, amely nemcsak a pattanásos bőr kezelése során hasznos, de a rosaceás bőr számára is enyhítést hozhat a használata. Nyugtató hatása révén képes csökkenti a rosaceára jellemző pirosságot, a diszkomfortérzetet, ami a bőrpír kísérője. Ha ilyen jellegű bőrproblémánk van, egy illatanyag- és alkoholmentes azelainsavas szérummal sokat tehetünk a bőrkép javításáért.

Illusztráció (Fotó: Pexels/)

Illusztráció (Fotó: Pexels/Vie Studio)

3. Pigmentfoltok megelőzésében hathatós segítséget nyújt 

Ha pigmentfoltokra hajlamos a bőröd, nemcsak arra fontos figyelni, miként szabadulhatsz meg tőlük, de arra is, hogy megelőzd kialakulásukat. A 0. lépés mindebben természetesen a mindennapos fényvédelem, de az azelainsavat sem érdemes kihagyni fürdőszobai eszköztárunkból. Ez a hatóanyag ugyanis a C-vitaminhoz hasonlóan a színtesteket termelő enzim működését blokkolja, vagyis csökkenti a melanin mennyiségét a bőrben. Ha komoly problémát okoznak a barna foltok, bőrszíneződések, egy próbát mindenképp megérnek ezek a készítmények.

Hogyan válassz, miként használd az azelainsavas készítményeket?

Ha célzottan olyan arcápolót keresel ami az azelainsavra épül, elég, ha a neten böngészel egy kicsit, máris lehetőségek tucatjait fogod találni. Az összetevőlistában „azelaic acid” néven szerepel, de gyakorta ezt már a kozmetikumok feliratain is megtalálod, sőt, sok esetben százalékos jelöléssel azt is feltüntetik, milyen mennyiségben található az adott készítményben (a 10 százalék körüli abszolút szuper).

Azelainsavas szérumokat napi rendszerességgel érdemes használni, hogy reggel vagy inkább este, az egyéni preferencia kérdése. Ha többféle arcápolót is használsz, például kémiai hámlasztót, más szérumokat, tonikokat, akkor mindig a szérumok sorába vedd fel, az adott készítmény állagának megfelelően. Ez azt jelenti, hogy a vizesebb, könnyedebb szérumoktól haladj a nehezebb, sűrűbb állagúak felé.

Azelainsavas kozmetikumok

Azelainsavas kozmetikumok

1. Aknés, kombinált bőr kezelésére kialakított arckrém 15%-os azelainsav tartalommal, illatanyagmentes és alkoholmentes formulával. – GIGI Bioplasma 15% Azelainsavas Krém

2. Pigmentációra hajlamos, érzékeny bőr számára az úgynevezett Lumireveal™ Technológiával kifejlesztett éjszakai bőrápoló azelainsavval, bőr számára hasznos C- és E-vitaminokkal, kollagénszintézist szabályozó hexapeptiddel. – Bioderma Pigmentbio Éjszakai Regeneráló Krém 

3. 3:1-ben formulájú készítmény, ami hatásosan veszi fel a harcot a pattanások, a pattanások utáni pirosas-barnás foltok és a ráncok ellen. Finoman hidratál, bársonyosan matt finisht hagy maga után. Illat- és színezékmentes, állatokon nem tesztelték. – Paula’s Scoice 10% Azelaic Acid Booster

4. 10% azelainsav tartalmú szérum, mely célzottan a pattanások, akne utáni hegek, pigmentfoltok, illetve rosaceás bőrelszíneződések ellen hat. – PHI Spotless Szuszpenzió

5. 20% új generációs azelain-származékot (PAD) tartalmazó szérum, könnyen beszívódó fluid formulában, ami hatásos pattanások, pigmentfoltok és érzékeny bőr esetén, segít normalizálni a bőr zsírtermelését. – Geek&Gorgeous 101 aPad Szérum

Szó volt róluk, ismerd meg őket is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top