Durván nő a géllakk okozta allergiások száma

F.C. | 2024. Szeptember 11.
Akár tartós, hosszú távú allergiát is kiválthatnak a géllakk összetevői.

Világszerte nő a géllakk okozta allergiások száma, mely leggyakrabban a folyton változó összetevőkkel, az újabb termékek megjelenésével és a nem szakszerű felhelyezéssel magyarázható – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. A körömszépészeti termékekben előforduló vegyi anyagok közül az úgynevezett akrilátorok okozzák a legtöbb allergiás megbetegedést. Ezek felelnek azért, hogy az UV-lámpa hatására a köröm felszínén a géllakk megkeményedjen.

Viszkető érzés, pirosság és apró vízhólyagok is kialakulhatnak a köröm körül és az ujjbegyeken a géllakk okozta allergiás reakciók következtében, melyek sokszor nem azonnal, hanem az első használat után akár több évvel később is, bármikor kialakulhatnak. Ha az érintettek lakkozott kézzel más testrészüket is megérintik – nyakat, mellkast, szemet, kézfejet – a panaszok ott is előfordulhatnak.

„A problémát leggyakrabban az okozza, ha a lakk nem szilárdul meg teljesen, és a körömszéleknél a folyékony anyagból valamennyi a bőrbe jut, amely úgynevezett allergiás kontakt dermatitiszt (bőrgyulladást) okoz” – magyarázza dr. Lőrinc Kende, a Semmelweis Egyem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa.

Ilyenkor a lehető leggyorsabban le kell szedetni a géllakkot annak érdekében, hogy ne okozzon további gyulladást, korábban megszűnjön és az érintett terület ne fertőződjön felül, majd bőrgyógyászhoz kell fordulni!

Bőrallergológiai vizsgálattal, az úgynevezett epikután patch teszttel megállapítható, hogy az érintett páciens pontosan melyik összetevőre érzékeny.

A géllakk viselése azonban nem csak allergiás reakciókat és gyulladást okozhat, hanem a körömszerkezet megváltozásával is járhat. Előfordulhat, hogy valamilyen kórokozó kerül be a körömlemez alá. Az egyik leggyakoribb a zöld köröm szindrómának nevezett elváltozás, melyből akár súlyosabb gyulladás is kialakulhat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version