nlc.hu
Trend

Géllak vs. hagyományos lakk

Géllakk vagy hagyományos lakk? Így válassz!

A géllakkok évek óta stabilan jelen vannak a piacon, és már nem csupán a körömszalonokban, de egyre többen otthoni használatban is ezt a formulát részesítik előnyben. Tény ugyanakkor, hogy a hagyományos lakkok sem tűntek el a boltok polcairól.

Mikor jobb választás a hagyományos lakk és mikor a géllak? Honnan tudhatjuk, hogy egy körömlakk valóban jó minőségű? És mire figyeljünk az otthoni lakkozáskor? Ezekkel kapcsolatban adott tanácsokat Szálkai Hajnalka, a NAILSPA tulajdonosa. 

Géllak vs. hagyományos lakk

A hagyományos körömlakkok mellett szólhat, hogy egy új szín felvitele, illetve a régi eltávolítása acetonmentes lemosóval házilag is könnyedén megoldható, a színeket akár naponta is viszonylag gyorsan és egyszerűen cserélgethetjük. Felvitelkor viszont be kell kalkulálnunk a 15 perces száradási időt. Ha géllakkot viselénk inkább, abban az esetben viszont rendszeresen látogatnunk kell a manikűröst, vagy be kell szereznünk a lakkozás elkészítéséhez szükséges anyagokat és eszközöket. A géllakk előnye, hogy strapabíróbb, akár 2-3 hétig is tartós, azonban helyesen, a köröm károsítása nélkül csak speciális eljárással távolítható el. Az egyéni igényektől, illetve életmódtól függ, hogy kinek melyik az ideálisabb választás.

Géllakk

(Forrás: NAILSPA)

Szempontok a választáshoz

Első körben nagyon fontos, hogy olyan márkájú lakkokat válasszunk, amik nem tartalmaznak mérgező anyagot – hangsúlyozta a szakember. Napjainkban egyre több cég figyel erre oda, hogy a termékei ne tartalmazzanak xilént, formaldehidet, DBP-t, toluolt, kámfort, gyantát és metiletilketont, illetve a natúr és vegán koncepció mellett arra is, hogy állatkísérletek nélkül állítsák elő a termékeiket. A felsoroltak miatt az ilyen kategóriájú termékek előállítása sokkal drágább, de a szépségipar területén ez ma már elvárás minden olyan cégtől, akik a fenntarthatóságot az egészéget veszik figyelmebe egy brand megalkotásakor. Manapság mi, nők is  egyre tudatosabban törekszünk arra, hogy olyan márkát válasszunk, ami a fentieknek megfelel.

A lakk megválasztásakor figyeljünk arra, hogy az állaga, ne legyen túl folyós, de ne legyen sűrű sem, mivel a közepes állagú lakkok felvitele a legkönnyebb. Lényeges az is, hogy a fedése, pigmentáltsága legyen akár egy rétegben is megfelelő, a második réteg lakkozásra inkább csak az apróbb pontatlanságok korrigálása miatt legyen szükség. Fontos még, hogy tartós és magasfényű legyen hosszútávon, majd pedig könnyen eltávolítható.

A vegyszermentes lakkok jelzései (Forrás: NAILSPA)

A vegyszermentes lakkok jelzései (Forrás: NAILSPA)

A körömlakkok élettartama abszolút a minőségtől, illetve a használattól függ. Ha szakszerűen használod és tárolod a körömlakkokat, akár évekig is eltarthatók. A lakkhígítással viszont óvatosan bánj, az ugyanis megváltoztatja a lakk összetételét, ezáltal pedig megváltozik a száradási, tartóssági idő is.

Lakkozz helyesen!

Ha a géllakkozás mellett döntesz, jobban jársz, ha szakemberre bízod, hiszen a szakszerű géllakkozáshoz egy sor alapanyag, illetve eszköz szükséges. A szakember ráadásul sokkal gyorsabban, precízebben dolgozik. Lényeges persze, hogy olyan manikűröst válassz, akinek az alapanyagai magas minsőségűek, a munkaterülete, szalonja tiszta és rendezett, a tudását pedig folyamatosan fejleszti.

Abban az esetben viszont, ha épp nem tudsz vagy nem akarsz szalonba menni és magad festenéd ki a körmeid, a következő lépéseket kövesd!

Hagyományos lakk esetén:

  1. A lakkozást lehetőleg nem túl meleg helyiségben és ne tűző napon végezd!
  2. A lakkozás előtt kezdj a köröm rövidítésével, formázásával, illetve távolítsd el a körmeidről a letapadt bőrt is!
  3. Zsírtalanítsd a körmeid!
  4. Vidd fel a körmeid állapotának megfelelő alaplakkot! Gyenge, töredező körmökre használj például argánnal dúsított erősítő alaplakkot! 
  5. Ezt követően vidd fel a kiválasztott színt két rétegben! Rétegenként várj annyit, amíg a lakk felülete megszárad egy picit!  
  6. Vidd fel a kiválasztott fedőlakkot, ami lehet matt vagy fényes, esetleg magasfényű, vagy gyorsszárító lakk.  

Géllakk használata esetén:

  1. A manikűrözés után bufferezd fel a körömlemezt! Ami fontos, hogy ehhez ne használj reszelőt, elég egy buffer, ami a körömlemez felső felületét picit felbolyhozza, így a géllakk alap jobban beletapad.
  2. Használj zsírtalanítót és tapadáselősegítőt a tartósságért!
  3. Vidd fel a gél alaplakkot, majd köttesd 60 másodpercig! Alaplakkból kaphatók már erősítő hatású, de színezett változatok is.
  4. Vidd fel a kiválasztott színt két rétegben! Rétegenként köttesd 60 másodpercig! A hüvelykujjakon külön végezd el a lakkozást, illetve a köttetést, máskülönben az anyag ezen a körmön megfolyik.
  5. Vidd fel a kiválasztott fedő géllakkot, ami szintén többféle lehet, akár csillámos, vagy épp matt hatású. Ezt is köttesd meg!
  6. Ha a körmöd kihűlt, ápold körömágyápoló olajjal a körömágyat!
Géllakk

(Forrás: NAILSPA)

Néha tarts szünetet!

A legtöbbször nem maga a körömlakk vagy géllakk viselése az, ami tönkreteszi a körmöket, hanem a szakszerűtlen munka vagy a nem megfelelő minőségű alapanyagok. Géllakk vagy hagyományos lakk viselése esetén is ajánlatos azonban néha natúran hagyni a körmeinket. Ilyenkor csak manikűrzd ki, illetve használj körömerősítő lakkot vagy géllakkozás utáni háromlépéses helyreállító kezelést. Ezt fokozhatod körömágyápoló olaj használatával, ami rugalmassá teszi a körmöket és véd a kiszáradás ellen. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top