nlc.hu
Trend

Géllakk, hajfestés és műszempilla helyett

Mi vár ránk, ha abbahagyjuk a géllakkozást, hajfestést vagy műszempillát?

Szakértőket kérdeztünk meg, van-e kockázata, ha visszatérnénk a természetességhez.

Hajfestés, műszempilla, géllakk – teljesen hétköznapivá, megszokottá vált mostanra rengeteg szépészeti eljárás, egyre nagyobb teret hódít ugyanakkor a természetesség is. Sokan döntenek úgy, hogy akár végleg, akár csak amolyan pihenés jelleggel kicsit változtatnak a szokásaikon. Kíváncsiak voltunk, vajon kell-e ilyenkor bármilyen következménnyel számolni.

Ha abbahagynánk a hajfestést

„Mindig fontos mérlegelni, hogy ki miért nem szeretné már festetni a haját. Általában az az oka, hogy már sokkal tudatosabbak a vendégek és szeretnének kevesebb kemikáliát vinni a szervezetükbe. Erre megoldás lehet megfelelő, kémiai anyagot szinte alig tartalmazó hajfesték is. Ezenkívül melírozással vagy egyénre szabott színkorrekciós tervvel is élhetünk” – mondja Bácsalmási Mariann, oktató hajgyógyász és termékfejlesztő. Mint mondja, 40 éves kor fölött sokszor kényszerből is meg kell hoznunk a természetesség melletti döntést, hiszen ha valaki hosszú időn keresztül festi a haját, akkor erre az életkorra már sok vegyi anyagot kap a szervezete, ezáltal gyengülhet a bőr immunitása, megnő a festékallergia esélye, kialakulhat folyamatos zsírosodás, hajhullás, a fejbőr szárazsága is. „Ha valaki teljesen elhagyná a festéket, akkor érdemes általában 3-4-5 festéssel, tehát kisebb lépésekkel visszatérni az eredetivel megegyező vagy annak megfelelő hajszínhez. Ha túl sok árnyalatot változtatunk azonnal, csúnyán károsodhat a haj. Megnyúlhatnak a hajszálak, mint a gumi, vagy törékennyé válnak, mint az üveg. Akár 20-25 centit is veszíthet hajhosszából ilyenkor az ember” – magyarázza a szakértő.

Hajfestés

Fotó: Peter Muller/Cultura Creative via AFP

Hajpótlás után fontos a regeneráció

Van, aki dúsabb hatás kedvéért, van pedig, aki hosszabbítás céljából dönt a hajpótlás mellett. Bármelyikről is legyen szó, fontos tudnunk, hogy ez bizony megterheli a fejbőrt, különösen akkor, ha a felhelyezés nem szakszerűen történik. „Nagyon sok hibás és rosszul elkészített munkával találkozunk. Sajnos ha nem körültekintően készítik, akkor foltokban kihullik a póthajjal együtt maga a haj is. Sokszor találkozunk azzal a jelenséggel is, hogy valakinek csupa seb a fejbőre, mert olyan tömören van feltéve a pótlás, hogy nem tud lélegezni a bőre, vagy éppen nyomja azt” – mondja a veszélyforrásokat a hajgyógyász. Szerencsére nincsen minden veszve, mert léteznek megoldások regenerációra. Az oxigénterápia például stimulálja a hajhagymákat, arra hivatott, hogy a fejbőr immunitását visszaadja, helyreállítsa a PH-értéket és a faggyútermelés mértékét. Ezért ez a kezelés például nem csak hajpótlás elhagyása, hanem hajfestés elhagyása vagy olyan panaszok esetén is jó eredményt tud produkálni, mint hajhullás vagy éppen pikkelysömör.

Ezért hullhat ki a pillánk

Albert Mona szemöldök- és szempillastylistként sokszor találkozik olyan vendéggel, akinél feladata a helyreállítás. Elmondása szerint sem a megfelelő szemöldök-kezelésnek, sem pedig a szakszerűen felhelyezett műszempillának nincsenek káros következményei, így attól sem kell aggódnunk, mi történik, ha úgy döntünk, visszatérnénk a természetességhez. Nagyon fontos viszont, hogy olyan szakembert válasszunk, akinek alaposan utánanézünk. Nem mindegy, mióta dolgozik az illető a szakmában, mennyire hitelesek a közösségi oldalra tett képei, milyen képesítésekkel rendelkezik. „Legszívesebben mindenkinek azt javasolnám, hogy szemöldök tetoválása helyett laminálás mellett döntsön. Előbbi ugyanis évekig vagy akár egy életen át tart. És még ha szép munkát is végez vele a szakértő, könnyen megbánhatjuk később, hiszen ki tudja, hogyan változik majd évek alatt a divat. Laminálással viszont szerencsére az elrontott, vagy már nem tetsző tetoválást is korrigálni lehet” – teszi hozzá. Ha mégis sokkal tartósabb eredményt szeretnénk, akkor ez az eljárás abban is segíthet, hogy kipróbáljunk akár több különböző változatot is, mielőtt valami végleges mellett döntenénk. Nincs különösebb teendőnk abban az esetben sem, ha nem szeretnék újra megismételni. Ellentétben a pillákkal, ahol feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni, ha szeretnénk eltávolíttatni a még meglévőt. „Otthon semmiképp nem ajánlatos leszedni ezeket. A legenda ellenére a babaolaj nem segít, legfeljebb akkor, ha szétdörzsölöd a saját pilládat, ezzel pedig sokat ki is tépsz belőlük vagy megtöröd őket. Ezzel szemben egy szakember a megfelelő anyagokkal gond nélkül tudja megoldani” – mondja a szakértő. Arra is kitér, sajnos szokott látni drámai helyzeteket is. Volt olyan vendége, akinek valaki összeragasztotta véletlenül az alsó és felső szempilláit, így csak ollóval lehetett azokat szétvágni. Nem egyszer pedig olyat is látott, hogy a túl sok és túl nehéz pótlások kopasz foltokat okoztak. Korrekt, hozzáértő szakember kezei alatt azonban semmilyen károsodástól nem kell tartanunk sem hossz, sem sűrűség tekintetében.

Lakkozás

Foó: Eugenio Marongiu/Cultura Creative via AFP

Újra kell ismerkednünk a körmünkkel

Fehér Andrea műkörömépítő, kéz- és lábápoló véleménye szerint nincs aggódnivalónk, ha az éveken át tartó géllakkozás vagy műköröm után visszatérnénk a természetességhez. „Elképzelhető, hogy valakinek úgy tűnik majd, elvékonyodott a körme, de ez inkább csak érzet, hiszen előtte hosszú időn át egy vastag réteg borította azt. Szakértő munka esetén attól sem kell tartanunk, hogy eltávolítás közben túl vékonyra reszeli körmünket a szakember. Bizonyos dolgoktól elszokunk műköröm esetén, melyeket újra meg kell tanulnunk. Például új élmény lehet megtapasztalni körmünk rugalmasságát, vagy akár azt, hogy olykor beszakad. Ezért eleinte nem árt kicsit óvatosnak lennünk” – javasolja Fehér Andrea. Véleménye szerint kifejezetten jó döntés, ha műkörmöt vagy géllakkot követően japán manikűrt választ az ember. Ilyenkor egy speciális művelettel méhviaszt juttatnak a körömbe, a vitaminok belülről táplálják azt, körmünk pedig megkapja a lehetőséget arra, hogy visszakapja élettel teli, fényes állapotát, ráadásul gyorsabban is nő tőle és erősebb is lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top